Eerder hebben we van die Franse jamkoekjes gebakken. Lekker zacht en heerlijk van smaak. Nu heb ik daar ook nog een variant op gemaakt, of eigenlijk twee varianten. De ene heeft een vulling van stukjes nougat en is versierd met witte chocolade. De andere heeft een vulling van stukjes Rolo en is versierd met pure chocolade.
Van deze koekjes kun je best wat meer bakken! Heb je een lekker voorraadje, ze blijven best lang goed als je ze bewaart in een trommeltje. Ik heb dezelfde basis gebruikt als bij deze Tartelettes met jam. die waren erg lekker, dus een prima recept. Nu dus met andere vulling. Na wat zoeken in mijn keukenkastjes vond ik nog nougatblokjes en Rolo chocolaatjes. Nou, dan ga ik die dus gebruiken. Lijkt me wel wat! Door de decoratie met chocolade hebben e ook nog een een aantrekkelijk uiterlijk.
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 200 gram boter of margarine
- 100 gram poedersuiker
- 30 gram amandelmeel
- snufje zout
- 1 klein ei
- 1/2 pakje Nougat snoepjes (bijvoorbeeld van Lonka)
- 1 rolletje Rolo snoepjes
- 50 gram witte chocolade
- 50 gram pure chocolade
- eventueel: een beetje cacaoboterdrops of kokosvet (om je chocolade iets beter vloeibaar te maken)
Verder:
- Een ronde karteluitsteker van ongeveer 7 cm.
- twee wegwerpspuitzakken voor de chocolade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven iets lager, ongeveer 160 graden).
- Bedek twee bakplaten met een vel bakpapier.
- Doe de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de poedersuiker, het amandelmeel, het zout, de eidooier en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.
- Neem dan ongeveer de helft van het deeg en laat de rest in de koelkast liggen, dan blijft dat lekker koud.
- Rol het deeg uit tussen twee lagen plastic folie.
- Steek er met de kartel uitsteker koekjes uit.
- Leg deze rondjes op de bakplaten.
- Herhaal dit met de andere helft van het deeg. Steek hier ook koekjes uit.
- Snijd de stukjes nougat met een scherp mes in hele kleine stukjes.
- Druk bij de helft van de koekjes stukjes nougat in het deeg. Een beetje in het midden van het koekje.
- Snijd een aantal van de Rolo snoepjes ook in kleine stukjes.
- Druk deze in de andere helft van de koekjes.
- Je hebt nu een bakplaat met nougat koekjes en een bakplaat met Rolo koekjes.
- Zet de eerste bakplaat met de koekjes in de oven.
- Bak ze gaar in ongeveer 15 minuten. Let op: dit is erg afhankelijk van je oven. Ze moeten licht goudbruin worden, vooral niet te donker.
- Laat ze afkoelen op een taartrooster.
- Smelt de witte chocolade “au bain marie”. Voeg eventueel een klein beetje cacaoboterdrops toe om de chocolade wat vloeibaarder te maken.
- Heb je geen cacaoboter, maar wel kokosvet, dan kun je hiervan een klein beetje verwarmen in een steelpannetje en dan toevoegen aan de gesmolten chocolade. Ook dit zorgt ervoor dat de chocolade wat vloeibaarder wordt.
- Doe de vloeibare chocolade in een wegwerpspuitzak, knip een puntje af en spuit dan zigzag sliertjes witte chocolade over de koekjes met de nougat.
- Doe dan de pure chocolade in een kom en verwarm ook deze “au bain marie” , en voeg, indien nodig, ook hier een beetje cacaoboterdrops of vloeibaar gemaakt kokoksvet aan toe.
- Doe de chocolade in de andere spuitzak, knip een puntje af en spuit deze in zigzagvorm over de Rolo koekjes.
- Laat de chocolade stevig worden.
Liefs Ria