Iedereen is druk met de laatste inkopen. Misschien moet je nog een paar cadeautjes kopen of moet je nog naar de supermarkt voor de laatste boodschappen. Wij zijn ook nog niet klaar. Nog wat kopen, nog wat bakken, we hebben het er maar druk mee. Daarom vandaag nog een extra recept! Voor kerstboomkoekjes. Voor als je nog een beetje inspiratie nodig hebt!
Mis je nu nog iets extra’s voor bij de thee of koffie, maar mag het vooral niet teveel werk zijn, dan zijn deze koekjes misschien wel een idee. Je bent er echt zo mee klaar. Koekjes bakken, slagroom kloppen en op de dag zelf nog even het kerstboompje in elkaar zetten! Misschien een leuk klusje voor de kids. Dit recept is voor ongeveer 15-20 kerstboompjes.
Ingrediënten
- 2 bakplaten bedekt met bakpapier
- 300 gram bloem
- 100 gram poedersuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 eigeel
- 200 gram boter of margarine
- 1 snufje zout
- 4 steruitstekers in verschillende oplopende maten
- spuitzak
- spuitmondje 1 M
- circa 200 ml verse slagroom
- beetje poedersuiker
- 1 zakje slagroomversteviger
- zilverpareltjes
Instructies
- Zeef de bloem, met de vanillesuiker, snufje zout en de poedersuiker. Voeg het eigeel toe. Voeg de boter of margarine toe en snijd deze in kleine blokjes. Kneed het deeg eerst even met de kneedhaken. Daarna kneed je het verder met koele handen tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plastic folie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
- Haal het deeg weer uit de koelkast, kneed het weer even soepel en rol het uit tussen twee lagen plastic folie. Rol uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter.
- Steek dan met de ster uitstekers sterren uit. Zorg dat je er van elke maat evenveel hebt. Wij hebben 10 kerstboompjes gemaakt, maar dan was er wel deeg over. Je kunt er denk ik ongeveer 15 tot 20 kerstboompjes mee maken. Leg de grote koekjes zoveel mogelijk bij elkaar op de bakplaat, en de kleintjes ook bij elkaar op de andere bakplaat.
- Leg de uitgestoken sterren op de bakplaten.
- Bak de sterren op circa 180 graden gaar in ongeveer 8 – 10 minuten. Let er op dat de kleine koekjes een kortere baktijd hebben. Waarschijnlijk is ongeveer 8-9 minuten al genoeg. Als ze licht beginnen te kleuren zijn ze klaar. Ze moeten niet te donker worden. De grotere sterren hebben iets meer tijd nodig, ongeveer 10 – 12 minuten.
- Klop de slagroom stijf met de poedersuiker, voeg als de slagroom bijna stijf is, de slagroomversteviger toe.
- Vul de spuitzak met de slagroom.
- Leg de grootste sterrenkoekjes op een bord. Spuit hierop een toefje. Leg daar het tweede sterkoekje op. Dan weer een toefje. Dan weer een ster, een toefje, dan het kleinste sterretje en een klein toefje.
- Strooi bovenop een paar zilverpareltjes ter decoratie.
Klaar zijn de mini kerstboompjes! Zoals ik al eerder aangaf kun je de koekjes eerder bakken, de dag ervoor bijvoorbeeld. Dan kun je de slagroom op de dag zelf kloppen en de kerstboompjes in elkaar zetten.
Wij wensen iedereen hele fijne kerstdagen, geniet er van, zorg dat je niet al te druk bent en er ook echt plezier aan beleeft!
Liefs, Ria & Laura!