Het allereerste recept van 2020. Dit jaar eens een keer geen gezond recept (zoals we de afgelopen jaren deden), maar gewoon een heerlijke taart. Zodat je meteen je jaar goed kan beginnen! Deze is met sinaasappel en kokos, een lekkere combinatie. Kijk je snel mee?
Dit taartje is gemaakt van een heel ander deeg dan we vaak gebruiken. Er zit yoghurt in, en verder olie, kokos, jam en witte chocolade. Het is een lekker, smeuïg taartje geworden. Als topping heb ik gekozen voor een roomkaasvulling met witte chocolade. Dan nog wat sinaasappelschijfjes en kokos en op en klaar is het taartje.
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- snufje zout
- 50 gram gemalen kokos
- 100 gram witte chocolade
- 3 eieren
- 75 ml zonnebloemolie
- 100 ml magere yoghurt
- 125 gram abrikozenjam
- 2 theelepels sinaasappelsmaakstof of aroma
- 3 eetlepels abrikozenjam
Voor de topping:
- 200 gram roomkaas of zuivelspread naturel
- 200 gram slagroom
- 50 gram poedersuiker
- 1 zakje slagroomversteviger
- 60 gram witte chocolade
Voor de verdere decoratie:
- Geraspte schil van een sinaasappel
- Sinaasappelpartjes
- Een beetje fijngemalen kokos
Verder:
- Een ronde springvorm van ongeveer 22 cm.
- Vel bakpapier om in de vorm te leggen
Instructies
- Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm en klem de rand er op vast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de bodem dan in met een beetje margarine en bestuif met wat bloem.
- Doe de bloem met het bakpoeder en het zout in een kom. Zeef dit.
- Voeg de fijngemalen kokos toe aan het meel. Zet dit opzij.
- Hak de witte chocolade in kleine stukjes en zet opzij.
- Verwarm de abrikozenjam een beetje en doe dit door een zeef.
- Neem een nieuwe kom, doe daar de eieren, de witte chocolade, de olie, de de abrikozenjam, de yoghurt en de sinaasappelsmaakstof in.
- Klop dit met een mixer, eerst op de laagste stand tot een homogene massa.
- Voeg het bloemmengsel toe en klop dit eerst op een lage stand, en daarna nog 2 minuten op de hoogste stand.
- Voeg de stukjes chocolade toe en roer deze door het deeg.
- Vulde vorm met het deeg en strijk het glad.
- Bak de taart gaar in ongeveer 25 à 30 minuten.
- Haal de taart uit de oven. De taart zakt iets in, maar dat is geen probleem.
- Verwarm de twee eetlepels jam met een paar eetlepels water. Bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
- Laat de taart verder afkoelen.
- Haal de taart uit de vorm, haal ook het bakpapier er af.
- Leg de taart op een mooi bord.
- Maak de roomkaas crème: klop de roomkaas zacht in een kom.
- Klop in een andere kom de slagroom stijf met een beetje poedersuiker. Voeg bijna op het laatst een zakje slagroom versteviger toe.
- Smelt de witte chocolade “au bain marie”. Voeg eventueel wat cacaoboterdrops toe om de chocolade wat vloeibaarder te maken.
- Haal de kom van het vuur en laat de witte chocolade een beetje afkoelen, hij moet wel vloeibaar blijven.
- Schep telkens een beetje slagroom bij de roomkaas en klop dit heel kort door met de mixer op de laagste stand. Ga door tot alle slagroom is toegevoegd.
- Voeg nu telkens een beetje van de vloeibare witte chocolade toe aan het roomkaas mengsel. Schep dit erdoor met een spatel. Ga door tot alle chocolade is toegevoegd. Zorg dat het een homogeen mengsel wordt.
- Proef dit, kijk even of je nog wat poedersuiker wil toevoegen voor de smaak. De witte chocolade is ook zoet, dus is dat misschien niet nodig.
- Schep het roomkaas mengsel op de taart. Smeer het mooi uit met een paletmes.
- Zet dit een tijdje in de koelkast.
- Boen de sinaasappel schoon en rasp deze. Doe dit schaafsel in een kom.
- Snijd de sinaasappel dan in partjes. Snijd deze eerst met schil en al doormidden. Snijd door de kern met de pit.
- Snijd de sinaasappel dan in 4 parten. Snijd de schil er af. En snijd dan ook voorzichtig de rand van het vlies er af. Snijd dit dan in twee of drie parten. Je hebt nu, als het goed is, partjes zonder veel vliezen er aan.
- Leg de partjes op de taart.
- Bestrooi dit dan met de sinaasappelrasp en nog wat fijngemalen kokos.
Liefs Ria en Laura