We hebben al vaker taarten gemaakt met een meringue bodem, zoals bijvoorbeeld deze Pavlova. Deze taarten zijn lekker, dus de hoogste tijd om daar eens een variatie op te bedenken.
Meringue bestaat voor een groot deel uit eiwitten, suiker en poedersuiker. Daar voeg je dan nog wat smaak aan toe en je hebt een goed meringuedeeg. Daar spuit je dan vaak dopjes of toefjes mee op een bakplaat. Of je spuit wat grotere cirkels of vierkanten om schuimtaarten te maken. Die zijn heerlijk, daar kan ik geen genoeg van krijgen. Je kunt van alles gebruiken om zo’n schuimtaart te vullen en te decoreren. Ik zal binnenkort weer eens zo’n taart maken, heb er al zin in! Dit keer heb ik een variant gemaakt. Ik voeg amandelmeel toe aan het meringue deeg. Waardoor je een beetje een ‘macaronachtig’ smaakje krijgt. Ik kies voor de langwerpige vlaaivorm, die heb ik eerder gebruikt om deze vlaai mee te maken. De bodem wordt lekker ‘crunchy’. Op de bodem komt een dun laagje chocolade. Het voordeel daarvan is, dat de crème die er op komt de bodem niet te zacht maakt. De crème bestaat dan uit mascarpone en slagroom. Daar op lekkere aardbeitjes en je hebt een heerlijk taartje. Niet te groot, zodat je niet al teveel overhoudt.

Ingrediënten
Voor het schuim:
- 2 eiwitten
- snufje zout
- 140 gram poedersuiker
- 140 gram amandelmeel
Voor de decoratie:
- 60 gram pure chocolade
- 125 gram mascarpone
- 125 gram slagroom
- beetje poedersuiker
- 1/2 zakje slagroomversteviger
- 250 gram verse aardbeien
Verder:
- een langwerpige vlaaivorm met uitneembare bodem
- een spuitzak
- een spuitmondje met een ronde opening
Instructies
- Vet de bakvorm in met een beetje boter of margarine en bestrooi met een beetje bloem.
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Was de aardbeien en laat ze goed uitlekken.
- Doe de eiwitten in een kom en klop deze stijf met een mixer of een keukenmachine.
- Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe, klop ondertussen goed door totdat alle poedersuiker is opgenomen en het een mooi glanzend geheel is geworden.
- Zet de mixer uit.
- Voeg dan de amandelmeel beetje bij beetje toe en schep erdoor. Ga door tot alle amandelmeel is opgenomen.
- Vul de vorm met dit deeg en zet deze in de voorverwarmde oven.
- Bak de taartbodem gaar in 30 minuten.
- Haal dan uit de oven en laat afkoelen.
- Til de taart voorzichtig uit de oven met behulp van de uitneembare bodem.
- Leg de taartbodem op een plank of bord.
- Smelt de chocolade “au bain marie”. Voeg eventueel een klein beetje cacaoboter toe om de chocolade mooi vloeibaar te maken. Als de chocolade helemaal gesmolten is en ook mooi vloeibaar, haal je de kom van de pan af.
- Voeg dan nog een paar stukjes chocolade toe en roer deze erdoor totdat deze ook gesmolten zijn (eenvoudige vorm van tempereren).
- Doe de chocolade in een wegwerp spuitzak en knip een puntje af.
- Spuit de chocolade over de taartbodem. Doe dit een beetje in zigzagvorm. Laat dit afkoelen zodat de chocolade weer hard wordt.
- Zet de kom van de slagroom een tijdje in de koelkast. En de gardes even in de vriezer.
- Doe de mascarpone en de slagroom in de koude kom.
- Klop het slagroommascarpone mengsel stijf. Voeg als deze bijna stijf is de poedersuiker e
- n een half zakje slagroomversteviger toe en klop door tot het mengsel goed stevig is.
- Doe dit in een spuitzak met rond spuitmondje. Spuit ronde toefjes op de chocoladelaag.
- Snijd de aardbeien in kleine stukjes. Verdeel ze over de slagroomtoefjes.
Liefs Ria