Dit keer heb ik weer een versie gemaakt van de “taartjes to go”. Dit zijn kleine taartjes, gemaakt in een kunststof bakje. Gemakkelijk mee te nemen dus. Je zou ze zelf onderweg kunnen eten. Best handig dus, ook voor een verjaardag. Geen gedoe met het aansnijden van je taart, nee gewoon iedereen een bakje voorzetten, een lepeltje of vorkje erbij en smullen maar….
Als je dit recept wilt maken, heb je wel kleine kunststof bakjes nodig. Deze bakjes hebben een trapezevorm, maar ze mogen ook een andere vorm hebben natuurlijk. Bijvoorbeeld rond of ovaalvormig, wat je wilt. Je kunt ze kopen via diverse internetwinkels. Ook kun je kiezen voor glaasjes die je misschien gewoon in de kast hebt staan. Die kun je dan weer afwassen en vaker gebruiken. Ik heb bakjes gebruikt met een inhoud van 210 ml. Ik zou uitgaan van bakjes of glaasjes met een inhoud van minimaal 180 ml. De onderste laag bestaat uit Lotus speculooskoekjes vermengd met boter of margarine. Niet te veel boter, want anders wordt de laag erg hard, het moet wat kruimelig blijven. Dan een mascarponecrème met daarin heerlijke speculoospasta. Dan weer een laagje koekkruimels en nog wat mascarpone crème. Dan nog een laagje speculoosganache en bovenop nog wat toefjes mascarponecrème en een rond speculooskoekje. Een heel eenvoudig recept dus, maar wel met veel smaak!

Ingrediënten
- 8 bakjes of glaasjes met een inhoud van 180 tot 210 ml
- Spuitzakken
- Een kartel en een rond spuitmondje
Staafmixer of keukenmachine
Voor de koekkruim:
- 250 gram Lotus speculooskoekjes original
- 90 gram boter of margarine
Voor de mascarponecrème:
- 450 gram mascarpone
- 450 gram verse slagroom, minstens 35% vetgehalte
- 3 eetlepels witte basterdsuiker
- 1 zakje slagroomversteviger
- 3 flinke eetlepels Lotus speculoospasta
Voor de ganache:
- 90 ml slagroom
- 90 gram pure chocolade
- 2 eetlepels Lotus speculoospasta
Voor de decoratie:
- 8 ronde Lotus speculooskoekjes
Instructies
- Zet de 8 bakjes of glaasjes klaar.
- Maal de 250 gram gewone speculoos koekjes fijn met een staafmixer of keukenmachine. Je kunt de koekjes ook in een plastic zakje doen en dan met een deegroller er overheen rollen, zodat ze helemaal verkruimelen.
- Smelt de boter in een steelpannetje op het vuur. Schenk de boter bij de fijngemalen koekjes en roer erdoor. Het mengsel moet wel een beetje kruimelig blijven.
- Schep met een theelepel wat koekkruim op de bodem van de bakjes. Druk een heel klein beetje aan met een bol lepeltje. (Ik heb zo’n meloenschepje gebruikt.)
- Maak de mascarponecrème: leg 10 minuten van te voren de gardes even in de vriezer. Doe de mascarpone met de basterdsuiker in een kom en klop dit een beetje los met de mixer op een lage stand (gebruik de koude gardes).
- Voeg de slagroom toe, en klop het geheel bijna stijf.
- Proef even, je kunt er nog wat poedersuiker bij doen als je dat lekker vindt. Klop dit erdoor.
- Voeg dan een zakje slagroomversteviger toe en klop alles nog even kort tot zich stijve pieken vormen.
- Doe de speculoospasta in een steelpannetje en verwarm dit even op een laag vuur. Zodra het vloeibaar is, kan het vuur uit. Laat heel even afkoelen.
- Voeg dan beetje bij beetje voorzichtig toe aan de mascarponecrème. Klop er heel kort (een paar seconden) door. Tot het is opgenomen.
- Vul een spuitzak met een ronde spuitmond. Spuit een laagje mascarponecrème op de koekkruimellaag. Kijk zelf even hoeveel. Dat hangt af van welk bakje of glaasje je gebruikt. Er komen nog twee lagen op. En dan nog de chocoladelaag. Schep hier weer een laagje koekkruimels op. Verdeel dit weer met de bolle kant van een lepeltje.
- Dan weer een laagje mascarponecrème. Strijk dit een beetje glad. Let op dat de zijkanten van het bakje/glaasje schoon blijven, anders ziet het er niet zo mooi uit aan de buitenkant.
- Voor de ganache hak je de chocolade in kleine stukjes. Doe dit in een vuurvaste kom en voeg de slagroom en de speculoospasta toe. Verwarm dit mengsel ‘au bain Marie’.
- Als het helemaal vloeibaar is, zet je het vuur uit en laat dit even afkoelen. Ongeveer 5 minuutjes, Let op, het moet wel vloeibaar blijven.
- Doe dit mengsel in een maatbekertje en schenk een laagje over de bovenste laag mascarponecrème. Doe dit bij alle bakjes. Tik even met het bakje op je werkblad zodat de ganache een glad oppervlakte krijgt en de eventuele luchtbelletjes er uit gaan.
- Zet in de koelkast om stevig te worden.
- Als de ganachelaag stevig is, spuit je verschillende toefjes op de bovenkant. Ik heb een rond èn een kartelspuitmondje gebruikt.
- Steek dan een rond koekje in de toefjes.
Liefs Ria & Laura