We hebben een variatie gemaakt op de Caramel shortcake! Heel bekend in Engeland en Amerika. Maar dit soort karamel taartjes zijn tegenwoordig ook hier in Nederland heel populair.
Deze variatie heb ik gemaakt in een langwerpige vlaaivorm. Weer eens wat anders. De bodem bestaat uit een krokante laag deeg. Zanddeeg of koekjesdeeg. Maar dan met amandelen er door. Dan een laagje karamel. Ik heb geen gecondenseerde melk gebruikt, zoals je vaak ziet bij dit soort recepten, maar zelf een karamel gemaakt. Lijkt misschien wat lastiger, maar is echt heel lekker! En hoe vaker je je eigen karamel maakt, hoe beter het gaat. Doen dus. Echt lekker! Zeker als je wat zeezout en vanille toe voegt aan je karamel. Dan ene laagje chocolade ganache. En ik moet eerlijk zijn: dit wordt meestal met melkchocolade gemaakt, maar die had ik niet meer, dus heb ik pure chocolade gebruikt. Als je liever melkchocolade gebruikt, dan kan dat natuurlijk prima met dit recept, geen probleem! Dan bovenop nog een mooi patroontje, waarbij je lijntje trekt met witte chocolade. Dit taartje was jammer genoeg heel snel op, echt een smaak bommetje! Zeker als je van karamel en chocolade houdt!

Ingrediënten
Voor het deeg:
- 190 gram bloem
- 85 gram poedersuiker
- 20 gram amandelmeel
- 125 gram boter of margarine
- snufje zout
- ongeveer twee derde deel van een ei
Voor de karamellaag:
- 150 gram suiker
- 3 eetlepels water
- 80 ml slagroom
- 20 gram boter of margarine
- 2 theelepels vanille aroma
- een beetje zeezout
Voor de ganache laag:
- 125 gram pure of melk chocolade
- 100 ml slagroom
Voor de decoratie:
- 30 gram witte chocolade
Extra:
- Een langwerpige vlaaivorm met een uitneembare bodem
- Beetje boter om de vorm in te vetten
- Beetje bloem om te bestuiven
- Wegwerpspuitzak
Instructies
- Vet de vlaaivorm en en bestuif met een beetje bloem.
- Maak het deeg: Doe de bloem, de poedersuiker, de amandelmeel en het zout in een kom en zeef het.
- Voeg de boter toe in blokjes. Kneed dit door het meel mengsel.
- Klop het ei los met een vork.
- Voeg ongeveer een twee derde deel van het ei toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg. Mocht het nog wat droog zijn kun je nog een beetje ei toevoegen. Als het te plakkerig is, kun je eventueel nog wat bloem toevoegen, niet te veel, anders wordt het deeg te droog.
- Verpak het deeg in plastic folie en leg het ongeveer een half uur in de koelkast.
- Haal het er weer uit en rol het uit tussen twee lagen plastic folie tot een langwerpige lap. Zorg dat de lap ongeveer twee cm groter is dan de bodem.
- Haal er één laag plasticfolie af en til het deeg met behulp van de andere lap folie in de vorm.
- Druk het deeg een beetje aan, zorg dat overal voldoende deeg zit. Werk ook de randen mooi bij.
- Zet de vorm weer ongeveer een half uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Haal de vorm uit de koelkast. Prik wat gaatjes in de bodem. Leeg een vel bakpapier op de bodem en vul deze met bakbonen of andere steunvulling.
- Zet de vorm in de oven en bak de vlaaibodem 15 minuten.
- Haal de vorm er weer uit. Haal het bakpapier met de steunvulling er af.
- Zet de vorm weer terug en bak de vlaai nu af in ongeveer 10 – 12 minuten. Zorg dat de randen en de bodem mooi goudbruin worden en zeker niet te donker.
- Haal de vorm er weer uit en laat afkoelen.
- Voor de karamel: Doe de suiker met de drie eetlepels water in een stevige steelpan.
- Breng de suiker met het water aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker karamelliseren. Wacht dan nog heel even, tot de karamel mooi goudbruin is. Let nu heel goed op: het mag niet te donker worden, want dan wordt het bitter, maar probeer wel om het mooi bruin te laten worden.
- Doe ondertussen de slagroom in een steelpannetje en laat dit langzaam warm worden, niet koken!
- Als de karamel mooi goudbruin is, haal je deze van het vuur en giet de slagroom er langzaam en voorzichtig bij. Let goed op: de karamel is heel heet en het zal gaan borrelen!
- Voeg zo alle slagroom toe en laat dit nog heel even zachtjes koken.
- Voeg ook het klontje boter toe. En roer dit erdoor.
- Voeg dan de vanille aroma en het zeezout toe, roer erdoor.
- Laat de karamelsaus even een beetje afkoelen en schenk deze dan in de taartbodem. Strijk mooi glad. Laat dit verder afkoelen.
- Maak de ganache: doe de chocolade en de slagroom in een vuurvaste kom en verwarm deze “au bain marie”.
- Haalde kom van de pan af en laat heel even afkoelen zodat het niet meer zo heet is, maar wel vloeibaar.
- Schenk deze dan over de laag karamel. Maak de bovenkant glad met een paletmes, indoen nodig. Lat dit even stevig worden.
- Smelt de witte chocolade “au bain marie”, doe deze in een wegwerpspuitzak en spuit witte lijnen over de ganache laag. Wij hebben dit in de breedte gedaan, kan natuurlijk ook in de lengte.
- Trek dan met een satéprikker lijnen door de witte chocoladestrepen. Daarmee krijg je een leuk effect.
Liefs, Ria
2 comments
Ziet er heeeeeeeeerlijk uit…
Hoi Vera, dank je wel. Is ook echt heel lekker!