Deze taart is een variant op de bekende Hollandse appeltaart. Een zanddeeg, en als vulling peren in plaats van appels, verder kaneel, een klein beetje suiker en pecannoten. In plaats van de bekende reepjes deeg heb ik gekozen voor een kruimeldeeg bovenop.
Ook deze vierkante bakvorm heb ik gekocht in een supermarkt in Frankrijk. De vorm heeft een mooie geribbelde zijkant en deze is wat hoger dan bijvoorbeeld een vlaaivorm. Wel jammer dat de vorm geen uitneembare bodem heeft, dat is het gemakkelijker om de taart uit te vorm te halen. Maar goed, zo lukt het ook wel. We leggen gewoon een vel bakpapier op de bodem. Wil je deze overheerlijke taart ook maken en je hebt deze vorm niet, dan kun je natuurlijk ook gewoon een ronde vorm gebruiken. Deze vierkante vorm is 23 cm, als je een ronde gebruikt zou ik zeker eentje van 24 cm nemen. Terwijl ik dit artikel schrijf, neem ik even een hapje van deze lekkere perentaart! Echt super lekker!

Ingrediënten
Voor het deeg
- 325 gram bloem
- 140 gram poedersuiker
- 30 gram amandelmeel
- 1 klein ei
- 200 gram koude boter of margarine
- 1 snufje zout
Voor de vulling:
- ongeveer 5 peren (bijvoorbeeld conferences)
- beetje citroensap
- 80 gram pecannoten
- 20 gram suiker
- Een beetje kaneel ( ongeveer 2 theelepels)
- paneermeel
- 1 geklutst ei
- 3 eetlepels abrikozenjam
Voor de kruimellaag:
- 100 gram bloem
- 100 gram fijne suiker
- 75 gram boter of margarine
Verder:
- vierkante bakvorm van 23 cm doorsnee of anders een ronde springvorm van 24 cm doorsnee
- bakpapier om in de vorm te leggen.
Instructies
- Als je een vierkante vorm gebruikt zonder uitneembare bodem, dan vouw je twee vellen bakpapier op de maat van de bodem. Leg ze in de vorm, zodat ze aan alle kanten uitsteken. Dan kun je de taart er later voorzichtig uittillen. Doe dit voorzichtig.
- Heb je een springvorm met een losse bodem, klem dan een vel bakpapier op de bodem vast.
- Vet het bakppaier in met boter, doe dit ook met de zijkanten van de vorm. Bestrooi met een beetje bloem.
- Doe de bloem, de poedersuiker, het amandelmeel, het zout en het ei in een kom.
- Voeg de koude boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes.
- Meng alles met je handen door elkaar en kneed er dan een soepel deeg van. Is het deeg te plakkerig, voeg dan nog een klein beetje bloem toe.
- Verpak het deeg in een stuk huishoudfolie en leg het ongeveer een half uur tot een uur in de koelkast zodat het wat steviger wordt.
- Haal het er dan weer uit en rol de lap uit op een met bloem bestoven aanrecht.Zorg dat de pal iets groter is dan de bodem.
- Til de lap voorzichtig op met behulp van de roller.
- Leg deze op de bodem van de vorm. Druk het deeg een beetje aan. Rol de rest van het deeg opnieuw uit en snijd hier repen van om de zijkanten van de vorm mee te bekleden.
- Druk dit een beetje aan, zorg dat het mooi aansluit op de bodem. Werk de bovenrand een beetje bij, zodat deze gelijkmatig is.
- Strooi wat paneermeel op de bodem. Dat voorkomt dat de bodem te klef wordt van de peertjes.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Hete luchtoven wel wat lager.
- Schil de peren en snijd ze in stukjes. doe deze in een kom.
- Hak de pecannoten in kleine stukjes en rooster ze even in een droge koekenpan. Niet te lang, een paar minuutjes op middelhoog vuur.
- Voeg een klein beetje citroensap toe, dan worden de peertjes niet zo bruin.
- Voeg de suiker toe en strooi er wat kaneelpoeder over.
- Voeg de geroosterde pecannoten toe. Schep alles goed door elkaar.
- Schep de vulling in de vorm.
- Maak dan het kruimeldeeg: Doe de boter, de bloem en de suiker in een kom.
- Doe de kneedhaken in de mixer en mix alles door tot het een mooi, kruimelig geheel wordt.
- Heb je geen mixer, dan kun je dit ook met je vingers doen. Wrijf de boter fijn en meng dan alles met je handen door elkaar.
- Schep het kruimeldeeg op de vulling. Zorg dat alle vulling bedekt is.
- doe het tweede ei in een kopje en klop het een beetje door.
- Bestrijk de bovenkant van de taart ermee, zodat deze al een beetje gaat glanzen.
- Bak de taart gaar in ongeveer 1 uur en een kwartier. Misschien iets korter, hangt een beetje af van je oven.
- Let wel op: als de buitenrand al goudbruine is, en de baktijd is nog niet om, dan kun je het beste de rand bedekken met wat stukjes opgerolde aluminiumfolie. Dan kan de kruimellaag nog wel wat bijkleuren en worden de randen niet te donker.
- Haal de taart uit de oven als deze mooi gaar is.
- Laat de taart in de vorm afkoelen op een taartrooster.
- Haal dan de taart voorzichtig uit de vorm. Met een losse bodem is dat gemakkelijk. Met een vaste bodem kun je proberen de taart er uit te tillen. Je kunt ook nog het volgende doen: Leg een plank op de vorm. Draai het geheel om, zodat de taart op zijn kop op de plank staat. Til voorzichtig de vorm er af. En haal het bakpapier los. Leg dan een andere plank op de onderkant van de taart. En draai het geheel om met de twee planken. til dan de eerste plank er weer af. Let op: dit kan eigenlijk alleen als de taart net zo hoog is geworden als de zijkant van de vorm.
- Verwarm de abrikozenjam met een paar eetlepels water. Tot het geheel mooi vloeibaar is.
- Zeef het jam mengsel.
- Neem een kwastje en smeer de bovenkant van de taart in met de jam. Dat geeft een lekkere smaak en de taart nog een extra glans.
Liefs Ria
1 comment
Het was een heel lekker taartje naar ik denk dat het wat frisser is met appel. Dat ga ik dus de volgende keer proberen. Wel een leuke manier om van ons eigen fruit af te komen! Dankjewel. Groetjes Laura