Sprinkles zijn op dit moment helemaal in! Ze bestaan natuurlijk al heel erg lang, maar de laatste tijd zie je steeds meer taarten versierd met sprinkels. Je ziet ze dan in allerlei kleuren en soorten. Je hebt Jimmies, dat zijn de hagelslagjes, spikkeltjes ofwel musketzaad, maar ook pareltjes , sterretjes, hartjes en nog veel meer! Vaak ook door elkaar, maar dan in een bepaald kleurenthema. Wij vinden ze echt heel leuk en zijn ook bevangen door het sprinkel virus! How to make your own sprinkles?
Maar al die potjes met prachtige sprinkels zijn wel erg prijzig! Dat is dan wel weer jammer. Het is juist zo leuk om er royaal mee te strooien. De gewone gekleurde spikkeltjes zijn nog wel in wat grotere hoeveelheden te krijgen en zijn ook nog wel betaalbaar, maar die leuke mengsels zijn gewoon duur. Nu hebben wij daar wat op gevonden: we gaan ze zelf maken! Maar hoe dan, zul je zeggen. Nou ik heb bedacht om op twee manieren de jimmies te maken. Jimmies zijn de hagelslagjes in verschillende kleuren. We maken ze eerst van suiker, daarvoor maken we royal icing. Deze spuiten we op papier en laten dit dan een flinke tijd drogen. En dan… breken we ze in kleine hageltjes! Verder maken we wat kleine figuurtjes van rolfondant, sterretjes, confetti en hartjes. Pareltjes kan ik niet zelf maken, maar die kun je ook wel aanschaffen in wat grotere hoeveelheden. Ik heb dan weer het liefst de zachte parels of de crispy pearls. Die eten gemakkelijker.
Oke, in dit recept maken we de suiker hageltjes en de kleine figuurtjes van fondant. Kijk snel naar het recept, je wordt hier vast blij van, net als wij!

Ingrediënten
Voor de royal icing:
- 10 gram eiwitpoeder (bijvoorbeeld Funcakes)
- 60 ml water
- circa 425 gram suikerbakkerspoeder
- diverse kleurstofgels (bijvoorbeeld roze, geel, lichtgroen, lichtblauw en lila)
Voor de fondant figuurtjes:
- stukjes fondant in diverse kleuren, bijv roze, geel, groen, lichtblaauw en lila
- uitstekertjes voor kleine sterretjes, rondjes en hartjes, liefst met plunger om ze uit te drukken
Verder:
- 6 wegwerpspuitzakken (of zoveel als je kleuren gaat maken)
- spuitmondje 2 en/of 3 rond
- adaptors om de spuitmondjes mee vast te zetten
- een aantal vellen bakpapier
- bakjes om de diverse kleuren hageltjes en figuurtjes in te doen
Instructies
- We beginnen met het maken van de Royal icing. Zie hier het basisrecept voor Royal Icing.
- Verdeel de icing over 5 bakjes, als je alle 5 kleurtjes gaat maken.
- Voeg een beetje kleurstofgel toe aan elk bakje. Let op dat je niet teveel toevoegt, zeker niet als je lichte kleuren wilt. Meng goed door.
- Zet de adapter vast in de spuitzak en vul de zak met de icing. Zet er een spuitmondje op naar leuze. Ik heb met spuitmondje 2 en 3 gebruikt. Doordat je een adapter gebruikt, kun je ondertussen ook nog van spuitmondje wisselen. Dat is vooral handig als je van elke maat maar eentje hebt.
- Leg een vel bakpapier op bijvoorbeeld een placemat, zodat je deze later voorzichtig op kunt tillen en weg kunt leggen om te drogen.
- Spuit dan lange strepen van de ene kant naar de andere kant. Ik doe dat van rechts naar links. Maar ik ben links, anders spuit je van links naar rechts uiteraard. Probeer zo gelijkmatig mogelijk je lijnen te trekken. Dit gaat wat beter als je je spuitzak wat optilt en je daardoor wat hoger spuit. Maar probeer dit gewoon even uit. Icing genoeg, je kunt hier aardig wat lijntjes mee trekken.
- Ik heb meerder kleuren op één vel gedaan, maar het is eigenlijk handiger om een vel helemaal vol te maken met één kleur.
- Trek strepen totdat al je icing op is. Laat dit ongeveer 2 uur staan, misschien iets korter als je, net als ik, ongeduldig bent.
- Neem dan een vel, leg dit voor je neer. Schraap nu met beide handen alle strepen bij elkaar. Verfrommel het tot kleine stukjes, dat gaat heel snel en gemakkelijk als je maar één kleur strepen op elk vel hebt. Breek het nog een beetje extra met je handen en doe het in een bakje. Herhaal dit met alle kleuren.
- Voor de figuurtjes kneed je een stukje rolfondant goed door, rol het uit tot een dunne lap en steek er de figuurtjes uit. Doe deze in bakjes.
- Steek figuurtjes uit in kleuren die mooi passen bij de kleuren van de hageltjes. Zoek dan nog wat spikkeltjes en pareltjes in deze kleuren. Doe dan van één bepaalde kleur van alles wat in een schaaltje, zodat je een mooie medley krijgt! Wij hebben dat hier gedaan met roze.
Op deze manier kun je dus héél veel mooie sprinkeltjes maken, en ook nog eens zelf de kleuren bepalen. Snel beginnen dus! En laat ons weten of je het gelukt is en wat je gemaakt hebt!
Tip: versier de baksels die je maakt met carnaval met deze vrolijke sprinkels!
Liefs, Ria en Laura