Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Taarten decorerenTaarten met oven

Hoe maak je een cijfertaart?

by Liefde voor bakken 12/08/201808/07/2019
written by Liefde voor bakken 12/08/201808/07/2019
Hoe maak je een cijfertaart?

Het is weer tijd voor een nieuwe stap-voor-stap artikel. Dit keer gaan we aan de slag met een cijfertaart. Ofwel: how to make a numbercake? Instagram en Pinterest staan inmiddels vol met deze prachtige taartjes, dus hebben wij er ook eentje gemaakt. In dit artikel leggen we met foto’s uit hoe je zelf zo’n taartje kan maken!

Het leuke van het maken van zo’n cijfertaart is, dat je eigenlijk alle kanten op kan. Deze taarten worden vaak gemaakt van “zanddeeg’ ofwel ‘koekdeeg’ , maar ook van ‘cakedeeg’ of ‘biscuitdeeg’. Alles is eigenlijk mogelijk. Wij hebben ervoor gekozen om cakedeeg te gebruiken. Verder kun je wat betreft versiering ook alle kanten op. Wij hebben gekozen voor een mascarponevulling. En als decoratie: botercrème toefjes, aardbeien, rode bessen, fondant bloemetjes en mokka boontjes. Maar er zijn zoveel meer opties! Dus gebruik je creativiteit of laat je door ons inspireren!

Dit heb je nodig:

Voor de cake:

  • 275 gram boter of margarine
  • 275 gram fijne suiker
  • 5 eieren
  • 300 gram cakemeel, bijvoorbeeld van Koopmans
  • 2 theelepels citroensmaakstof

Voor de mascarponecrème:

  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram slagroom
  • ca 30 gram poedersuiker
  • half zakje klopvast (slagroomversteviger)

Voor de decoratie:

  • een paar aardbeien
  • wat takjes rode besjes
  • mokka boontjes (of andere kleine chocolaatjes)
  • beetje botercrème (40 gram boter & 80 gram suikerbakkerspoeder)
  • beetje lichtroze kleurstof
  • stukje roze rolfondant
  • bloemetjes uitsteker

Extra:

  • ovenbakplaat
  • vel bakpapier
  • 2x een uitgeprinte cijfer (bijvoorbeeld de 1, zoals wij dat hebben gedaan)
  • twee spuitzakken
  • een rond spuitmondje circa 10 mm
  • een kartelspuitmondje

Zo maak je deze cijfertaart:

1. Begin met het maken van een sjabloon van het cijfer dat je wilt gaan maken. Deze mag gewoon van papier zijn. Ik heb hiervoor op internet gezocht. Google bijvoorbeeld op: “kleurplaat cijfer 1”. Voeg dit dan in op een Wordpagina. Je kunt het cijfer dan nog wat vergroten. Zodat het de grootte heeft van een A4-tje. Wil je het cijfer nog wat groter maken, dan kun je dat eventueel bij een copywinkel nog laten vergroten.

Kopieer het cijfer, of print het twee keer uit, want je hebt 2 dezelfde cijfers nodig. Je moet het cijfer straks tweemaal uitsteken.

2. Dan bak je de cake: hiervoor klop je de boter zacht en luchtig in een kom. Voeg de suiker toe en klop nog even goed door. Voeg dan één voor één de eieren toe. Klop telkens goed tot een ei is opgenomen voordat je een nieuw ei toevoegt. Voeg eventueel een schepje meel toe bij elk ei.

Voeg dan het meel toe, klop op de laagste stand voorzichtig door het deeg. Voeg nog de citroensmaak toe, klop dit ook heel kort erdoor.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Smeer het deeg uit over dit vel bakpapier, zodat de hele plaat is bedekt. Smeer het goed gelijkmatig uit. Zet in een, op 165 graden, voorverwarmde oven. Bak de cake in circa 25 minuten gaar. Prik er even in om te kijken of de binnenkant goed gaar is. Laat de cake niet te droog worden.

Haal de bakplaat uit de oven, laat het even afkoelen. Leg er dan een andere bakplaat op, draai om, til de oorspronkelijke bakplaat er af. Trek dan ook het bakpapier er voorzichtig af. Draai de plak weer om met behulp van twee bakplaten en laat dan op het aanrecht of de tafel glijden. Zorg dat er iets onder ligt waar je op kunt snijden.

