Basisrecepten, Sauzen
comments 2

Romige karamelsaus

IMG_5109bn
Eerder heb ik al eens een basisrecept online gezet van een eenvoudige karamelsaus. Inmiddels heb ik al best vaak karamelsaus gemaakt en ik wil daarom nog een extra basisrecept toevoegen van deze karamelsaus. Nét even wat anders!

Ria: ik ben dol op alles waar karamel in zit! Bijvoorbeeld karamelfudge, karamelkwarktaart, karamelkoekjes en ga zo maar door. Binnenkort ga ik ook een karameldripcake maken. Heb ik echt heel veel zin in! Dat betekent wel dat de karamelsaus goed moet zijn. Dus romig en niet te licht. Ook niet al te donker, want dan wordt het bitter. De truc is om de karamel mooi bruin te laten worden, niet te licht èn niet te donker. De ene keer lukt dat vast beter dan de andere keer. Maar oefening baart kunst. Dit keer heb ik er ook een scheutje Bailey’s Caramel Cream bij gedaan. Dat is een variant op de normale Bailey’s. Yum! Ik moet zeggen dat deze saus echt heel erg lekker is geworden, dus goed genoeg voor een artikel op onze blog!

Romige karamelsaus

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 60 ml verse slagroom
  • 40 ml melk
  • 10 ml Bailey’s Caramel Cream (mag ook ietsje meer)
  • 20 gram boter of margarine

Aan de slag

  1. Doe de suiker met de twee eetlepels water in een stevige steelpan.

  2. Doe de slagroom met de melk in een ander steelpannetje en zet dit op het vuur als de karamel bijna bruin wordt, zodat dit slagroommengsel een beetje warm is. Let op dat het niet gaat koken.

  3. Breng de suiker met het water aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker karamelliseren. Dit kan even duren (bij ons was dat ongeveer 5 à 6 minuten). Wacht dan nog heel even, tot de karamel mooi goudbruin is. Let nu heel goed op: het mag niet te donker worden, want dan wordt het bitter, maar probeer wel om het mooi bruin te laten worden, het is moeilijk om uit te leggen hoe bruin, dat leer je door ervaring.

  4. Zet de pan even van het vuur af en voeg meteen de boter toe, anders kleurt het gewoon door en wordt het alsnog bitter. Roer de boter erdoor.

  5. Schenk dan het warme slagroommengsel erdoor en blijven goed roeren. Laat dit circa 1 minuutje zachtjes doorkoken, blijf goed roeren. Let wel op: dit goedje is super heet! Zorg dat je je niet verbrandt!

  6. Haal van het vuur af en laat het een heel klein beetje afkoelen. Zeef de saus, zodat de eventueel hard gebleven stukjes suiker eruit gehaald worden.

  7. Voeg dan ongeveer 10 ml Bailey’s toe, roer er goed door.

  8. Schenk de saus in een mooi glazen kannetje.

Notities

Dit reept is voor een klein kannetje met karamelsaus. Wil je wat meer, neem dan de dubbele hoeveelheden. Of maak het in twee keer, valt de saus dan wat tegen of is ie niet helemaal naar je zin, dan kun je de tweede nog wat lekkerder maken (door waarschijnlijk toch nog ietsje langer te wachten bij het karamelliseren van de suikeroplossing).

Je hebt vast al wel bedacht waar je deze overheerlijke saus overheen gaat schenken, misschien heb je wel een bak ijs gekocht. Dan wordt dat smullen! Vrijdag plaatsen wij een recept waar wij de saus bij gebruikt hebben!

Succes!

Liefs Ria & Laura

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

2 Comments

  1. trynke says

    in de beschrijving staat”roer de boter erdoor”maar hoeveel het wordt nl. niet genoemd in de ingredienten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.