De Schwarzwalder kirsche torte is een typisch Duitse taart, die oorsprong vind tin het Schwarzwald in zuid Duitsland. Zo’n taart bestaat uit chocolade, kersen en slagroom, een heerlijke combinatie.
Wij zijn inmiddels al zo’n vier en een half jaar bezig met deze blog. Er staan inmiddels al zo’n 500 recepten op! Dat is al heel wat. Inmiddels hebben we ook al aardig wat bijgeleerd. In het begin gebruikten we nog wel eens mixen, maar dat doen we eigenlijk nauwelijks meer. Ook de foto’s worden steeds mooier, dat is met name de kwaliteit van Laura. Als we nu terugkijken op onze recepten van de eerste jaren, dan zien we dat sommige recepten toe zijn aan een vernieuwing. Dus we hebben besloten om af en toe een bepaalde recept opnieuw te maken, en daarbij ook de receptuur, indien nodig, aan te passen. En natuurlijk plaatsen we dan ook de foto’s erbij van het nieuwe resultaat. We hebben al vaker gezegd dat we geen super bakkers of patissiers zijn, maar we vinden het natuurlijk wel heel fijn als jullie echt wat hebben aan onze recepten!
We beginnen met het verbeteren van het recept van de Schwarzwalder kirsche torte. Een super lekkere taart, de lievelingstaart van manlief, ofwel papsie (van Laura). Ik heb deze taart al heel wat gemaakt in mijn leven, maar vaak toch telkens nèt weer even ietsje anders. De verbetering zit hem hier met name in de andere vulling en de decoratie. Het basisrecept voor chocolade biscuit heb ik hier wel weer gebruikt. Ook de foto’s zijn een stuk beter dan de foto’s van het eerste recept.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 6 eieren
- 200 gram suiker
- 120 gram bloem
- 50 gram maizena
- 30 gram cacaopoeder
- snufje zout
Voor de vulling en decoratie:
- 700 gram verse slagroom (minimaal 35 % vet)
- Beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten
- 1 zakje slagroomversteviger
- 1 grote pot kersen
- 1 eetlepel maizena
- Pure chocolade vlokken (voor op de boterham)
Extra:
- Een springvorm of gewone bakvorm van 24 of 25 cm doorsnee
- Beetje boter of margarine om de vorm in te vetten
- Beetje bloem om de vorm mee te bestuiven
- Spuitzak
- Spuitmondje rond, doorsnee ongeveer 12 mm
- Spuitmondje kartel, bijv 1M van Wilton
Instructies
- Vet de vorm in met een beetje margarine en bestuif deze met bloem. Schud de overtollige bloem er uit.
- Voor het chocoladebiscuitdeeg: doe de bloem, de maizena, het cacaopoeder en het zout in een kom. Zeef het.
- Doe de eieren en de suiker in een vuurvaste kom.
- Klop dit met de mixer op de hoogste stand “au bain marie”, op een pannetje heet water.
- Klop dit net zo lang tot de temperatuur van het mengsel 37 graden. Dat is ongeveer 8 à 10 minuten.
- Haal de kom dan van de pan af. Klop nu het mengsel koud en dik met de mixer op de middelste stand. Klop ongeveer 8 minuten.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Schep nu beetje bij beetje het meel bij het eimengsel. Schep er telkens even door met een siliconen spatel.
- Ga door tot alle meel is toegevoegd.
- Giet dan het deeg in de bakvorm, strijk het glad.
- Zet de vorm in de oven en bak de taart gaar in ongeveer 30 à 35 minuten. Prik er in met een satéprikker, die moet er droog uit komen.
- Haal de taart uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.
- Haal de taart na ongeveer een half uur uit de oven, laat verder helemaal afkoelen. dit duurt wel minimaal een uur, liever nog iets langer.
- Snijd de taart in drie lagen. Liefst met een taartzaag. Dan krijg je mooie rechte lagen.
- Laat de kersen goed uitlekken. Vang al het sap op (heb je later nodig).
