Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

KoekjesSinterklaas

Zelf speculaasjes bakken

by Liefde voor bakken 18/11/201817/11/2018
written by Liefde voor bakken 18/11/201817/11/2018
Zelf speculaasjes bakken

Speculaasjes zijn het hele jaar door lekker, maar in de Sinterklaastijd is het nòg lekkerder om speculaasjes te eten.  Je kunt die natuurlijk gewoon kopen in de supermarkt, maar ja, zelf bakken is uiteraard veel lekkerder en verser! Daarbij komt, dat je dan weet wat je er in stopt.

Ik had ooit eerder al eens van de speculaasplankje gekocht. Ik denk bij Dille en Kamille. Dus die komen nu mooi van pas. Ik heb een paar kleintjes en een paar grotere, voor een normale maat koekjes. Het deeg bestaat uit bloem, boter, bruine basterdsuiker, wat bakpoeder, speculaaskruiden en een snufje zout. En wat amandelen. Allemaal dingen die ik standaard in mijn voorraadkastje heb staan. Zodat ik meteen kan beginnen! Als ik namelijk een ‘bak aanval’ (lees: vreselijk zin heb om te bakken en meteen wil beginnen!), dan is het echt niet fijn als ik eerst boodschappen moet gaan doen. Dus heb ik altijd wel een flinke voorraad van de basisingrediënten in de kastjes staan.

Zelf speculaasjes bakken

Zelf speculaasjes bakken

Liefde voor bakken Speculaasjes zijn het hele jaar door lekker, maar in de Sinterklaastijd is het nòg lekkerder om speculaasjes te eten.  Je kunt die… Printen
Cijfer 4.5/5
( 2 gestemd )

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 6 gram speculaaskruiden (= ongeveer een hele eetlepel)
  • 120 gram boter
  • 1 eetlepel melk
  • snufje zout
  • circa 40 gram amandelstukjes (of hele amandelen die je dan zelf in stukjes hakt)
  • een beetje maizena om de plankjes mee te bestuiven.

Verder:

  • een bakplaat en een vel bakpapier
  • een paar “speculaas plankjes”, dat zijn malletjes van hout om het deeg in te drukken

Instructies

  1. Doe de bloem, het bakpoeder, de bruine basterdsuiker, het zout en de speculaaskruiden in een kom en roer ze door elkaar.
  2. Voeg de boter toe en snijd deze in stukjes.
  3. Hak de amandelen in kleine stukjes en voeg toe. Kneed hier een soepel deeg van.
  4. Voeg de eetlepel melk toe en kneed dit tot een soepel deeg.
  5. Neem je ‘speculaas plankjes’ en bestuif ze met een beetje maizena. ik heb dit met een kwastje gedaan. klop het overtollige meel er weer af.
  6. Verwarm de oven voor op circa 175 graden.
  7. Neem dan een stukje deeg (ik heb hiervoor circa 27 gram deeg gebruikt), maak hier een balletjes van en druk het dan in de mal. Zorg dat het goed egaal verdeeld is. Het is handig om even te kijken hoeveel deeg je gebruikt per koekje, dan pak je niet telkens teveel deeg en verdeel je het mooi over het malletje.
  8. Til de mal dan op en tik ermee op het aanrecht, zodat het deeg los komt. Nu heb je een koekje gevormd.
  9. Leg dit op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
  10. Vorm zo nog meer koekjes. Bestrijk wel elke keer de mal met een beetje maizena, anders blijft het deeg plakken en krijg je het koekje er niet mooi uit.
  11. Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes gaar in circa 18 tot 20 minuten.
  12. Herhaal dit met een volgende bakplaat met koekjes.
  13. Let op: als je een klein plankje gebruikt, worden je koekjes natuurlijk kleiner en daardoor wordt de baktijd ook korter!

Mmmm, vanavond lekkere speculaasjes bij de koffie!

Liefs, Ria

koekjessinterklaasspeculaas
0 comment
1
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Video: Chocolate chip bananen pannenkoekjes
next post
Pepernoten ijs

You may also like

Kerstkransjes

12/12/2018

Kerstboom koekjes

23/12/2017

Meringue koekjes met pistache en Nutella

29/03/2017

Kletskoppen

15/01/2017

6x sinterklaas inspiratie

30/11/2016

Snel nog even Paaskoekjes bakken!

03/04/2015

Sinterklaas monchoutaart

20/11/2016

Kokoskoekjes

02/11/2016

Pepernotenkoekjes

22/11/2017

Heel Holland bakt – wij bakken mee! –...

27/09/2017

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 2

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 3

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
  • 4

    Appeltjes plaatcake met walnoten

    23/09/2018
  • 5

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 6

    Koffie kwarktaart

    19/03/2017
Oud & Nieuws 2018
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

  • Tijd voor een lekker toetje! Chocolademousse! dessert toetje nagerecht foodphoto...
  • Het is volgende week Valentijn! Dus tijd voor een heerlijke...
  • Wij hebben vandaag zin in iets gezonds! Daarom staat deze...
  • Hey hallo Instagram! Mijn nachtdiensten zitten er weer op dus...
  • Er staan zulke lekkere kokos koekjes op onze site! En...
  • Is toch om verliefd op te worden?  deze hartentaart...
  • Wij hadden een kleine donut party! Want liefdevoorbakkennl bestaat 35...
  • Best bekeken artikelen van januari staat trouwens online! Link ik...
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top