Dit keer gaan we kleine meringue koekjes, ofwel meringue kisses maken met verschillende smaken. Meringues met chocoladesmaak, met pistache en met frambozen.
Wij maken regelmatig meringues, die kun je namelijk best een tijdje bewaren in een gesloten trommel. Ze zijn leuk om je taart mee te versieren (en ook om lekker op te eten). Dan maak ik ze in allerlei verschillende soorten en maten. En met een heel klein beetje kleurstof kun je natuurlijk ook nog meringuetoefjes maken in allerlei mooie kleuren. Dit keer maak ik meringue toefjes met verschillende smaken. Ik kies voor chocoladesmaak, dan voeg ik gewoon wat cacaopoeder toe, dan wordt de meringue ook niet dunner, dus dat is goed te gebruiken. Voor de pistache meringues maal ik wat pistachenootjes helemaal fijn. Deze pistachepoeder voeg ik ook toe aan een deel van de meringue, een ook hier heb je dan geen last van dunner wordende meringue. Toch heb ik hier wel een heel klein beetje lichtgroene kleurstof toegevoegd om de meringues iets mooier te maken. Dat hoef je natuurlijk niet te doen, maar het kan wel. Niet teveel, want de meringue mag niet te dun worden, anders kun je geen mooie toefjes spuiten. Voor de franbozen meringues heb ik een beetje bevroren frambozen fijn gemaald met een staafmixer en over de toefjes gestrooid, vóór het bakken.
Ingrediënten
- 6 eiwitten
- heel klein snufje zout
- een paar druppels citroensap
- 200 gram fijne suiker
- 220 gram poedersuiker
Voor de chocolade meringues:
- 15 gram cacaopoeder
- kleine stukjes chocolade
Voor de pistache meringues:
- Ongeveer 10 – 15 gram fijngemalen pistachenootjes
- Eventueel een klein beetje lichtgroene kleurstof
Voor de frambozen meringues:
- Een handjevol bevroren frambozen
- Een klein beetje lichtroze kleurstof
Verder:
- 2 bakplaten met een vel bakpapier
- Drie spuitzakken
- Verschillende spuitmondjes om zo verschillende toefjes te maken.
Instructies
- Leg twee of als je hebt drie bakplaten klaar met een vel bakpapier. Als je drie bakplaten hebt, is het nog beter, want je hebt voldoende om 3 bakplaten met toefjes te maken. anders moet je een deel van de meringue bewaren en pas opspuiten als de eerste twee bakplaten klaar zijn. Je kunt er ook voor kiezen om je derde vel bakpapier alvast klaar te leggen en daar de toefjes op te spuiten. Dan moet je deze later voorzichtig op de bakplaat schuiven, zodat de toefjes niet beschadigen.
- Verwarm de oven voor op 90 – 100 graden.
- Klop de eiwitten, met het snufje zout en de 3 à 4 druppels citroensap, stijf in een kom en met de keukenmachine (stand 6)
- Voeg de fijne tafelsuiker toe en klop 5 minuten, met een gewone mixer op de hoogste stand, of met de keukenmachine (Kitchen Aid) op stand 6.
- Zeef de poedersuiker en schep deze met een siliconen pannenlikker door de stijf geklopte eiwitten.
- Verdeel deze meringue over drie kommen, voor elke smaak eentje.
- Voeg aan de eerste kom de cacaopoeder toe. Schep deze erdoor tot het geheel goed is vermengd.
- Doe dit in een van de spuitzakken, ik heb hier het kartelspuitmondje 1M gebruikt.
- Voeg aan de tweede kom de pistachepoeder toe, schep er goed door. Voeg dan eventueel een heel klein beetje gel kleurstof toe, roer dit goed door en kijk of je de kleur zo goed vindt.
- Doe dit pistache mengsel in een tweede spuitzak met een spuitmondje. ik heb hier een ronde spuitmond voor gebruikt, zodat het ronde, gladde toefjes worden.
- Voor de frambozen toefjes voeg je eerst wat kleurstof toe, let op, niet te veel, de meringue mag niet te dun worden. Laat de frambozen nog in de diepvries liggen, want je gaat zo eerst deze toefjes op de bakplaat op spuiten en de bevroren frambozenkruim doen we er pas op het laatst op.
- Doe de roze meringue ook in een spuitzak, gebruik een spuitmond met hele kleine karteltjes. bijv de Wilton B4 of Wilton 172.
- Spuit nu meringuetoefjes op het bakpapier, op de bakplaat. Spuit leuke, kleine toefjes met de verschillende spuitmondjes.
- Hak voor de chocolademeringues de stukjes chocolade fijn en strooi deze over de chocolade meringues. Ik heb hiervoor crunchy chocolade stukjes gebruikt. ( gekocht bij de AH uit zo’n strooi automaat), maar dit kan natuurlijk ook met gewone, kleine stukjes chocolade of bijvoorbeeld crispy chocoladeballetjes.
- Voor de frambozen meringues haal je de frambozen uit de diepvries. Doe een handjevol frambozen in een staafmixer met bakje. Maal dit fijn en strooi het over de roze meringues.
- Bak de meringues droog in ongeveer 2 uur in een voorverwarmde oven op 90 – 100 graden. Doe eventueel een satéprikker tussen de deur zodat deze de oven niet helemaal afsluit.
- Haal ze dan uit de oven. En schep ze voorzichtig met een plat mes van het bakpapier en leg ze op een rooster of op een bord.
Tip: doe een aantal van deze meringues in een doorschijnend plastic zakje, mooi lintje er om en je hebt een leuk cadeautje!
Liefs, Ria
2 comments
Mooi recept! Ik ga het proberen. Ben heel benieuwd waar ik welke kleuren kan kopen.
Leuk dat je het gaat proberen! Je kunt de gel kleurstoffen kopen in een taartwinkeltje of misschien ook wel bij Xenos.