Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

BasisreceptenVullingen, toppings & sauzen

Romige karamelsaus

by Liefde voor bakken 07/03/201804/12/2018
written by Liefde voor bakken 07/03/201804/12/2018
IMG_5109bn

Eerder heb ik al eens een basisrecept online gezet van een eenvoudige karamelsaus. Inmiddels heb ik al best vaak karamelsaus gemaakt en ik wil daarom nog een extra basisrecept toevoegen van deze karamelsaus. Nét even wat anders!

Ria: ik ben dol op alles waar karamel in zit! Bijvoorbeeld karamelfudge, karamelkwarktaart, karamelkoekjes en ga zo maar door. Binnenkort ga ik ook een karameldripcake maken. Heb ik echt heel veel zin in! Dat betekent wel dat de karamelsaus goed moet zijn. Dus romig en niet te licht. Ook niet al te donker, want dan wordt het bitter. De truc is om de karamel mooi bruin te laten worden, niet te licht èn niet te donker. De ene keer lukt dat vast beter dan de andere keer. Maar oefening baart kunst. Dit keer heb ik er ook een scheutje Bailey’s Caramel Cream bij gedaan. Dat is een variant op de normale Bailey’s. Yum! Ik moet zeggen dat deze saus echt heel erg lekker is geworden, dus goed genoeg voor een artikel op onze blog!

IMG_5109bn

Romige karamelsaus

Liefde voor bakken Eerder heb ik al eens een basisrecept online gezet van een eenvoudige karamelsaus. Inmiddels heb ik al best vaak karamelsaus gemaakt en… Printen
Cijfer 4.5/5
( 2 gestemd )

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 60 ml verse slagroom
  • 40 ml melk
  • 10 ml Bailey’s Caramel Cream (mag ook ietsje meer)
  • 20 gram boter of margarine

Instructies

  1. Doe de suiker met de twee eetlepels water in een stevige steelpan.
  2. Doe de slagroom met de melk in een ander steelpannetje en zet dit op het vuur als de karamel bijna bruin wordt, zodat dit slagroommengsel een beetje warm is. Let op dat het niet gaat koken.
  3. Breng de suiker met het water aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker karamelliseren. Dit kan even duren (bij ons was dat ongeveer 5 à 6 minuten). Wacht dan nog heel even, tot de karamel mooi goudbruin is. Let nu heel goed op: het mag niet te donker worden, want dan wordt het bitter, maar probeer wel om het mooi bruin te laten worden, het is moeilijk om uit te leggen hoe bruin, dat leer je door ervaring.
  4. Zet de pan even van het vuur af en voeg meteen de boter toe, anders kleurt het gewoon door en wordt het alsnog bitter. Roer de boter erdoor.
  5. Schenk dan het warme slagroommengsel erdoor en blijven goed roeren. Laat dit circa 1 minuutje zachtjes doorkoken, blijf goed roeren. Let wel op: dit goedje is super heet! Zorg dat je je niet verbrandt!
  6. Haal van het vuur af en laat het een heel klein beetje afkoelen. Zeef de saus, zodat de eventueel hard gebleven stukjes suiker eruit gehaald worden.
  7. Voeg dan ongeveer 10 ml Bailey’s toe, roer er goed door.
  8. Schenk de saus in een mooi glazen kannetje.

Notities

Dit recept is voor een klein kannetje met karamelsaus. Wil je wat meer, neem dan de dubbele hoeveelheden. Of maak het in twee keer, valt de saus dan wat tegen of is ie niet helemaal naar je zin, dan kun je de tweede nog wat lekkerder maken (door waarschijnlijk toch nog ietsje langer te wachten bij het karamelliseren van de suikeroplossing).

Je hebt vast al wel bedacht waar je deze overheerlijke saus overheen gaat schenken, misschien heb je wel een bak ijs gekocht. Dan wordt dat smullen! Vrijdag plaatsen wij een recept waar wij de saus bij gebruikt hebben!

Succes!

Liefs Ria & Laura

karamelsaus
2 comments
1
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Kwarkcake
next post
Merengue speculooskoekjes met karamelsaus

You may also like

Basisrecept voor creamcheese frosting

20/07/2015

Zelf bladerdeeg maken

26/02/2020

Basisrecept voor Royal Icing

06/02/2016

Basisrecept Meringues maken

11/03/2016

Zelf amandelspijs maken

29/11/2017

2x basisrecept voor chocoladebiscuit

03/06/2016

Fluffy creamcheese frosting

20/01/2016

Basisrecept voor zandkoekjes + variaties

13/01/2017

Bananencrème

30/05/2021

Basisrecept: sinaasappelglazuur

24/01/2018

2 comments

trynke 07/03/2018 - 09:21

in de beschrijving staat”roer de boter erdoor”maar hoeveel het wordt nl. niet genoemd in de ingredienten.

Reply
Liefde voor bakken 07/03/2018 - 09:45

Je hebt gelijk, er gaat 20 gram boter bij. Ik zal t erbij zetten.

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
  • 6

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....