Deze keer hebben we een soort cheesecake gebakken, maar dan zonder roomkaas, maar met magere kwark. Een gebakken kwarktaart zou je ook kunnen zeggen.
Cheesecakes zijn natuurlijk super lekker! Maar vult wel heel erg. Veel calorietjes, zullen we maar zeggen. Dus ik heb bedacht om een taart te maken met een vulling met alleen magere kwark en geen roomkaas. Vaak zit in een cheesecake beiden. Verder dan nog wat ei, suiker en rozijnen. De bodem en zijkanten zijn bedekt met zanddeeg. Zo’n buitenkant net als bij een gewone appeltaart. Dat is altijd lekker. Tijdens het bakken zie je de binnenkant flink omhoog komen, maar met het afkoelen zakt dat weer wat in. Dat is geen probleem. Het taartje is zò lekker geworden, dat ik nu alweer zit te denken of ik hier ook nog een lekkere variatie op kan bedenken.

Ingrediënten
Voor het deeg:
- 125 gram koude boter of margarine
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram witte basterdsuiker
- snufje zout
- 1 ei
Voor de vulling:
- Beetje custard voor op de bodem
- 2 eidooiers
- geraspte schil van een citroen
- 75 gram fijne suiker
- 40 gram custard
- 50 ml melk
- 30 ml vers citroensap
- 500 gram magere kwark
- 125 gram rozijnen
- 4 eiwitten
- 75 gram fijne suiker
Verder:
- Een springvorm met een doorsnee van 22 cm (24 cm zou ook nog kunnen)
- Beetje margarine en bloem om in te vetten
Instructies
- Beboter de vorm en bestuif met een beetje bloem.
- Laat de rozijnen even weken en laat ze daarna goed uitlekken.
- Doe het meel, de basterdsuiker en het zout in een kom, zeef het.
- Voeg het ei toe.
- Voeg de koude boter toe en snijd deze in kleine blokjes.
- Kneed alles met koude handen goed door elkaar tot een soepel deeg.
- Is het deeg wat te plakkerig, dan voeg je nog een heel klein beetje bloem toe.
- Leg het deeg ongeveer 15 minuten in de koelkast.
- Rol het dan uit tot een lap die een stuk groter is dan de vorm.
- Til deze op met behulp van de roller en leg over de vorm.
- Druk het deeg op de bodem en de zijkanten van de vorm. Zorg ervoor dat het gelijkmatig verdeeld is over de bodem en de zijkanten.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de eidooiers en de 75 gram suiker in een kom. Klop dit met de mixer tot een schuimige, lichte massa.
- Voeg dan de custardpoeder, de citroenrasp, het citroensap en de melk toe. Klop dit erdoor.
- Voeg dan de kwark en de, goed uitgelekte, rozijnen toe. Klop erdoor op de laagste stand.
- Klop de eiwitten stijf. Voeg dan beetje bij beetje de 75 gram suiker toe. Klop verder tot zich stevige, witte pieken vormen. Moet goed stijf zijn.
- Schep dit beetje bij beetje bij het kwarkmengsel, schep telkens even door. Ga door tot alle eiwit is toegevoegd.
- Strooi een klein beetje custardpoeder over de taartbodem, verspreid het met een bak kwastje.
- Schep dan de vulling in de vorm. Strijk glad met een paletmes.
- Zet de vorm in het midden van de oven en bak deze gaar in ongeveer 1,5 uur.
- Let wel op dat de taart niet te donker kleurt, indien nodig: dek de taart na ongeveer drie kwartier (of eerder) af met een stuk aluminiumfolie.
- Zet de temperatuur van de oven het laatste half uur, iets lager, op 165 graden.
- Haal dan uit de oven, laat een tijdje afkoelen. Je ziet dat de vulling weer ietsje inzakt, maar dat is geen probleem.
- Zet daarna in de koelkast en laat verder afkoelen. Liefst een paar uur.
- Bestuif de taart vlak voor het serveren met een beetje poedersuiker.
Proef de frisse kwarksmaak in deze taart. Echt héél lekker!
Volg je ons al op Pinterest? Daar kan je heel gemakkelijk dit recept opslaan!
Liefs Ria