Kennen jullie die kleine ronde koekjes die je altijd in de supermarkt kunt kopen met Pasen? Als je een pakje openmaakt, kun je niet stoppen met eten, zo lekker zijn ze. Klein maar fijn, zullen we maar zeggen.
Maar omdat zelfgemaakte koekjes natuurlijk altijd lekkerder zijn, heb ik bedacht om deze ook eens zelf te maken, of in ieder geval iets wat er een beetje op lijkt. Een rond zandkoekje, met een beetje crème met advocaat en dan nog wat Paas of lente sprinkels. Eigenlijk een fluitje van een cent, haha. Ook leuk om te maken met de kinderen. Deze koekjes bevatten advocaat, dus alcohol. Wil je dat niet gebruiken als de kinderen ervan eten, voeg dan aan de botercrème 1 à 2 eetlepels melk toe. En vul de bovenkant van de koekjes dan met een restje botercrème wat je geel maakt met wat gele kleurstof. Dit recept is geschikt voor ongeveer 15 koekjes. Wil je er meer maken, neem dan gewoon het dubbele van alle ingrediënten, heb je lekker veel koekjes!
Nodig:
- Een bakplaat met bakpapier
- Twee spuitzakken
- Een rond spuitmondje en een kartelspuitmondje
- Ronde uitsteker van 3,5 cm doorsnee.
- Spuitflesje voor de advocaat
Voor de koekjes:
- 80 gram koude boter of margarine
- 40 gram witte basterdsuiker
- 20 gram amandelmeel
- Snuf zout
- 25 gram ei
- 120 gram bloem
Voor de crème en de decoratie:
- 150 gram zachte boter of margarine
- 275 gram suikerbakkerspoeder of poedersuiker
- 1 eetlepel advocaat. (je kunt hier ook kiezen voor een eetlepel melk)
- Beetje advocaat
- Wat paasdecoratie of sprinkels in lente kleuren
Recept, geschikt voor ongeveer 15 à 16 koekjes:
- Leg een bakplaat klaar, bekleed met een vel bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Klop het ei los in een kommetje.
- Meng de boter (liefst koud) met de basterdsuiker, amandelmeel en snufje zout in de kom even door. Voeg 25 gram ei toe en wrijf het goed door het botermengsel met je vingers. Voeg tenslotte ook de bloem toe en meng dit goed door.
- Kneed er een mooi deeg van, Het deeg is goed als er geen scheurtjes meer ontstaan als je er een “pilletje” van draait.
- Rol het deeg uit tussen twee vellen huishoudfolie tot een lap van ongeveer 1 cm dik.
- Steek er ronde koekjes uit met een ronde uitsteker van 3,5 cm. (iets groter of iets kleine kan natuurlijk ook)
- Leg ze op de bakplaat en bak ze gaar in ongeveer 15 à 20 minuten. Ik bak ze meestal in twee keer, omdat je dan bij de eerste lading kunt kijken hoe het gegaan is. Dan kun je de tweede lading altijd nog iets langer of juist korter bakken.
- Haal ze er uit als ze mooi lichtbruin zijn, niet te donker.
- Laat ze afkoelen op een taartrooster.
- Maak de botercrème: doe de boter in een kom en klop deze zacht in 3 minuten.
- Zeef de suikerbakkerspoeder en voeg deze in delen toe aan de boter, klop telkens goed door.
- Voeg de eetlepel advocaat toe en klop het geheel nog even goed tot een smeuïg geheel.
- Verdeel de botercrème over twee spuitzakken, eentje met het kartelspuitmondje en eentje met het gladde spuitmondje.
- Doe de advocaat in het spuitflesje.
- Spuit dan met de spuitzakje met het kartelspuitmondje een mooie rozet op de helft van de koekjes. Maak met een theelepel een klein kuiltje in de bovenkant van de toef en spuit daar een beetje advocaat op.
- Als je geen spuitflesje hebt, vul dan een wegwerpspuitzakje ermee, en knip een klein puntje af.
- Spuit met de spuitzak met het ronde spuitmondje mooie ronde toeven op de andere helft van de koekjes. Een klein torentje zal ik maar zeggen.
- Verdeel daar wat sprinkels op en spuit nog een paar sliertjes advocaat er over.
Ziet er gezellig uit toch? Laat die Pasen maar komen, liefst met wat mooi weer!
Liefs, Ria en Laura