- Neem een klein beetje van het kersensap, ongeveer 50 ml. voeg hier twee schepjes suiker aan toe. Verwarm dit op het vuur, breng even aan de kook, zodat de suiker helemaal oplost. Haal van het vuur en laat dit afkoelen.
- Zet de onderste taartlaag op een mooi bord.
- Bestrijk deze laag met een beetje van de kersensiroop. (met een kwastje)
- Klop 500 gram slagroom stijf, voeg als de slagroom bijna stijf is, de poedersuiker en het zakje slagroomversteviger toe. klop nog even door tot de slagroom helemaal stijf is. Let op, klop niet te lang!
- Doe de slagroom in een spuitzak met ronde spuitmond.
- Spuit langs de buitenrand van de taart een cirkel slagroom. Laat wat ruimte over en spuit nog een cirkel slagroom, maar dan zo, dat er een rij met kersen tussen past. Spuit dan nog een kleine cirkel en helemaal in het midden nog eentje. Zie foto.
- Doe 250 ml kersensap in een steelpannetje. Voeg 30 gram suiker toe. Breng even aan de kook, zodat de suiker oplost.
- Los de maizena op in een klein kommetje met een eetlepel koud water. Roer tot een papje.
- Giet dit papje bij het warme kersensap. Laat even koken tot het sap gaat binden.
- Houdt een aantal mooie kersen achter voor decoratie (ongeveer 12 stuks). Doe de rest van de kersen in het gebonden kersensap en roer dit er voorzichtig door. Zet het vuur uit en laat dit afkoelen.
- Vul dan de open ruimtes tussen de slagroomcirkels op met de kersen. Schep ze met een theelepel uit de pan (zodat er ook wat van de dikke vulling mee gaat) en leg ze dan op een rijtje naast elkaar.
- Als alle cirkels zijn opgevuld, leg je de tweede biscuitplak er op.
- Bestrijk deze weer met de kersensiroop.
- Spuit ook hier vier cirkels met slagroom op en vul ook deze open ruimtes met de kersen (vulling).
- Leg dan de bovenste taartlaag er op, bestrijk ook deze met een beetje kersensiroop.
- Smeer nu de hele taart in met je overgebleven slagroom. Als je iets te kort hebt, maak je de tweede prtie slagroom. Maar je moet hier ook de decoratie toefjes van maken, dus kijk even hoeveel je nog kunt gebruiken.
- Zet de taart even in de koelkast om de slagroom iets kouder en steviger te laten worden.
- Hak ondertussen de pure vlokken fijn met een mes. Maak ze niet tè fijn, anders wordt het te kruimelig.
- Klop nu de tweede portie slagroom stijf, met een beetje poedersuiker en een half zakje slagroomversteviger.
- Doe de slagroom in een spuitzak met kartelspuitmondje (bijvoorbeeld 1M van Wilton)
- Spuit mooie toefjes rondom op de taart. Leg op elk toefje een kers.
- Versier de binnenkant dan met de stukjes fijngesneden vlokken. Strooi ook aan de onderkant, op het bord een rand van chocoladevlokken.
Liefs Ria en Laura
2 comments
Wat een prachtige taart!! Zo mooi zie je een Kirschtorte niet vaak. Compliment. Mooie foto’s met duidelijke en uitgebreide instructies . Kleine kanttekening: de naam van de taart is Schwarzwälder Kirschtorte. Genoemd naar Kirsch, een kleurloze kersen brandy uit het Zwarte Woud, die eigenlijk bij de ingrediënten hoort. Ook in Nederland verkrijgbaar bij de slijter ( soms in handige kleine flesjes). Verheug me altijd weer jullie blog te lezen en vind het in de top tien van Nederlandse Bakblogs staan.
Hoi Aafke, dank je wel voor je complimenten! Altijd leuk om te horen! Je hebt helemaal gelijk voor wat betreft de kirsch, maar we hebben er in dit geval voor gekozen om dit te vervangen voor de kersensiroop. Maar ik moet toegeven, een beetje Kirsch zal de taart nog lekkerder maken.