3. Leg dan de twee cijfers op de cake. Zijn je cijfers groot, dan kun je maar één cijfer op de cake leggen. In dat geval moet je het cakerecept tweemaal bakken. Snijd met een mesje de cijfers uit. Doe dit voorzichtig zodat de randen mooi straks zijn.

Hoe maak je een cijfertaart?Hoe maak je een cijfertaart?

4. Dan maak je de mascarponecrème: Leg het pakje slagroom circa 30 minuten in de vriezer. Roer de mascarpone los in een kom. Giet hier de zeer koude slagroom bij en roer dit goed door. Klop dit dan met de mixer stijf. Voeg als het bijna stijf is, de poedersuiker en een half zakje Klopfix erdoor. Klop dan nog heel even, voorzichtig, verder tot het goed stijf is.

5. Leg één cijfer op een taartkarton of iets anders waar de taart op blijft liggen. Doe de mascarpone in een spuitzak met het ronde spuitmondje. Ik heb een spuitmondje met een opening van 1 cm gebruikt. Mag eventueel ook iets groter zijn.

Spuit allemaal ronde toefjes op de cake, zodat het hele cijfer vol is met toefjes. Snijd een paar aardbeien in kleine stukjes en verdeel deze over de mascarpone.

Hoe maak je een cijfertaart?Hoe maak je een cijfertaart?

6. Leg dan het tweede cijfer er voorzichtig op, druk een heel klein beetje aan. Spuit ook op deze tweede laag allemaal ronde toefjes.

7. Dan ga je de bovenkant mooi versieren. Leg er wat doorgesneden aardbeitjes op. Dan wat rode besjes, dit kan uiteraard ook met blauwe bessen, bramen of frambozen, wat je wilt.

8. Maak een klein beetje botercrème: doe de boter in een kom, klop dit even goed zacht. Voeg de suikerbakkerpoeder toe en klop dit goed door. Doe dit in een spuitzak met kartelspuitmondje. Voeg een heel klein beetje lichtroze kleurstof toe. Let op dat je niet teveel toevoegt, anders wordt het vrij donker. Spuit hier en daar wat rozetjes op de taart.

9. Maak wat bloemetjes van de fondant en leg ook deze op de taart, tussen het fruit. Dan kun je nog wat van de mokkaboontjes ertussen leggen, of andere chocolaatjes.

Extra tip: maak wat merenguetoefjes, en gebruik deze ook om verder te decoreren.

Succes!

Liefs, Ria en Laura

cijfercakenumbercakeverjaardagstaart
42 comments
15
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
No bake rocky road taartje
next post
Hartige taart met broccoli en brie

You may also like

Bosbessen cheesecake met brownie bodem

05/07/2018

Tulband met chocolade & bloemen

10/02/2016

Snickers cheesecake

01/09/2019

Abrikozen kwarktaart

29/07/2018

Boltaartjes met chocolade mirror glaze

28/02/2021

Hazelnootschuim-taart met Nutella

03/09/2017

Cranberrytaart met pistachenootjes

17/12/2017

Semi-naked-dripcake voor de herfst

06/11/2016

Fruittaartje van Bretons zanddeeg

02/09/2016

Chocoladetaartje met aardbeien en room

11/08/2019

42 comments

hennie 12/08/2018 - 08:13

mascarpone kun je vervangen voor? gewone poedersuiker kan ook?

Reply
Liefde voor bakken 12/08/2018 - 08:17

Hallo Hennie, gewone poedersuiker kan ook wel hoor! Je kunt de mascarpone ook vervangen door toomkaas. Maar je kunt natuurlijk ook in plaats van mascarponecrème, botercrème gebruiken voor het maken van de vulling.

Reply
Anoniem 12/08/2018 - 08:17

Hallo,maar drogen de zijkanten niet uit?Stel dat je dit een dag van te voren al moet maken.Dan word het toch hard en droog?

Reply
Liefde voor bakken 12/08/2018 - 08:20

Valt wel mee hoor. Maar ik zou m zeker niet te lang van te voren maken. Je kunt de cijfers wel een dag van te voren bakken en dan goed verpakken. Dan decoreer je de taart pas op de dag zelf.

Reply
Simone 12/09/2018 - 09:45

Ik wil de mascarponeroom graag met chocoladesmaak maken. Kan ik dan het beste cacaopoeder toevoegen of chocolade au van Marie smelten en toevoegen?

