Vandaag heb ik een Engels toetje gemaakt. Een “Eton Mess”! Dat is een traditioneel Engels nagerecht, dat bestaat uit een mix van aardbeien, merengue en slagroom. Dat klinkt al heel erg lekker toch?
De Engelsen om hun tradities en ook kennen ze heel veel traditionele gerechten. Ik kijk wel een snaar de Great British bake-off, dat is de Engelse variant op “Heel Holland bakt”. Daarin zie je ook heel veel typisch Engelse baksels voorbij komen die wij niet zo kennen. bijvoorbeeld de Engelse Pie, vaak gevuld met vlees en groente. De “Eton Mess” is ook een typisch Engels nagerecht. Ontstaan in 1930, vond ik op Wikepedia. Oorspronkelijk bestond het alleen uit aardbeien met slagroom en/of ijs. Later is daar de merengue aan toegevoegd. Ik had nog merengues over van de laatste keer, die kun je nog best lang bewaren. Dus dat kwam nu goed uit. Uiteraard vind ik het leuk om iets extra’s toe te voegen, dus ik bedacht om er marsmellows aan toe te voegen èn een beetje chocolade ganache. Het is uiteindelijk een superlekker toetje geworden, probeer zelf maar. Misschien leuk voor Moederdag?

Ingrediënten
- een bakje verse aardbeien
- een aantal zelfgebakken meringues
- 250 ml verse slagroom (minimaal 35% vet)
- 80 gram melkchocolade
- 25 ml verse slagroom
- een zakje mini marshmallows
Instructies
- Leg je gardes in de vriezer en zet je kom waarin je de slagroom doet in de koelkast.
- Begin met het maken van je merengue als je geen meringeus in voorraad hebt. Maak ze volgend dit recept.
- Verdeel het merenguedeeg over twee schaaltjes, voeg aan het ene deel wat lichtroze kleurstof toe. Zo krijg je witte èn roze meringeus. Wil je liever een andere kleur, dan kan dat natuurlijk ook.
- Bewaar de meringues die je over hebt in een trommel, kun je best lang bewaren. Leuk om een keer je taart mee te versieren of zo.
- Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker. Zet in de koelkast tot gebruik.
- Was en ontkroon de aardbeien, laat ze goed uitlekken.
- Verkruimel een aantal van de merengues.
- Verwarm de chocolade met de 25 ml slagroom “au bain marie”. Voeg circa 25 gram mini marshmallows toe en laat alles goed oplossen. Zorg dat dit een homogeen mengsel wordt. Laat het heel even afkoelen.
- We gaan de glazen vullen. Zoek 4 mooie glazen, wij hebben wijnglazen gebruikt.
- Schep in elk glas een laagje verkruimelde, witte en roze merengues.
- Snijd de een aantal aardbeien in plakjes en leg een laagje van deze plakjes aardbei op de merengue kruimels.
- Doe de slagroom in een spuitzak en spuit een laagje slagroom hier op. Het is echt handig om dit met een spuitzak te doen, als je een lepel gebruikt, dan ga je vaak wat knoeien langs de zijkant van het glas, dan is niet zo mooi.
- Doe de nog een beetje vloeibare marsmellowchocolade in een andere spuitzak, knip er een gaatje af en spuit wat chocolade over de slagroom.
- Dan weer een laagje aardbeien er over.
- Dan nog wat verkruimelde merengues. Van beide kleuren.
- Eventueel nog een laagje marshmellowchocolade als je nog over hebt.
- Dan leg je bovenop nog een aantal mini marshmellows.
Al met al een lekker rommeltje dus. Maar wel een heel erg lekker “rommeltje”. Een Eton Mess!! Dit vond ik erg leuk om te maken, dus je kunt hier nog wel wat variaties op verwachten in de toekomst!
Liefs, Ria