Een tijdje gelden waren wij een dagje in Haarlem, daar ontdekten we een leuk bakkerijwinkeltje Annex lunchroom. We hebben daar toen heerlijk geluncht. Ze verkochten daar ook allerlei koekjes en snuisterijtjes. ik heb een pakjes kleine stroopwafeltjes meegenomen en een klein flesje stroopwafellikeur!
Daar kan in wel wat mee, dacht ik toen. Dat is alweer even geleden, dus de hoogste tijd om er wat mee te maken. Dat wordt dus een stroopwafel plaatcake. Een lekkere cake, met daarop een laagje karamelsaus. Daarop dan nog wat stukjes stroopwafel. Wil je deze taart gaan maken en je hebt niet deze stroopwafeltjes, dan koop je gewoon een ander merk kleine stroopwafeltjes. Of grote stroopwafels kan ook. Het liefst de roomboter stroopwafels, die zijn het lekkerst! De likeur kun je ook gewoon weglaten of vervangen voor een beetje andere likeur, bijvoorbeeld Bailey’s.

Ingrediënten
Voor het deeg:
- 300 gram boter of margarine
- 300 gram fijne suiker
- 6 eieren
- 275 gram bloem
- 25 gram maizena
- 2 theelepeltjes bakpoeder
- snufje zout
- 2 à 3 theelepels stroopwafellikeur
- Ongeveer 6 kleine stroopwafeltjes of 2 grote stroopwafels, verkruimeld
Voor de karamelsaus en de decoratie:
- 100 gram suiker
- twee eetlepels water
- 20 gram boter of margarine
- 60 ml slagroom
- Ongeveer 1 pakje kleine stroopwafeltjes of 4 à 5 grote stroopwafels
Extra:
- Een bakblik van 38 x 25 cm
- Een vel bakpapier om in het bakblik te leggen
Instructies
- Leg een vel bakpapier in de bakvorm, plak vast met een beetje boter. Smeer het vel ook een beetje in met boter of margarine. Vouw de randen over de zijkant heen.
- Zet de oven vast aan op circa 165 graden.
- Klop de boter zacht in circa 2 minuten. Voeg de suiker toe en klop deze ook nog even mee. Doe de bloem, de bakpoeder, de maizena, de bakpoeder en het zout bij elkaar. Zeef het.
- Voeg één voor één de eieren toe aan het botermengsel. Voeg telkens één eetlepel bloemmengsel toe om schiften te voorkomen. Klop elke ei even door totdat het geheel is opgenomen. Voeg dan de rest van het bloemmengsel beetje bij beetje toe. Klop op de laagst stand, klop niet langer dan nodig is, maar zorg er wel voor dat alles goed is opgenomen.
- Voeg twee à drie theelepels stroopwafellikeur toe en klop er kort door. Als je dit niet hebt, of als er kinderen van eten, sla je deze stap over.
- Snijd een stuk of zes à zeven kleine stroopwafeltje in kleine stukjes en meng dit door het deeg.
- Vul de vorm met het deeg, strijk het glad met een paletmes.
- Bak de cake in de oven gaar in circa 30-35 minuten. Prik even met een satéprikker. Die moet er droog uitkomen.
- Laat even afkoelen op een taartrooster.
- Haal de cake dan voorzichtig uit het blik. Als het niet lukt door middel van het bakpapier, kun je het beste eerst een snijplank voorzichtig op de cake leggen, dan omdraaien en bakvorm er af. Dan haal je het bakpapier er voorzichtig af. Leg er weer een plankje op en draai dit nogmaals om. Dan ligt de cake, als het goed is, recht op de juiste snijplank.
- Laat verder afkoelen.
- Maak dan de karamelsaus: Doe de suiker met de twee eetlepels water in een stevige steelpan.
- Doe de slagroom in een ander steelpannetje en zet dit op een laag vuur als de karamel bijna bruin wordt, zodat de slagroom een beetje warm is. Let op dat het niet gaat koken.
- Breng de suiker met het water aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker karamelliseren. Dit kan even duren (bij ons was dat ongeveer 5 à 6 minuten). Wacht dan nog heel even, tot de karamel mooi goudbruin is. Let nu heel goed op: het mag niet te donker worden, want dan wordt het bitter, maar probeer wel om het mooi bruin te laten worden.
- Zet de pan even van het vuur af en voeg meteen de boter toe, anders kleurt de karamel gewoon door en wordt het alsnog bitter. Roer de boter erdoor.
- Schenk de warme slagroom erbij. Laat dit circa 1 minuutje zachtjes doorkoken, blijf goed roeren. Let wel op: dit goedje is super heet! Zorg dat je je niet verbrandt! Je kunt hier ook nog een klein scheutje van de stroopwafellikeur toevoegen als je wilt. Roer dit er goed door.
- Haal dan van het vuur en laat het een beetje afkoelen.
- Schenk het dan over de cake.
- Mocht de saus te veel zijn afgekoeld en dus niet meer goed schenkbaar, zet deze dan even terug op het vuur en verwarm weer een beetje tot je de saus kunt schenken.
- Schenk dan over de cake, smeer eventueel een beetje uit, zodat overal wat van de saus zit.
- Snijd de stroopwafels in kleine stukjes en verdeel deze over de saus.
Ik neem de stroopwafelcake mee als we deze week de meiden gaan verhuizen. Lekker voor in de pauze. Laura en Fiona gaan een tijdje samen in een appartementje wonen. Dat betekent dus dat we tweemaal moesten verhuizen! Dat was flink sjouwen, maar voor het goede doel! Als we dit recept plaatsen, hebben we de verhuizingen alweer achter de rug en zitten ze beiden alweer op hun nieuwe stekkie.
Liefs, Ria