We vinden het altijd het leukst om gezellig samen te bakken. Daar hebben we niet altijd tijd voor, maar nu zijn we weer eens twee dagen lekker bezig geweest. Met resultaat! We hebben vooral veel plezier gehad en ook nog eens drie heerlijke recepten bedacht en gemaakt.
Het eerste recept is een lekker gebakje geworden. Met verschillende laagjes. Wij doen veel met laagjes, dat vinden we helemaal leuk. Daar kun je veel smaak in kwijt. En het ziet er vaak erg leuk uit. Deze keer hebben we gekozen voor een cakelaagje, daarop een fruit-vanillelaagje, dan een slagroomlaagje en bovenop natuurlijk fruit! Moet gewoon wel lekker zijn, toch?
Wat heb je nodig?
- vierkante bakblik 20 x 20 cm, het liefst met een uitneembare bodem
- bakpapier om op de bodem te leggen
Voor de cakelaag:
- 200 gram boter
- 200 gram fijne suiker
- 4 eieren
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 1 theelepeltje vanille extract
- 30 ml slagroom
Voor de vruchtenlaag:
- 500 ml vruchtensap, wij hebben gekozen voor mango-sinaasappelsap
- 1 pakje vanille kookpudding
- 20 gram suiker
Voor de slagroomlaag:
- 250 ml slagroom
- beetje poedersuiker
- 1 zakje klopfix
Voor de fruitlaag;
- 1 bakje verse mangoblokjes
- 1 bakje aardbeien
Zo maak je deze lekkere fruitgebakjes:
Leg een stuk bakpapier in de vierkante bakvorm. Knip het vel zò dat het aan de lengte precies in de vorm past en in de breedte uitsteekt. dan kun je de cake er later gemakkelijk uit tillen. Vet het vel een beetje in met boter en strooi er een klein beetje bloem over.
Maak het deeg voor de cake:
1. Mix in een kom de boter zacht. Voeg de fijne suiker en het zout toe en mix dit een paar minuten goed door zodat het botermengsel romig en luchtig wordt. Voeg dan één voor één de eieren toe en klop telkens even door. Zeef het zelfrijzend bakmeel. Klop dit voorzichtig door het deeg. Voeg dan de slagroom beetje bij beetje toe en klop dit telkens op een lage stand door het deeg, niet langer kloppen dan nodig is, anders verliest het deeg zijn luchtigheid.
2. Doe het deeg in de cakevorm, smeer her gelijkmatig uit. Bak de cake in circa 50 – 55 minuten goudbruin op ongeveer 160 graden. Prik er even in om te kijken of de cake gaar is, de prikker moet er droog uitkomen. Laat de cake circa 10 minuten afkoelen, til hem dan uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster of plankje.
3. Maak dan de bakvorm schoon. Leg er nu nog een extra stuk papier in zodat er ook aan de andere zijkanten een stuk papier uitsteekt.
4. Snijd de afgekoelde cake eventueel wat bij, zodat je een rechte plak krijgt. Leg de cake met papier en al weer in de vorm. Nu heb je aan 4 kanten een stukje uitstekend bakpapier.
Voor het fruitlaagje:
1. Meet 500 ml vruchtensap af. Doe een klein beetje in een kommetje. Breng de rest aan de kook.
2. Los het vanillepuddingpoeder op in het kleine beetje sap. Roer dit goed door met een garde.
3. Als de rest van het sap kookt, neem je het van het vuur, giet een klein beetje bij het puddingpoederpapje, roer dit goed door met een garde. Giet daarna het hele papje bij de rest van het hete sap.
4. Zet dit terug op het vuur. Laat het, onder goed roeren, aan de kook komen. Laat dan heel kort koken (laat een paar keer ‘blub’ zeggen). Neem dan van het vuur. Schenk het op een groot bord (of twee kleine bordjes). Verpak dit goed met plastic huishoudfolie, zodat er geen vel op komt. Laat afkoelen.
5. Schenk of smeer dit uit over de cake. Strijk dit mooi glad met een paletmesje. Zet in de koelkast om op te stijven.
Voor de slagroomlaag:
1. Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker en een zakje Klopfix. smeer dit gelijkmatig over de fruitlaag. Laat weer een tijdje opstijven in de koelkast.
Decoreren!
1. Haal de cake dan voorzichtig uit de vorm. Haal het bakpapier er voorzichtig af en leg de cake op een plank. Snijd deze dan in mooie stukken, wij hebben gekozen voor vierkante stukken. Kijk zelf even hoe groot je ze wilt maken. Voor een High Tea zou ik de stukjes klein snijden.
2. Snijd de aardbeien in mooie plakjes en de mangostukjes snijd je iets kleiner. Decoreer de taartjes met de aardbeien en de kleine mangostukjes.
Deze taartjes zijn lekker fris door de mango-vanillecrème en het lekkere fruit. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor ander fruit als je dat wilt,
Succes!
Liefs, Ria & Laura
5 comments
Lijkt mij erg lekker met al dat zomerfruit dat nu volop verkrijgbaar is!
Hoe groot is de bakvorm die jullie gebruiken?
Ik heb een bakvorm van 20 x 20 cm en een bakvorm van 22 x 22 cm, welke kan ik het beste nemen?
Hallo Judith! Voor dit recept hebben we 20 x 20 cm gebruikt!
Bedankt! Morgen gauw maken met bramen en rode bessen!
Klinkt goed! We zijn benieuwd! We vinden het altijd leuk om foto’s te zien van baksels! Dus je kan er altijd eentje mailen naar liefdevoorbakken@hotmail.com :) liefs!