Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Basisrecepten

Zelf macarons maken – lemon macarons

by Liefde voor bakken 12/03/202011/03/2020
written by Liefde voor bakken 12/03/202011/03/2020
Zelf macarons maken – lemon macarons

Wil je ook graag zelf macarons leren bakken? Heb je het misschien al eens geprobeerd, maar was het geen succes? Misschien is dit recept dan wat voor jou.  Deze macarons zijn gemaakt met Italiaanse meringue.

Macarons maken is best een lastig dingetje. Het lukt niet altijd. Ik had een aantal jaar geleden al eens macarons gemaakt. Lang voordat we met onze blog waren begonnen. Die waren mooi èn lekker! Maar helaas kon ik dat recept niet meer terug vinden. Dus op zoek naar een ander recept. Helaas zijn ze een aantal keer mislukt. De ene keer waren ze te hard, de andere keer kwamen er scheurtjes in de bovenkant. Lekker waren ze sowieso wel. Na een tijdje zoeken en uitproberen heb ik nu toch een recept waarbij de macarons er mooi strak uit gaan zien. En niet blijven plakken aan het bakpapier. De kleuren zijn nog niet helemaal optimaal, maar we gaan flink verder oefenen, zo dat ze nog mooier worden. Toch wil ik nu al dit recept plaatsen zodat jullie er ook mee aan de slag kunnen. Dit zijn macarons volgens de Italiaanse methode, dus gemaakt met een Italiaanse meringue. Iets bewerkelijker dan de Franse macarons, maar het geeft een goed resultaat.

Zelf macarons maken – lemon macarons

Zelf macarons maken - lemon macarons

Liefde voor bakken Wil je ook graag zelf macarons leren bakken? Heb je het misschien al eens geprobeerd, maar was het geen succes? Misschien is… Printen
Cijfer 4.7/5
( 3 gestemd )

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 150 gram amandelpoeder of amandelschaafsel
  • 150 gram poedersuiker
  • 55 gram eiwit
  • 150 gram suiker
  • 40 ml water
  • 55 gram eiwit
  • poeder kleurstof

Voor de vulling:

  • 100 gram boter of margarine
  • 160 gram poedersuiker of suikerbakkerspoeder
  • 40 gram crème fraîche
  • twee theelepels citroensmaakstof of citroen aroma
  • geraspte schil van een citroen

Extra:

  • 2 bakplaten met bakpapier
  • Ronde uitsteker met een doorsnee van 4 cm
  • Twee spuitzakken met een ronde spuitmond van ongeveer 12 mm

