Het is overduidelijk geen zomer meer. Het regent, het is koud en de blaadjes vallen van de bomen. Of je er nou van houdt of niet: het is herfst. Voor ons betekent dat vooral binnen zitten, met een warme kop chocomel (of thee of koffie, maar net waar je zin in hebt haha) en een heerlijk stuk appeltaart. En omdat de klassieke appeltaart zo’n beetje bij iedereen wel bekend is, besloten wij een variant te maken: de Zweedse appeltaart mét caramelsaus.
Ja het idee alleen al, klinkt toch verrukkelijk? Het verschil tussen de klassieke appeltaart en de Zweedse appeltaart is dat de Zweedse voor een groot deel bestaat uit cakedeeg. In dit recept vertellen we alleen hoe je de Zweedse appeltaart maakt. Het recept voor de caramelsaus vind je hier!
Benodigdheden
- springvorm 24 cm
- 250 gram boter/margarine
- 250 gram suiker
- 5 eieren
- 275 gram bloem
- 4 tl bakpoeder
- 2 zakjes vanillesuiker
- snufje zout
- circa 4 appels
- 2 – 3 tl kaneel (of meer, als je dat lekker vind)
- 2 el suiker
Normaal werken wij graag met de gesloten bakvormen van PME. Maar in dit geval kiezen we toch voor een springvorm. Wat in het geval van een appeltaart handiger is, omdat je de zijkanten eraf kan halen.
Bereiding
- Mix de boter zacht en romig in een kom. Voeg hier de suiker en vanillesuiker aan toe en mix nog even 2 à 3 minuten flink door.
- Voeg dan één voor één de eieren toe. Wacht steeds tot elk ei helemaal is opgenomen.
- Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in een aparte kom. En voeg dit in delen toe aan het botermengsel. Mix dit op een lage stand tot een geheel.
- Vet de bakvorm in met boter en bestrooi met een beetje bloem.
- Vul de vorm met het deegmengsel.
- Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Voeg hier de kaneel en de suiker aan toe.
- Bedek dan het deeg met een flinke laag appelstukjes.
- Zet de taart in een voorverwarmde oven, op ongeveer 165 graden. Bak de taart 1 uur en 10 minuten. Let op: dit is afhankelijk van je oven, elke oven is anders!
- Als de taart klaar is haal je hem uit de oven. Laat hem een kwartiertje afkoelen en haal vervolgens de ring van de springvorm eraf. Laat de taart verder afkoelen en zet hem eventueel op een taartbord.
Serveertip: giet de caramelsaus over de losse stukjes taart, dan krijg je een extra mooi effect.
Hier thuis is er enorm van gesmuld! Laten jullie ons weten wat jullie ervan vinden?
Liefs van het liefdevoorbakken-team, Ria & Laura
2 comments
Zou ik als ei-vervanger flax-ei of een andere eivervanger gebruiken?
Hey Julia, wij hebben heel eerlijk gezegd geen ervaring met ei vervangers! Dus dat zou je zelf even uit moeten proberen. Laat je ons weten of het is gelukt? Liefs Ria & Laura