Ik vind zandtaartdeeg het allerlekkerste deeg wat er is. Daar kan ik echt geen genoeg van krijgen! En heel stiekem is appeltaart één van mijn favoriete taarten. Maar we hebben al eens eerder een gewone klassieke appeltaart online gezet. Dus is het tijd voor een variatie: de stroopwafel appeltaart. Lekker Hollands!
Leuk nieuwtje: ik heb afgelopen week mijn diploma gehaald voor mijn specialisatie tot geriatrie verpleegkundige. Ik kan wel zeggen dat ik best wel trots op mezelf ben dat ik dit voor elkaar heb gekregen. Ik heb al met al best een druk jaartje achter de rug: werken, studeren en rijbewijs halen tegelijkertijd. Niet aan te raden haha! Maar alles is nu binnen en nu heb ik weer heerlijk veel vrije tijd. Kan ik weer eens flink aan de bak!
Deze zondag dus een heerlijke stroopwafelappeltaart! Dit is echt een lekker taartje. En alvast een tipje vooraf: als je nou onze karamelsaus erbij serveert, maak je je bezoek helemaal blij!

Ingrediënten
Voor het deeg:
- 300 gram bloem
- 180 gram boter of margarine
- 150 gram witte basterd suiker
- 1 ei (los geklopt)
- snufje zout
Voor de vulling:
- 600 gram appels
- 60 gram suiker
- 1 theelepel citroensap
- flinke snuf kaneel (naar smaak)
- paneermeel
- 3 stroopwafels
Extra:
- springvorm van 24 cm
Instructies
- Verwarm je oven voor op 175 graden (hete luchtoven op 160 graden).
- Vet je springvorm in met boter.
- Doe de bloem, de margarine, de basterdsuiker, de helft van het los geklopte ei, geraspte schil en het zout in een kom. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes
- Kneed alles met koele handen door elkaar tot een soepele deeg bal
- Wikkel je deegbal in een stuk huishoudfolie en leg deze een uurtje in de koelkast.
- Neem 2/3 van het deeg voor de bodem en rol dit uit op een met bloem bestrooide aanrecht. Leg dit deeg in de bakvorm, vul de bodem en ongeveer 2/3 van de wand met het deeg.
- Strooi wat paneermeel over de bodem.
- Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Doe deze in een kom. Voeg hier de suiker en de kaneel aan toe.
- Snijd je stroopwafels in stukjes en voeg deze bij de rest van de vulling. Altijd even proeven: je kan eventueel wat meer appel, stroopwafel, suiker of kaneel toevoegen naar smaak!
- Vul je deegbodem met je stroopwafel-appel mengsel.
- Rol je resterende deeg uit tot een langwerpige lap en snijd hier stroken uit. Leg deze stroken zo op je taart, dat er een ruitpatroon ontstaat.
- Bestrijk je deeg met het overgebleven ei, zodat je taartje een mooie glans krijgt.
- Bak je stroopwafel appeltaart ongeveer 50 – 60 minuten op 175 graden. Let wel op dat je taartje niet te donker wordt!
Geniet ervan!
Liefs Laura