Taarten met oven, Toetjes
Leave a comment

Bosbessen pavlova

DSCN6661bn

Een tijdje geleden zijn we begonnen met een aantal meringue recepten. De eerste was een koekjes recept: pistache meringue koekje. Het tweede recept waren heerlijke meringue gebakjes met mangocoulis en mangostukjes. Nu volgt het derde recept: een Pavlova! Ofwel meringue taart!

Waar komt de naam Pavlova eigenlijk vandaag? Ik had geen idee. Ik heb het even opgezocht en het is genoemd naar Anna Pavlova, een Russische ballerina. Zij heeft dit dessert bedacht. Het is een dessert of taart met als basis een crispy merengue bodem, die binnenin nog een beetje zacht is. Meestal gedecoreerd met slagroom en fruit.

Wij hebben als vulling gekozen voor een mascarpone-slagroom vulling, met blauwe bessen en wat merengue toefjes. Yam!!!!

Wat heb je nodig voor deze heerlijke taart:

  • 150 gram eiwit ( dat zijn 4 a 5 eieren)
  • 150 gram fijne suiker
  • 150 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • 1 theelepel citroensmaakstof
  • spuitzak (eventueel een spuitmondje 1M)

Voor de vulling en  garnering:

  • 350 ml slagroom
  • beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten
  • 1/2 zakje klopvast
  • 100 gram mascarpone
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 bakje blauwe bessen
  • spuitzak
  • spuitmondje 1M

Aan de slag!

  1. Leg een bakplaat klaar, bekleed met bakpapier.
  2. Teken met potlood een cirkel van 20 à 22 cm in het midden van het bakpapier.
  3. Voor de meringue: zorg dat de kom waarin je de eiwitten gaat kloppen goed schoon is. Ik wrijf de kom altijd even in met een keukenpapiertje met wat citroensap.
  4. Verwarm de oven voor op 90 – 100 graden
  5. Splitst de eieren, weeg 150 gram eiwit af en doe dit in de kom van je keukenmachine.
  6. Klop de eiwitten stijf in een kom en met de keukenmachine (stand 6) of met de handmixer op de hoogte stand
  7. Voeg de fijne tafelsuiker en het snufje zout toe en klop 5 minuten, met een gewone mixer op de hoogste stand, of met de keukenmachine op stand 6.
  8. Zeef de poedersuiker en schep deze met een siliconen pannenlikker door de stijf geklopte eiwitten.
  9. Voeg nu een smaakje toe, bijvoorbeeld een theelepel Patidess citroensmaak.
  10. Schep nu met behulp van een spatel een groot deel van de merengue op de cirkel. Smeer het gelijkmatig uit. Zorg dat de laag ongeveer  3 cm hoog is. Maak dan met de bolle kant van een lepel een soort “bakje” in het midden.
  11. Doe de rest van de merengue dan in een spuitzak, al dan niet met een spuitmondje. Als je gladde toefjes wilt, dan hoef je geen spuitmondje te gebruiken. Maar wil je graag gekartelde toefjes, gebruik dan het spuitmondje.
  12. Bak de meringue circa 2 uur in de oven op ongeveer 90 graden. Zorg wel dat ze niet gaan kleuren.
  13. Laat de meringue afkoelen voor je ze van het bakpapier afneemt.
  14. Doe de kleine toefjes in een schaal.
  15. Maak de ronde merengue bodem voorzichtig los van het bakpapier. Leg deze op een taartschaal.
  16. Doe de mascarpone in een kom, laat op kamertemperatuur komen.
  17. Klop dan de slagroom stijf met wat poedersuiker en een zakje klopvast.
  18. Doe een klein deel (circa 100 ml) in een spuitzak met kartelmondje.
  19. Schep dan de rest van de slagroom beetje bij beetje  voorzichtig bij de  mascarpone en klop telkens even heel kort door op de laagste stand. Voeg eventueel nog twee eetlepels witte basterdsuiker toe en klop heel kort er door.
  20. Schep het mascarponemengsel op de merengue bodem.
  21. Decoreer dan met een aantal van de merengue toefjes. Spuit er een aantal slagroomtoefjes op en dan verdeel je daar de blauwe bessen over. Kijk zelf hoeveel bessen je er op wilt doen.

Wij zijn super benieuwd wat jullie vinden van de Pavlova. Graag horen we wie het recept heeft nagemaakt! Wij vonden het super leuk om dit te maken, dus jullie kunnen op veel meer van dit soort recepten rekenen! We hebben nu al heel veel ideeën voor variaties.

Liefs Ria & Laura

Facebook0
Youtube47
Pinterest100
Instagram654

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *