Afgelopen weekend hadden we eters, dus dan vind ik het altijd leuk om allerlei gerechten te bedenken. Nu ben ik beter in het zelf bedenken van zoetigheid zoals taart en toetjes, en wat minder van de voorgerechten en de hoofdgerechten. Ik vind dat wel leuk om te maken hoor, maar dan zoek ik toch vaak een recept uit een kookboek. Voor dit etentje maakte ik een toetje met chocolade, klik snel verder!
Dus ik koos voor een broccolisoep en als hoofdgerecht een hartige taart. Maar het toetje heb ik zelf bedacht. Het is een chocolademousse geworden, met een heel klein beetje likeur erdoor. Super lekker! Het was een groot succes! Je maakt dit toetje ruim van te voren zodat het goed opstijft. Superhandig, hoef je daar weinig meer aan te doen vlak voor het opdienen! Deze chocolademousse lijkt me ook heel geschikt als vulling voor een taart, dus dat ga ik binnenkort ook eens uitproberen. Maar nu eerst als nagerecht, opgediend in mooie glazen!! Dit recept is geschikt voor 4 personen.
Ingrediënten
- 4 mooie glazen, liefst op een voet
- 2 eieren
- 75 fijne suiker
- 100 gram pure chocolade
- 100 gram melk chocolade
- 400 ml verse slagroom (+ klein beetje poedersuiker)
- crispy chocolade bolletjes
- eventueel 10 ml chocolade likeur (hebben wij gedaan en is super lekker!)
Instructies
- Zet 4 glazen klaar.
- Doe de slagroom in een kom en klop deze bijna stijf. Voeg een klein beetje poedersuiker toe. Zet dit in de koelkast.
- Doe de twee soorten chocolade in een vuurvaste kom en smet dit “au bain marie” . Dus op een pannetje met heet water. Zorg hierbij dat de kom het water niet raakt.
- Als de chocolade helemaal vloeibaar is, haal je de kom van de pan af en zet deze even opzij.
- Doe de eieren en de suiker in een kom. Roer dit even door en verwarm dit ook “au bain marie” totdat het mengsel 37 graden is.
- Haal de kom dan van de pan af.
- Klop dit eiermengsel dan weer koud met een mixer op de hoogste stand. Klop ongeveer 8 minuten.
- Haal de slagroom uit de koelkast en voeg twee schepjes slagroom toe aan de chocolade. Schep dit er goed door.
- Voeg dan beetje bij beetje het eiermengsel toe aan het chocolademengsel. Schep telkens goed door met een siliconen spatel.
- Voeg daarna de rest van de slagroom beetje bij beetje toe aan het chocolademengsel, schep telkens goed door.
- Voeg dan eventueel de likeur toe. Schep ook dit beetje bij beetje door het chocolademengsel.
- Vul de glazen met de mousse, eventueel met behulp van een spuitzak, dan blijft het glas mooi schoon en kun je het gelijkmatiger vullen.
- Zet de glazen in de koelkast en laat de chocolademousse opstijven.
- Vlak voor het opdienen versier je de mousse met de crispy chocoladebolletjes.
Heel leuk aan dit recept: je kan deze chocolademousse dus ook als vulling voor een taart gebruiken. Snel maar een lekker recept voor zo’n taart online zetten?
Maak dit een keer voor je gasten en ze zullen hun vingers erbij aflikken!
Liefs Ria
4 comments
Beste,
Welke chocoladelikeur is dit juist? Waar te verkrijgen aub?
Bedankt
Grtjs
Hoi Christine, het is de Chocodivine van Warninks. Te verkrijgen bij de Slijterij.
Ik ben benieuwd waarom je de eieren verwarmd tot 37 graden.
Groetjes Ivon
Hoi Ivon, ik moet eerlijk bekennen dat ik niet erg technisch ben met bakken. Ik heb dit ergens een keer gelezen. En zie vaker in recepten dat ze dit doen. Dus heb ik het ook uitgeprobeerd en het is een erg lekkere mousse geworden.