Reply
Liefde voor bakken 12/09/2018 - 10:29

Hoi Simone, dat zou in principe allebei kunnen. Cacaopoeder is wel gemakkelijker, want als je chocolade smelt, een beetje af laat koelen en toevoegt, wordt je crème steviger en dan moet je dus opletten dat t niet al te stevig wordt.

Reply
sanne 23/09/2018 - 17:27

Ik heb hem gemaakt en hij viel erg in de smaak! Bedankt voor het lekkere recept

Reply
Liefde voor bakken 23/09/2018 - 18:18

Fijn om te horen Sanne!

Reply
Christine 06/11/2018 - 13:38

Ik heb hem gemaakt. Wel aangepast zodat ie koolhydraatarm en suikervrij is. Alleen een paar dingen van de decoratie niet. Ik heb nm van mini chocolade lettertjes dr naam erop gezet. Wat is dit een super leuke taart voor een kinderverjaardag.! Ik heb er heel veel reacties op gehad. Bedankt voor de duidelijke uitleg.

Reply
Liefde voor bakken 06/11/2018 - 14:09

Leuk om te horen, Christine! Heel graag gedaan! Ook leuk dat je wat variaties hebt aangebracht! ☺️

Reply
sarah 19/12/2018 - 13:26

Hij ziet er super uit maar ik zou hem ook graag koolhydratenarm en suikervrij maken. Wat heb je dan gebruikt in de plaats hiervoor?
Alvast bedankt!

Reply
Mirjam 07/12/2018 - 20:15

Hoe groot was u bakvorm?

Reply
Liefde voor bakken 09/12/2018 - 18:15

Hoi Mirjam. Ik heb geen bakvorm gebruikt. Mijn cijfer was zo groot mogelijk. Dis bijna de maat van mijn bakplaat. Ongeveer 33 vm lang.

Reply
Adeline 18/12/2018 - 13:54

Ik heb ze gemaakt. Ze was super mooi en heel lekker. Bedankt voor het recept. Het is altijd fijn om iets te maken met zo’n goed resultaat!

Reply
Liefde voor bakken 19/12/2018 - 13:41

Fijn om te horen, Adeline!

Reply
Roos 04/01/2019 - 21:26

het ziet er erg leuk uit, is zeker het proberen waard. ik vraag me wel af voor hoeveel personen de taart geschikt is?

Reply
Liefde voor bakken 05/01/2019 - 08:37

Hoi Roos, dat hangt natuurlijk af van welk cijfer of getal je gaat maken. Deze 1 is voor ongeveer 10 personen, schat ik.

Reply
judith 11/03/2019 - 17:34

die cakemix is dat patisseriebloem ?

Reply
Liefde voor bakken 12/03/2019 - 10:57

Hoi Judith, ik heb bij dit recept Koopmans cakemeel gebruikt, maar je kunt ook bloem gebruiken, alleen moet er dan wel ook bakpoeder bij, ongeveer 3 theelepeltjes.

Reply
Anne 21/06/2019 - 15:28

Bij dit recept gebruik je veel meer boter dan dat er op de achterkant van het recept van de Koopmans cake staat, klopt dat?

Reply
Liefde voor bakken 08/07/2019 - 22:17

Hallo Anne,

Het is niet helemaal hetzelfde recept als die je op de achterkant van de cakemeel van Koopmans. We hebben hem bewust een beetje aangepast. Daarbij gebruiken we van alles een beetje meer, dus ook van de cakemeel zelf.

Liefs Ria & Laura

Reply
Leslie Nuyttens 17/07/2019 - 13:57

Hallo,
Ik zou een cijfertaart nummer 1 moeten maken voor 25 personen. Hoe groot zou ik mijn cijfer moeten maken? En werk ik dan best met 2 lagen of 3?

Reply
Liefde voor bakken 18/07/2019 - 14:30

Hoi Leslie, Dan moet het best wel een groot cijfer worden. Het helpt zeker mee als je een extra laag doet. Dan kunnen de stukken wat smaller gesneden worden. Maar het is moeilijk te zeggen hoeveel groter het cijfer moet worden. Misschien wel de grootte van een A3 vel. Dan heb je zeker een flinke taart!

