Dit appeltaartje is lekker zacht en vol met lekkere appeltjes. Het is een zacht taartje, gemaakt met cakedeeg. Door de appeltjes wordt het een lekker smeuïg taartje. Deze appeltaart wordt ook wel Zweedse appeltaart genoemd.
Wij hadden een tijdje geleden ons jaarlijkse etentje met alle zussen. We zijn met 5 zussen en gaan regelmatig wat leuks doen met elkaar. In het najaar gaan we altijd gezellig uit eten en dan gaan we eerst thee drinken bij mijn jongste zus, in Gorinchem. Zij bakt dan altijd wat lekkers en dit keer had ze een Zweeds appeltaartje gemaakt. Deze bakte mijn moeder vroeger ook altijd al. en ook ik heb dit taartje al vaak gebakken. Lekker fris, met veel appeltjes er in. Een beetje nostalgie ook. Wij hebben al eens een recept geplaatst van zo’n soort taart, maar dan met een karamelsaus erbij. Maar toen ik dit taartje bij mijn zus weer eens proefde, besloot ik om ook nog een keer zo’n appeltaartje te maken, maar dan zonder de saus en net weer even ietsje anders. Altijd lekker fris door de heerlijke appeltjes.

Ingrediënten
- springvorm van 22 cm
Voor het deeg:
- 150 gram boter of margarine
- 150 gram fijne suiker
- snufje zout
- 1 theelepel citroenaroma of citroensmaakstof
- 3 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 à 2 eetlepels melk
- 2 à 3 appels, bijvoorbeeld goudrenetten.
Voor de decoratie:
- 2 à 3 eetlepels abrikozenjam
- beetje poedersuiker
Instructies
- Beboter de vorm en bestuif deze met een beetje bloem.
- Doe de boter, de suiker, de vanillesuiker en het zout in een kom en klop dit romig in ongeveer twee minuten.
- Voeg een ei toe en klop dit weer een volle minuut.
- Voeg het tweede ei toe en klop dit weer een volle minuut.
- Herhaal dit met het derde ei.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel, voeg dit in delen toe aan het deeg, klop dit erdoor met de mixer op de laagste stand, klop niet langer dan nodig is.
- Voeg de melk toe aan het deeg en klop dit erdoor, ook met een mixer op de laagste stand.
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Vul dan de vorm met het deeg, strijk het glad met een paletmes.
- Schil de appels en snijd ze in 4 parten. Snijd dan inkepingen in de bolle kant van elk appelstukje.
- Druk deze appelstukken in het deeg, met de bolle kant naar boven. Druk ze in het deeg, zodat nog maar een deel van de parten boven het deeg uitsteekt. Leg dan in het midden ook nog zo’n appelstuk.
- Zet de taart in de oven en bak deze gaar in ongeveer 50 minuten. Bak niet te lang, dan wordt de taart droog.
- Haal dan uit de oven en zet op een taartrooster.
- Verwarm de jam met een beetje water en smeer hiermee de bovenkant van de taart in met een kwastje.
- Laat de taart dan verder afkoelen.
- Haal de taart uit de vorm en zet deze op een bord.
- Bestrooi met poedersuiker.
Liefs Ria