Bak je eigen koekjes! Scheelt weer in de plastic verpakking en het is veel lekkerder! Deze sinaasappelkoekjes zijn leuk om te bakken voor Koningsdag. Lekker oranje! Deze koekjes zijn lekker licht. Zoals veel koekjes snel en gemakkelijk te maken.
We zitten alweer een flink stuk in April. Pasen viel laat dit jaar, dus we stappen meteen over naar Koningsdag. Iedereen gaat vaak naar buiten op Koningsdag. Spulletjes verkopen of andere gezelligheid opzoeken. Vroeger gingen wij altijd snuffelen op de kindermarkt. Hier in Oosterhout is die markt altijd erg groot. Dus veel te snuffelen! We zochten vooral naar gezelschapsspellen en kwartetten. Die spaarden we, haha. Wij hebben al heel wat spelletjes gekocht, er is ook heel veel mee gespeeld! Maar goed, nu hebben we dat eigenlijk allemaal niet meer nodig. Alhoewel het wel leuk is om kinderboekjes voor de kleinkinderen te zoeken. Maar goed, als je het druk hebt met Koningsdag, en je wilt toch iets bakken, dan is dit een leuk idee. En je kunt het rustig een paar dagen van te voren al bakken. Gewoon in een trommeltje doen en mee nemen!

Ingrediënten
- 115 gram boter of margarine
- 200 gram suiker
- 2 eieren
- geraspte schil van één sinaasappel
- 2 eetlepels vers geperst sinaasappelsap
- 2 theelepels vanille extract
- 325 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- snufje zout
- ongeveer 5 druppels oranje voedingskleurstof (gel)
- 50 gram poedersuiker
Verder:
- 2 bakplaten met een vel bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zet de twee bakplaten klaar met een vel bakpapier.
- Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom, zeef het. Zet het even opzij.
- Doe de boter met de suiker in een andere kom, klop dit even goed door.
- Voeg de eieren één voor één toe en klop erdoor.
- Voeg het bloemmengsel toe en klop er kort door.
- Voeg de sinaasappelrasp en de twee eetlepels sinaasappelsap en twee theelepeltjes vanille extract toe en klop door.
- Voeg dan nog ongeveer 5 druppels oranje gel kleurstof toe. Klop dit ook nog even kort door.
- Strooi de poedersuiker op een bord.
- Vorm dan balletjes van ongeveer 2 à 2,5 cm van het deeg en rol deze door de poedersuiker.
- Leg ze dan op de bakplaat. Leg ze niet te dicht op elkaar, want ze worden nog wel groter.
- Ik doe de eerste bakplaat nooit zo vol. Eerst maar eens kijken of het goed gaat.
- Bak ze in ongeveer 10 minuten gaar. De koekjes krijgen van die mooie barstjes.
- Haal ze uit de oven. Laat ze heel eventjes liggen, één minuutjes. Haal ze er dan van af en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.
- Strooi er eventueel vlak voor het opdienen nog wat extra poedersuiker over.
- Bak zo ook de rest van de koekjes.
Liefs Ria
6 comments
Hallo, klinkt lekker en ziet er ook goed uit, maar ik mis wanneer bloem en gist er doorheen worden geroerd. Na de kleurstof denk ik? En is kleurstof nodig, of is dit alleen om ze oranje te laten kleuren?
Hoi Mirjam, ik wad inderdaad een regel vergeten. Het bloemmengsel voeg je toe na de eieren. Het staat er nu bij. Bedankt voor de oplettendheid. De kleurstof is idd alleen voor de kleur. Is dus niet persé nodig.
Heerlijke koekjes Ria. Dankjewel voor dit recept.
Fijn om te horen! Dank je wel!?
Ziet er heerlijk uit! Hoeveel koekjes kun je uit dit recept halen?
Hoi Klasina, ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet precies meer weet, volgens mij ongeveer 16 à 20 stuks, maar het hangt natuurlijk erg af van hoe groot je de koekjes maakt.