Reply
Demey Sarah 23/08/2019 - 14:29

Heb deze eindelijk eens geprobeerd (moest immers een gelegenheid hebben :-) ) en was ZO lekker en inderdaad niet moeilijk.
Super bedankt voor dit mega leuke taartjes en vooral voor alle super leuke taarten en receptjes!! Ik kijk altijd uit naar feestmomenten omdat ik dan weer één van jullie taarten probeer.
Groetjes Sarah uit België :-)

Reply
Liefde voor bakken 24/08/2019 - 21:00

Wat super leuk om te horen! :)

Reply
De knijf Karin 18/01/2020 - 20:50

Hallo.ik zou graag een cijfer taart maken voor mijn zoon die 11 wordt maar kan je wat inspiratie geven voor versiering ik denk bloemetjes zal niet goed komen.
Vele groetjes Karin

Reply
Liefde voor bakken 18/01/2020 - 21:37

Hoi Karin, houdt hij van Oreokoekjes? Die kleintjes zijn leuk. Of anders chocolaatjes in diverse soorten en maten. Marshmallows kan ook, of vers fruit. Gekleurde spikkels. Kleine stukjes stroopwafel. Er kan zo veel! Kun je hier iets mee? Groetjes, Ria

Reply
Jacq Mulder 26/09/2020 - 19:25

Hallo,
Zou ik ook zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken in plaats van koopmans ?
Groetjes Jacqueline

Reply
Liefde voor bakken 27/09/2020 - 01:09

Ja hoor, dat kan zeker. Vergeet dan niet om ook een snufje zout toe te voegen. Dat zit bij cakemeel er al bij in.

Reply
Lynda De bruijn 09/10/2020 - 23:01

Hoi. Helemaal gek van jullie recept! k zou de cake graag van chocola maken. Zal ik dit doen met cacao? Hoeveel en wat moet ik da n weglaten. Grtjs Lynda

Reply
Liefde voor bakken 10/10/2020 - 13:43

Hoi Lyndy, dat zou ik idd doen met cacao. Je kunt 25 gram cakemeel vervangen voor 30 gram cacaopoeder.

Reply
Lynda de Bruijn 10/10/2020 - 18:55

super bedankt voor jullie snelle reactie!

Sara 02/10/2020 - 21:48

Hoi Ria en Laura,

Bedankt voor jullie recept. Ik wil deze graag maken dit weekend. Wat voor citroensmaakstof gebruiken jullie? En waar kan ik dit halen. Bedankt alvast!

Reply
Liefde voor bakken 03/10/2020 - 10:28

Ik gebruik de Funcakes smaakstof lemon. Deze kun je kopen in de taartwinkeltjes. Ik verkoop ze zelf ook. Prijs is €4,95 per potje van 120 gram.

Reply
Liefde voor bakken 03/10/2020 - 10:58

Mocht je interesse hebben in de citroensmaakstof, mail dan even naar liefdevoorbakken@hotmail.com

Reply
Nikolett 21/10/2020 - 15:25

Lieve Ria en Laura,

Welke slagroom zou ik het best kunnen gebruiken?
Alvast heel erg bedankt!

Groetjes,
Nikolett

Reply
Liefde voor bakken 21/10/2020 - 16:54

Hoi Nikolet, gebruik gewone verse slagroom die je nog moet kloppen. Neem wel de slagroom met minimaal 35 % vetgehalte.

Reply
Liefde voor bakken 23/10/2020 - 08:30

Hoi Nikolett, je kunt gewone verse slagroom gebruiken uit de koeling.

Reply
Sacha 16/04/2021 - 21:57

Hoelang kan je de taart versierd en al bewaren en eten?

Reply
Liefde voor bakken 18/04/2021 - 09:25

Hoi Sacha, je kunt wel een paar dagen, ongeveer 4, met zo”n taart doen. Je bewaart deze dan wel in de koelkast, liefst in een doos. Je kunt er ook voor kiezen om een deel in te vriezen.

Reply
Serife Karatas 13/12/2021 - 23:54

Hallo, ik moet een cijfer 1 maken maar dan groter dan een a4 35×22 maar welke hoeveelheden heb ik nodig voor de cake?? Ik wil hem graag 2 laagjes maken. Ik heb een bakplaat van 40×33.

Reply
Liefde voor bakken 15/12/2021 - 23:30

Hoi Serife, ik heb ook een recept van een cijfertaart 6 met meermindecoratie. Daar staan de ingrediënten bij voor een taart van 35 cm. De hoeveelheden zijn per laag.

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
  • 6

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....