Taarten met oven
comments 2

Hazelnootschuim-taart met Nutella

Hazelnoot schuimtaart

Eindelijk heb ik zo’n overheerlijke hazelnootschuimtaart gemaakt! Met van die lekkere crunchy meringue lagen, en een heerlijke crème ertussen! Wilde ik al heel lang, maar zoals ik al zo vaak heb aangegeven: mijn to-bake lijst is echt super lang!

Maar omdat ik nu twee taarten wilde maken voor de verjaardag van dochter Fiona, besloot ik om te beginnen met een hazelnootschuimtaartje. Maar dan niet zo’n grote! Is niet erg, want ik maak er dan toch twee. Zelf bakt ze ook nog een taart, dus dan is er genoeg. De taart bestaat uit een flink aantal lagen. Eerst een laag hazelnootmeringue, dan een laag Nutella, een laag hazelnootcrème, een laag Nutella slagroom. Dan weer een laag Nutella, en een laag Nutellaslagroom en als laatst weer een laag schuim. Bovenop dan nog wat schuimtoefjes en verkruimelde hazelnoot. Nou, als dat niet lekker wordt?!

Wat heb je nodig:

 • 2 bakplaten
 • bakpapier

Voor de merengue:

 • 6 eiwitten
 • 200 gram fijne tafelsuiker
 • 200 gram poedersuiker
 • circa 20 gram fijngemalen hazelnoten

Voor de vulling:

 • Nutella hazelnootpasta
 • 100 gram margarine of boter
 • 170 gram poedersuiker
 • 30 ml sterke koffie
 • 25 gram hazelnoten
 • 250 ml verse slagroom
 • 1/2 zakje klopfix

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 90 – 100 graden
 2. Klop de eiwitten stijf in een kom en met de keukenmachine (stand 6) of met een handmixer op de hoogste stand.
 3. Voeg de fijne tafelsuiker toe en klop 5 minuten, met een gewone mixer op de hoogste stand, of met de keukenmachine (Kitchen Aid) op stand 6.
 4. Zeef de poedersuiker en schep deze met een siliconen pannenlikker door de stijf geklopte eiwitten.
 5. Schep dan de fijngemalen hazelnoten beetje bij beetje toe.
 6. Leg op beide bakplaten een vel bakpapier.
 7. Teken hierop 3 cirkels van circa 18 tot 20 cm.
 8. Doe het grootste deel van de merengue in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit van binnenuit de cirkels vol met de merengue. Als je klaar bent, kun je eventueel nog een klein beetje merengue bij spuiten indoen nodig. zorg dat de cirkel mooi egaal zijn. Strijk eventueel een beetje glad met een klein paletmesje.
 9. Doe de rest van de merengue in een spuitzak met kartelspuitmondje. Spuit hiermee mooie toefjes rondom de cirkels. Spuit zoveel mogelijk van die toefjes tot de merengue op is. Deze gebruik je later voor de vulling en de decoratie.
 10. Bak de merengue circa 2 uur in een voorverwarmde oven van circa 100-110 graden. Als je ze in één keer bakt, boven elkaar, dan zou ik ze halverwege omwisselen. Dus de bovenste bakplaat naar onderen en andersom.
 11. Als ze klaar zijn, zou ik de oven uitzetten en dan de bodems nog een kwartier tot een half uurtje in de oven laten staan. Haal ze daarna uit de oven. Laat even afkoelen en trek dan voorzichtig het bakpapier er van af.
 12. Leg de onderste laag op een taartbord of taartkarton. Verwarm de Nutella en smeer een laagje op de bodem.
 13. Maak de mokka-botercrème: doe 110 gram boter of margarine in een kom, klop deze in een paar minuten zacht en luchtig. voeg de poedersuiker of de suikerbakkerspoeder toe en klop er goed door. Zet een kopje sterke koffie en voeg 30 ml toe aan het botermengsel. Maal de hazelnoten fijn met een staafmixer en meng erdoor. Neem circa 4 à 5 merengue toefjes, verkruimel deze en roer door de crème. Kijk even of de crème zo smeuig, maar toch goed smeerbaar is. voeg eventueel nog een extra schuimtoef toe als de crème te zacht is. Zet de crème een tijdje in de koelkast om stevig te worden. Smeer daarna een laagje op de Nutellalaag.
 14. Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker en voeg een paar eetlepels Nutella toe. Doe dit in een spuitzak en spuit toefjes op de crèmelaag.
 15. Leg er een tweede plak merengue op. Dan weer een laagje Nutella.
 16. Mocht je nog wat mokkacrème over hebben, kun je dit over de Nutellalaag uitsmeren. Ik had niet genoeg meer.
 17. Dan een laagje Nutellaslagroom.
 18. Dan de derde plak merengue.
 19. Leg de overgebleven toefjes merengue op de bovenkant. Plak ze vast door een beetje van de overgebleven Nutella op de onderkant te smeren als een soort lijm.
 20. Verkruimel ongeveer 25 -30 gram van de hazelnoten, door ze in een plastic zakje te doen en er overheen te rollen met een deegroller.
 21. Doe ze in een droge koekenpan en laat ze een klein beetje kleuren. Let op dat ze niet verbranden. blijf er even bij!
 22. Strooi de hazelnootkruimeltjes over en tussen de schuimtoefjes.
 23. Als je nog wat Nutella over hebt, maak die dan nog een klein beetje warm ‘au bain marie’  en doe een beetje in een spuitzak. Knip een heel klein gaatje in de onderkant en spuit dan wat dunnen lijntjes over de schuimtoefjes ter decoratie.

De taart is klaar! Zet de taart een tijdje in de koelkast, zodat de smaken nog een lekker in kunnen trekken. En dan smullen maar! Ik moest nog even wachten. De verjaardag was pas de volgende dag, maar mijn geduld werd beloond, de taart was heerlijk!

Liefs Ria

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

2 Comments

 1. Wauw hij is prachtig! Wel lastig snijden of niet? Maar dat zou ik voor lief nemen. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.