Het is alweer een tijdje geleden dat wij een recept hebben gemaakt van het televisieprogramma ‘Heel Holland Bakt”. Dus ik ben eens in één van de Heel Holland Bakt boeken gedoken die wij hebben aangeschaft. Ik heb ze niet allemaal, maar het recept wat ik ga maken staat in het boek van 2015.
Natuurlijk wordt het weer een technische opdracht. Deze zijn super duidelijk beschreven en erg leuk om eens uit te proberen. Ik heb gekozen voor de kokoskransen. Die zijn in vrij korte tijd te maken, en ook nog eens erg lekker! Op de website van ‘Heel Holland Bakt’ vind je van alle technische opdrachten een filmpje, waarop Robert van Bekhoven samen met Jannie uitlegt hoe je deze baksels kunt maken. Daarbij staat dan ook nog eens het recept uitgeschreven. Heel handig dus. Kan niet veel misgaan, zou je zeggen. We gaan het proberen.

Ingrediënten
- 130 gram gemalen kokos
- 100 gram kristalsuiker
- 1 ei
- 30 gram glucosestroop
- 12 gram bloem
- 50 ml volle melk + eventueel nog wat extra
- een paar velletjes ouwel
- een bakplaat
- wegwerp spuitzak met groot kartelspuitmondje
- Een ronde uitsteker om de ouwelrondjes mee af te meten
Instructies
- Eerst weeg ik alle ingrediënten af en zet ze klaar. De glucosestroop die ik rechtstreeks in de steelpan. Dit is erg stroperig en dus lastig om precies af te wegen. Maar het lukt. Wat meteen opvalt, is, dat het in het boek toch nèt iets anders is beschreven dan op het filmpje.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- “Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de ouwel met een diameter van ongeveer 10 centimeter over de plaat”. Ik heb hierbij een pakje ouwelvellen gekocht en daar zelf rondje uitgeknipt. Dat heb ik gedaan met een ronde uitsteker van 9 cm.
- “Meng in een grote kom of keukenmachine de kokos, bloem en suiker door elkaar.”
- Op het filmpje beginnen ze met het verwarmen van de glucose met de melk. Terwijl ze in het boek de melk er later pas bij doen. Dat is een beetje verwarrend, maar ik denk dat het niet zoveel uit maakt. Ik doe de melk gelijk bij de glucose en verwarm het op een laag vuur. Goed roeren tot alle glucose in opgelost.
- Doe de droge ingrediënten in de mix kom. Voeg dan het glucose mengsel toe en klop of roer dit er doorheen. Op het filmpje wordt dit gemengd met de keukenmachine op langzame stand.
- Dan nemen we circa 20 gram van het losgeklopte ei. Voeg dit toe en meng of roer er goed door.
- Dat lukt allemaal wel. Dan zeggen ze dat je moet kijken of het niet te droog is. Mmmm, lastig. Ik doe er nog wat van het ei bij. In het boek staat dat je ook wat melk toe kunt voegen, maar ik houd het bij een beetje extra ei.
- Stop de keukenmachine en meng het verder met een spatel.
- Ik heb het in een spuitzak met kartelspuitmondje gedaan om de kransen te gaan spuiten, maar het was toch te dik. Dus alles er weer uit en toen heb ik ook de rest van het ei erbij gedaan, zoals ook Robert op het filmpje doet.
- Dat hielp meteen, het werd wat ‘sappig’ zoals hij dat zegt. Weer in de spuitzak en nu was het wel nèt spuitbaar.
- Spuit op elk ouwelrondje een ring van het deeg. Ik moest soms wel goed knijpen, maar het is wel gelukt. Ik kon er 7 koeken mee maken. Op het filmpje maakt Robert er 8 stuks. In het boek staat 6 tot 8 stuks.
- Ze kunnen in de oven, circa 10 minuten. Hierbij waarschuwen ze wel dat je de koeken niet te donker laat worden, dat gebeurt kennelijk snel. Dus ik heb goed opgelet.
- Ze hebben er 11 minuten in gezeten, ze werden mooi van kleur, dus heb ik ze er toen uitgehaald. Ze leken nog wel wat zacht, maar er staat dat ze nog wat door garen. Dat klopt ook wel.
- Laat ze dan afkoelen op een plankje of bord.
Nou, ze smaken voortreffelijk!! Deze ga ik zeker nog vaker maken! Echt veel lekkerder dan de kokoskransen die je in de supermarkt koopt!
Het recept is duidelijk, er zijn wat kleine verschillen tussen het recept in het boek en het filmpje met uitleg op de website, zoals ik al eerder aangaf. Maar die verschillen zijn niet echt van invloed op het recept. Dit was weer erg leuk om te doen, dus ik raad iedereen aan om dit recept ook eens te proberen!!
Liefs, Ria