Taarten decoreren, Taarten met oven
comments 4

Hoe maak je een cijfertaart?

Het is weer tijd voor een nieuwe stap-voor-stap artikel. Dit keer gaan we aan de slag met een cijfertaart. Ofwel: how to make a numbercake? Instagram en Pinterest staan inmiddels vol met deze prachtige taartjes, dus hebben wij er ook eentje gemaakt. In dit artikel leggen we met foto’s uit hoe je zelf zo’n taartje kan maken!

Het leuke van het maken van zo’n cijfertaart is, dat je eigenlijk alle kanten op kan. Deze taarten worden vaak gemaakt van “zanddeeg’ ofwel ‘koekdeeg’ , maar ook van ‘cakedeeg’ of ‘biscuitdeeg’. Alles is eigenlijk mogelijk. Wij hebben ervoor gekozen om cakedeeg te gebruiken. Verder kun je wat betreft versiering ook alle kanten op. Wij hebben gekozen voor een mascarponevulling. En als decoratie: botercrème toefjes, aardbeien, rode bessen, fondant bloemetjes en mokka boontjes. Maar er zijn zoveel meer opties! Dus gebruik je creativiteit of laat je door ons inspireren!

Dit heb je nodig:

Voor de cake:

 • 275 gram boter of margarine
 • 275 gram fijne suiker
 • 5 eieren
 • 300 gram cakemix
 • 2 theelepels citroensmaakstof

Voor de mascarponecrème:

 • 250 gram mascarpone
 • 250 gram slagroom
 • ca 30 gram poedersuiker
 • half zakje klopvast (slagroomversteviger)

Voor de decoratie:

 • een paar aardbeien
 • wat takjes rode besjes
 • mokka boontjes (of andere kleine chocolaatjes)
 • beetje botercrème (40 gram boter & 80 gram suikerbakkerspoeder)
 • beetje lichtroze kleurstof
 • stukje roze rolfondant
 • bloemetjes uitsteker

Extra:

 • ovenbakplaat
 • vel bakpapier
 • 2x een uitgeprinte cijfer (bijvoorbeeld de 1, zoals wij dat hebben gedaan)
 • twee spuitzakken
 • een rond spuitmondje circa 10 mm
 • een kartelspuitmondje

Zo maak je deze cijfertaart:

1. Begin met het maken van een sjabloon van het cijfer dat je wilt gaan maken. Deze mag gewoon van papier zijn. Ik heb hiervoor op internet gezocht. Google bijvoorbeeld op: “kleurplaat cijfer 1”. Voeg dit dan in op een Wordpagina. Je kunt het cijfer dan nog wat vergroten. Zodat het de grootte heeft van een A4-tje. Wil je het cijfer nog wat groter maken, dan kun je dat eventueel bij een copywinkel nog laten vergroten.

Kopieer het cijfer, of print het twee keer uit, want je hebt 2 dezelfde cijfers nodig. Je moet het cijfer straks tweemaal uitsteken.

2. Dan bak je de cake: hiervoor klop je de boter zacht en luchtig in een kom. Voeg de suiker toe en klop nog even goed door. Voeg dan één voor één de eieren toe. Klop telkens goed tot een ei is opgenomen voordat je een nieuw ei toevoegt. Voeg eventueel een schepje meel toe bij elk ei.

Voeg dan het meel toe, klop op de laagste stand voorzichtig door het deeg. Voeg nog de citroensmaak toe, klop dit ook heel kort erdoor.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Smeer het deeg uit over dit vel bakpapier, zodat de hele plaat is bedekt. Smeer het goed gelijkmatig uit. Zet in een, op 165 graden, voorverwarmde oven. Bak de cake in circa 25 minuten gaar. Prik er even in om te kijken of de binnenkant goed gaar is. Laat de cake niet te droog worden.

Haal de bakplaat uit de oven, laat het even afkoelen. Leg er dan een andere bakplaat op, draai om, til de oorspronkelijke bakplaat er af. Trek dan ook het bakpapier er voorzichtig af. Draai de plak weer om met behulp van twee bakplaten en laat dan op het aanrecht of de tafel glijden. Zorg dat er iets onder ligt waar je op kunt snijden.

3. Leg dan de twee cijfers op de cake. Zijn je cijfers groot, dan kun je maar één cijfer op de cake leggen. In dat geval moet je het cakerecept tweemaal bakken. Snijd met een mesje de cijfers uit. Doe dit voorzichtig zodat de randen mooi straks zijn.

4. Dan maak je de mascarponecrème: Leg het pakje slagroom circa 30 minuten in de vriezer. Roer de mascarpone los in een kom. Giet hier de zeer koude slagroom bij en roer dit goed door. Klop dit dan met de mixer stijf. Voeg als het bijna stijf is, de poedersuiker en een half zakje Klopfix erdoor. Klop dan nog heel even, voorzichtig, verder tot het goed stijf is.

5. Leg één cijfer op een taartkarton of iets anders waar de taart op blijft liggen. Doe de mascarpone in een spuitzak met het ronde spuitmondje. Ik heb een spuitmondje met een opening van 1 cm gebruikt. Mag eventueel ook iets groter zijn.

Spuit allemaal ronde toefjes op de cake, zodat het hele cijfer vol is met toefjes. Snijd een paar aardbeien in kleine stukjes en verdeel deze over de mascarpone.

6. Leg dan het tweede cijfer er voorzichtig op, druk een heel klein beetje aan. Spuit ook op deze tweede laag allemaal ronde toefjes.

7. Dan ga je de bovenkant mooi versieren. Leg er wat doorgesneden aardbeitjes op. Dan wat rode besjes, dit kan uiteraard ook met blauwe bessen, bramen of frambozen, wat je wilt.

8. Maak een klein beetje botercrème: doe de boter in een kom, klop dit even goed zacht. Voeg de suikerbakkerpoeder toe en klop dit goed door. Doe dit in een spuitzak met kartelspuitmondje. Voeg een heel klein beetje lichtroze kleurstof toe. Let op dat je niet teveel toevoegt, anders wordt het vrij donker. Spuit hier en daar wat rozetjes op de taart.

9. Maak wat bloemetjes van de fondant en leg ook deze op de taart, tussen het fruit. Dan kun je nog wat van de mokkaboontjes ertussen leggen, of andere chocolaatjes.

Extra tip: maak wat merenguetoefjes, en gebruik deze ook om verder te decoreren.

Succes!

Liefs, Ria en Laura

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

4 Comments

 1. hennie says

  mascarpone kun je vervangen voor? gewone poedersuiker kan ook?

  • Hallo Hennie, gewone poedersuiker kan ook wel hoor! Je kunt de mascarpone ook vervangen door toomkaas. Maar je kunt natuurlijk ook in plaats van mascarponecrème, botercrème gebruiken voor het maken van de vulling.

 2. Anoniem says

  Hallo,maar drogen de zijkanten niet uit?Stel dat je dit een dag van te voren al moet maken.Dan word het toch hard en droog?

  • Valt wel mee hoor. Maar ik zou m zeker niet te lang van te voren maken. Je kunt de cijfers wel een dag van te voren bakken en dan goed verpakken. Dan decoreer je de taart pas op de dag zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.