Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Vlaaien

Caramel shortcake

by Liefde voor bakken 08/03/202007/03/2020
written by Liefde voor bakken 08/03/202007/03/2020
Caramel shortcake

We hebben een variatie gemaakt op de Caramel shortcake! Heel bekend in Engeland en Amerika. Maar dit soort karamel taartjes zijn tegenwoordig ook hier in Nederland heel populair.

Deze variatie heb ik gemaakt in een langwerpige vlaaivorm. Weer eens wat anders. De bodem bestaat uit een krokante laag deeg. Zanddeeg of koekjesdeeg. Maar dan met amandelen er door. Dan een laagje karamel. Ik heb geen gecondenseerde melk gebruikt, zoals je vaak ziet bij dit soort recepten, maar zelf een karamel gemaakt. Lijkt misschien wat lastiger, maar is echt heel lekker! En hoe vaker je je eigen karamel maakt, hoe beter het gaat. Doen dus. Echt lekker! Zeker als je wat zeezout en vanille toe voegt aan je karamel. Dan ene laagje chocolade ganache. En ik moet eerlijk zijn: dit wordt meestal met melkchocolade gemaakt, maar die had ik niet meer, dus heb ik pure chocolade gebruikt. Als je liever melkchocolade gebruikt, dan kan dat natuurlijk prima met dit recept, geen probleem! Dan bovenop nog een mooi patroontje, waarbij je lijntje trekt met witte chocolade. Dit taartje was jammer genoeg heel snel op, echt een smaak bommetje! Zeker als je van karamel en chocolade houdt!

Caramel shortcake

Caramel shortcake

Liefde voor bakken We hebben een variatie gemaakt op de Caramel shortcake! Heel bekend in Engeland en Amerika. Maar dit soort karamel taartjes zijn tegenwoordig… Printen
Cijfer 5.0/5
( 2 gestemd )

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 190 gram bloem
  • 85 gram poedersuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • 125 gram boter of margarine
  • snufje zout
  • ongeveer twee derde deel van een ei

Voor de karamellaag:

  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepels water
  • 80 ml slagroom
  • 20 gram boter of margarine
  • 2 theelepels vanille aroma
  • een beetje zeezout

Voor de ganache laag:

  • 125 gram pure of melk chocolade
  • 100 ml slagroom

Voor de decoratie:

  • 30 gram witte chocolade

Extra:

  • Een langwerpige vlaaivorm met een uitneembare bodem
  • Beetje boter om de vorm in te vetten
  • Beetje bloem om te bestuiven
  • Wegwerpspuitzak

Instructies

  1. Vet de vlaaivorm en en bestuif met een beetje bloem.
  2. Maak het deeg: Doe de bloem, de poedersuiker, de amandelmeel en het zout in een kom en zeef het.
  3. Voeg de boter toe in blokjes. Kneed dit door het meel mengsel.
  4. Klop het ei los met een vork.
  5. Voeg ongeveer een twee derde deel van het ei toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg. Mocht het nog wat droog zijn kun je nog een beetje ei toevoegen. Als het te plakkerig is, kun je eventueel nog wat bloem toevoegen, niet te veel, anders wordt het deeg te droog.
  6. Verpak het deeg in plastic folie en leg het ongeveer een half uur in de koelkast.
  7. Haal het er weer uit en rol het uit tussen twee lagen plastic folie tot een langwerpige lap. Zorg dat de lap ongeveer twee cm groter is dan de bodem.
  8. Haal er één laag plasticfolie af en til het deeg met behulp van de andere lap folie in de vorm.
  9. Druk het deeg een beetje aan, zorg dat overal voldoende deeg zit. Werk ook de randen mooi bij.
  10. Zet de vorm weer ongeveer een half uur in de koelkast.
  11. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  12. Haal de vorm uit de koelkast. Prik wat gaatjes in de bodem. Leeg een vel bakpapier op de bodem en vul deze met bakbonen of andere steunvulling.
  13. Zet de vorm in de oven en bak de vlaaibodem 15 minuten.
  14. Haal de vorm er weer uit. Haal het bakpapier met de steunvulling er af.
  15. Zet de vorm weer terug en bak de vlaai nu af in ongeveer 10 – 12 minuten. Zorg dat de randen en de bodem mooi goudbruin worden en zeker niet te donker.
  16. Haal de vorm er weer uit en laat afkoelen.
  17. Voor de karamel: Doe de suiker met de drie eetlepels water in een stevige steelpan.
  18. Breng de suiker met het water aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker karamelliseren. Wacht dan nog heel even, tot de karamel mooi goudbruin is. Let nu heel goed op: het mag niet te donker worden, want dan wordt het bitter, maar probeer wel om het mooi bruin te laten worden.
  19. Doe ondertussen de slagroom in een steelpannetje en laat dit langzaam warm worden, niet koken!
  20. Als de karamel mooi goudbruin is, haal je deze van het vuur en giet de slagroom er langzaam en voorzichtig bij. Let goed op: de karamel is heel heet en het zal gaan borrelen!
  21. Voeg zo alle slagroom toe en laat dit nog heel even zachtjes koken.
  22. Voeg ook het klontje boter toe. En roer dit erdoor.
  23. Voeg dan de vanille aroma en het zeezout toe, roer erdoor.
  24. Laat de karamelsaus even een beetje afkoelen en schenk deze dan in de taartbodem. Strijk mooi glad. Laat dit verder afkoelen.
  25. Maak de ganache: doe de chocolade en de slagroom in een vuurvaste kom en verwarm deze “au bain marie”.
  26. Haalde kom van de pan af en laat heel even afkoelen zodat het niet meer zo heet is, maar wel vloeibaar.
  27. Schenk deze dan over de laag karamel. Maak de bovenkant glad met een paletmes, indoen nodig. Lat dit even stevig worden.
  28. Smelt de witte chocolade “au bain marie”, doe deze in een wegwerpspuitzak en spuit witte lijnen over de ganache laag. Wij hebben dit in de breedte gedaan, kan natuurlijk ook in de lengte.
  29. Trek dan met een satéprikker lijnen door de witte chocoladestrepen. Daarmee krijg je een leuk effect.

Liefs, Ria

vlaai
2 comments
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Best bekeken recepten februari 2020
next post
Zelf macarons maken – lemon macarons

You may also like

Chocoladevlaai voor Pasen

02/04/2017

Rolo chocolade taartje

28/07/2019

Gezonde nobake aardbeienvlaai

19/04/2020

Appelvlaai met vanilleroom

12/03/2017

Stroopwafel karamel taartje

09/02/2020

Twee kleuren bessen taartje met mascarpone

06/09/2020

Chocoladevlaai met mascarpone crème en veel aardbeien

22/05/2022

Appel kruimelvlaai

29/01/2017

Sinterklaasvlaai met sinaasappelroom

26/11/2017

Roomvlaai met peertjes

15/10/2017

2 comments

Vera 08/03/2020 - 08:57

Ziet er heeeeeeeeerlijk uit…

Reply
Liefde voor bakken 08/03/2020 - 09:43

Hoi Vera, dank je wel. Is ook echt heel lekker!

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
  • 6

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....