Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Basisrecepten

Basisrecept: vlaaibodem van zanddeeg

by Liefde voor bakken 12/12/201610/12/2016
written by Liefde voor bakken 12/12/201610/12/2016
IMG_2098bn

Vandaag voor jullie weer een fijn basisrecept! We zijn al een tijdje bezig met de basisrecepten online te zetten en we hebben inmiddels al een aardig lijstje. Op deze manier kunnen jullie in één overzicht zien waar je allemaal uit kan kiezen als basis van je baksels. Nu gaan we aan de slag met een basisrecept voor een vlaaibodem. Vlaaien bieden altijd veel mogelijkheden voor variatie. Zo zijn er ook een hele hoop soorten deeg die je kan gebruiken. Wij beginnen met een recept voor zanddeeg.

Zanddeeg hebben we al een aantal keer gebruikt voor vlaaien. Zo ook voor de Tarte au Chocolat (echt even klikken op de link, die is zó lekker) en de vruchtenvlaai. Het is een eenvoudig deeg en smaakt heerlijk.

Benodigdheden:

  • vlaaivorm met losse bodem van 24 cm doorsnee + bakbonen
  • 225 gram bloem
  • 150 gram zachte boter of margarine
  • snufje zout
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei

Dit deeg kun je in een kom maken, maar ook bijvoorbeeld rechtstreeks op het aanrecht.
Doe eerst de gezeefde bloem in de kom (of maak een bergje op het aanrecht). Maak een kuiltje in het midden. Breek hierin het ei, voeg een snufje zout toe, en ook de poedersuiker en de vanille. Voeg dan de zachte boter toe. Snijd die in kleinere stukken.

Kneed dit alles dan met je handen een soepel deeg. Wikkel de deegbal in een stuk plastic huishoudfolie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.

Vet dan de vorm in en bestrooi met een klein beetje bloem. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het een stukje groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg dat overal voldoende deeg zit en werk de randen ook mooi bij.

Basisrecept: vlaaibodem van zanddeegBasisrecept: vlaaibodem van zanddeeg

 

Leg bakpapier op het deeg en strooi dan de bakbonen op het bakpapier. Bak de bodem dan in een voorverwarmde oven op circa 190 graden, ongeveer 10 minuten. Neem de bodem uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier. Bak de bodem dan nog eens circa 12 minuten op 180 graden. Tot deze mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Dan is de vlaai klaar om te vullen en te decoreren.

Denk bijvoorbeeld aan een Zwitserse room met aardbeien! Yammie! Of kijk bij een van onze andere vlaaien!

Veel succes!

Liefs Ria & Laura

basisreceptvlaaivlaaibodem
1 comment
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Video: Rose cake
next post
Kerstvlaai met appel en pecannoten

You may also like

Basisrecept voor cupcakes

10/07/2015

Romige karamelsaus

07/03/2018

Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren...

15/12/2015

Zelf amandelspijs maken

29/11/2017

Basisrecept voor biscuittaart

24/01/2016

Basisrecept Meringues maken

11/03/2016

Basisrecept voor zandkoekjes + variaties

13/01/2017

Basisrecept voor creamcheese frosting

20/07/2015

2x basisrecept voor chocoladebiscuit

03/06/2016

Hoe maak je je eigen sprinkels?

17/02/2019

1 comment

Andrea 12/12/2016 - 23:18

Altijd handig een lekker zanddeeg recept.en ook de zwitserse room met aardbeien vulling klinkt heerlijk. Ga ik zeker nog een keer maken!

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 2

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 3

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
  • 4

    Appeltjes plaatcake met walnoten

    23/09/2018
  • 5

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 6

    Koffie kwarktaart

    19/03/2017
Oud & Nieuws 2018
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

  • Wij hadden een kleine donut party! Want liefdevoorbakkennl bestaat 35...
  • Wij hebben vandaag zin in iets gezonds! Daarom staat deze...
  • Is toch om verliefd op te worden?  deze hartentaart...
  • Best bekeken artikelen van januari staat trouwens online! Link ik...
  • Er staan zulke lekkere kokos koekjes op onze site! En...
  • Het is volgende week Valentijn! Dus tijd voor een heerlijke...
  • Hey hallo Instagram! Mijn nachtdiensten zitten er weer op dus...
  • Tijd voor een lekker toetje! Chocolademousse! dessert toetje nagerecht foodphoto...
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top