Dit keer heb ik bosvruchtengebakjes gemaakt. Niet moeilijk om te maken. De bodem is van cakedeeg, daarop een laagje frambozengelei. Dan een laag mascarponecrème en bovenop wat frambozen, blauwe bessen en aardbeien.
Zoals jullie misschien wel weten hebben wij een gezin met 6 kinderen. Eén daarvan is Laura, waarmee ik samen deze blog maak. Verder heb ik nog 4 andere dochters en één zoon. Je begrijpt dat wij zeer regelmatig verjaardagen hebben. Van onze kinderen en natuurlijk ook van de aanhang en de 3 kleinkinderen! Dit keer was zoon Mischa jarig en hij vroeg mij of ik wat lekkers wilde maken om te trakteren op het werk. Dat heb ik gedaan. Het zijn bosvruchtencakejes geworden met frambozengelei en een mascarponeroomlaagje. Verder heerlijke verse bosvruchten er op. Dit recept is een variant op ons recept van de roomcakejes met aardbei.
Ingrediënten
- een vierkante bakvorm, liefst met uitneembare bodem, van circa 26 cm
- 300 gram boter of margarine
- 300 gram fijne suiker
- 6 eieren
- 335 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 2 theelepeltjes vanille extract
- 45 ml slagroom
Voor de bosvruchtencrème:
- 500 ml bosvruchtensap, of ander rood sap bijv frambozensap.
- 1 pakje frambozenkookpudding
Voor de mascarponecrème:
- 250 gram mascarpone
- 250 ml verse slagroom, minimaal 35 % vet.
- 3 eetlepels witte basterdsuiker
Verder:
- 1 bakje blauwe bessen
- 1 bakje frambozen
- 1 bakje aardebeien
Instructies
- Leg een stuk bakpapier in de vierkante bakvorm. Knip het vel zo dat het aan de lengte precies in de vorm past en in de breedte uitsteekt. Dan kun je de cake er later gemakkelijk uit tillen. Vet het vel een beetje in met boter en strooi er een klein beetje bloem over.
- Zet de oven vast aan op 160 graden.
- Mix in een kom de boter zacht. Voeg de fijne suiker en het zout toe en mix dit een paar minuten goed door zodat het botermengsel romig en luchtig wordt. Voeg dan één voor één de eieren toe en klop telkens even door. Zeef het zelfrijzend bakmeel. Klop dit voorzichtig door het deeg. Voeg dan de slagroom beetje bij beetje toe en klop dit telkens op een lage stand door het deeg, niet langer kloppen dan nodig is, anders verliest het deeg zijn luchtigheid.
- Doe het deeg in de cakevorm, smeer her gelijkmatig uit. Bak de cake in circa 45 – 50 minuten goudbruin op ongeveer 160 graden. Prik er even in om te kijken of de cake gaar is, de prikker moet er droog uitkomen. Laat de cake circa 10 minuten afkoelen, til hem dan uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster of plankje.
- Maak dan de bakvorm schoon. Leg er nu nog een extra stuk papier in zodat er ook aan de andere zijkanten een stuk papier uitsteekt.
- Snijd de afgekoelde cake eventueel wat bij, zodat je een rechte plak krijgt. Leg de cake met papier en al weer in de vorm. Nu heb je aan 4 kanten een stukje uitstekend bakpapier.
- Meet 500 ml vruchtensap af. Doe een klein beetje in een kommetje. Breng de rest aan de kook.
- Los het puddingpoeder op in het kleine beetje sap. Roer dit goed door met een garde, zodat het mooi glad is.
- Als de rest van het sap kookt, neem je het van het vuur, giet een klein beetje bij het puddingpoederpapje, roer dit goed door met een garde. Giet daarna het hele papje bij de rest van het hete sap.
- Zet dit terug op het vuur. Laat het, onder goed roeren, aan de kook komen. Laat dan heel kort koken (laat een paar keer ‘blub’ zeggen). Neem dan van het vuur. Schenk het op een groot bord (of twee kleine bordjes). Verpak dit goed met plastic huishoudfolie, zodat er geen vel op komt. Laat afkoelen.
- Schenk of smeer dit uit over de cake. Strijk dit mooi glad met een paletmesje. Zet in de koelkast om op te stijven.
- Roer de mascarpone los in een kom met twee eetlepels basterdsuiker, totdat hij lekker smeuïg is.
- Klop de slagroom stijf. Voeg op het laatst een beetje poedersuiker toe. Zorg dat je gardes en je kom goed koud zijn.
- Voeg dan het mascarponemengsel toe aan de slagroom en klop dit nog even voorzichtig door met de mixer of keukenmachine.
- Bewaar je mengsel in de koelkast tot gebruik!
- Smeer deze crème gelijkmatig uit over de bosvruchtencrème. Laat dit weer een tijd opstijven in de koelkast.
- Was het fruit, laat t heel goed uitlekken en decoreer de bovenkant ermee.
Tip: als je nog bakingcups over hebt, die je gebruikt voor het maken van cupcakes, vouw die dan open. Dan kun je elk gebakje in zo’n bakingcup papiertje zetten. Dan kunnen de gebakjes iets gemakkelijker opgetild worden.
Dit was het dan weer!
Liefs, Ria
5 comments
1250 gr mascarpone??
Hallo Lidy, bedankt voor je reactie! Dat is een typfoutje: het moet 250 gram zijn! We zullen het meteen aanpassen. Liefs Laura
Het ziet er heerlijk uit en ik ga het zeker een keer maken. Alleen vraag ik mij af hoe jullie dit zo netjes gesneden krijgen, mij lukt dit namelijk niet ?.
Liefs van Cora
Hoi Cora, sorry voor de late reactie! We hadden een familie weekendje! Als je de taart gaat doorsnijden is het handig om het mes goed heet af te spoelen. Dan een beetje droogdeppen en dan de taart doorsnijden. Dan gaat t een stuk beter. Doe dit telkens opnieuw als je gaat snijden. Helpt echt!
Wat zijn ze mooi gelukt! Zien er prachtig uit! :)