Instructies

  1. Leg twee bakplaten klaar met een vel bakpapier.
  2. Plak het bakpapier vast op de plaat met een beetje margarine, zodat het niet gaat verschuiven.
  3. Teken met behulp van een potlood en de ronde uitsteker rondjes op het vel papier. Zorg dat er wel wat ruimte is tussen de rondjes, ze kunnen een beetje uitvloeien.
  4. Doe het amandelpoeder of het amandelschaafsel en de poedersuiker in de foodprocessor.  Of staafmixer met bakje. Maal dit fijn. Zorg dat het heel fijn wordt.
  5. Haal het er uit en zeef het dan ook nog een keer. Nu heb je een zeer fijn mengsel.  Dat is belangrijk voor een goed resultaat. Dit wordt ook wel een broyage genoemd.
  6. Doe dit in een kom, voeg het eerste deel eiwit (55 gram) toe en schep dit goed door elkaar. Je hebt nu een best dik, homogeen mengsel. Zet opzij.
  7. Nu maken we de Italiaanse meringue. Hiervoor doe je het tweede deel eiwit (55 gram) in de kom van de keukenmachine met garde.
  8. Doe de suiker en het water in een steelpan en verwarm dit. Als dit mengsel ongeveer 110 graden is, zet je de  keukenmachine aan en klop het eiwit stijf.
  9. Zodra de suikersiroop 119 graden is, haal je het pannetje van het vuur, en schenk dit in een dunne straal voorzichtig bij het stijfgeklopte eiwit. Doe dit voorzichtig, zet de mixer wat lager tijdens het schenken.
  10. Zet de mixer weer op een hoge stand en klop het mengsel koud. Dit duurt ongeveer 5 à 7 minuten.
  11. Schep dan een beetje van de meringue bij het amandelmengsel. Schep dit goed door met een siliconen spatel.
  12. Als het goed is vermengd, voeg je weer een deel van de meringue toe en meng dit er weer goed door.
  13. Dan voeg je ook het laatste deel van de meringue toe en schep er door.
  14. Nu moet je dit mengsel nog even goed doorscheppen. Let op: niet te kort, het mengsel moet niet te stug zijn, maar ook niet te lang, het mengsel mag niet te vloeibaar worden, dan lopen de macarons te veel uit. Het moet, als je het met de spatel op tilt, in delen van de spatel af vallen. En mooi glanzend zijn.
  15. Doe het mengsel in een spuitzak met een ronde spuitmond van ongeveer 12 mm.
  16. Spuit mooie rondjes op de getekende cirkels, zorg dat je binnen de lijntjes blijft. ( De koekjes zullen nog iets uitlopen, maag niet te veel, dan is het deeg te dun). Let er ook op dat de rondjes zoveel mogelijk hetzelfde zijn.
  17. Til de bakplaat iets op en tik een paar keer op de tafel, zo kunnen er nog wat luchtbellen weg trekken.
  18. Laat de bakplaat zo ongeveer drie kwartier, tot een uur staan, zodat de macarons kunnen drogen. De bovenlaag moet droog worden. Als je er voorzichtig op drukt,, moet de bovenkant droog aan voelen.
  19. Als het goed is, heb je nog voldoende deeg over voor een tweede bakplaat met macarons. Spuit ook die vol met rondjes deeg. en laat ook deze drogen.
  20. Verwarm de oven ondertussen voor op 140 graden.
  21. Bak de eerste plaat met macarons gaar in ongeveer 20 minuten.
  22. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen.
  23. Als ze afgekoeld zijn, schuif je ze met een plat mes van het bakpapier af. Leg ze op een schaal of bord.
  24. Voor de vulling: rasp de schil van een halve citroen.
  25. Klop de boter zacht in een kom, klop zeker 3 minuten tot de boter romig en zacht is.
  26. Zeef de poedersuiker of suikerbalkerspoeder en voeg deze in delen toe aan de boter, klop er goed door.
  27. Voeg de ccitroensmaakstok, de crème fraiche en de citroenrasp toe. Klop erdoor.
  28. Zet even in de koelkast om stevig te laten worden.
  29. Doe de ctroencrème dan in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit op de helft van de koekjes een beetje crème, en leg er dan een ander koekje op en druk een beetje aan. Je moet de vulling goed kunnen zien, anders is het te weinig.
  30. Ga door tot alle koekjes zijn gevuld.

Belangrijk is dus:

  • Zorg dat de broyage goed fijn is.
  • Vermeng deze goed met het eiwit.
  • Zorg voor een mooie, stevige meringue.
  • Meng de meringue goed met de amandelbroyage. Zorg dat je de juiste dikte krijgt. Niet te dik, niet te dun. Moet in delen van je spatel aflopen.
  • Gebruik het liefst poederkleurstof, anders kan je deeg te dun worden.
  • Laat de macarons goed drogen voordat ze gebakken worden.

 

Liefs Ria

macarons
0 comment
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Caramel shortcake
next post
Schwarzwälder kirsche torte

You may also like

Basisrecept voor cupcakes

10/07/2015

Basisrecept: vlaaibodem van zanddeeg

12/12/2016

Hoe maak je je eigen sprinkels?

17/02/2019

Basisrecept Meringues maken

11/03/2016

Basisrecept voor creamcheese frosting

20/07/2015

Milde Lemon Curd

28/11/2021

Basisrecept voor biscuittaart

24/01/2016

Basisrecept voor buttercream icing

02/02/2016

2x basisrecept voor chocoladebiscuit

03/06/2016

Basisrecept voor Bretons zandtaartdeeg

19/08/2016

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
  • 6

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....