De biscuitlaag heb ik gewoon weer hetzelfde gedaan. Dit basisrecept werkt goed, dus handig om weer te gebruiken. Verder dan nog slagroom er op en stukjes perzik. Eenvoudiger kan bijna niet. De enige valkuil is bij de Swiss Roll, dat je de biscuitplak niet te lang moet bakken, anders wordt ie droog en kun je de plak niet goed oprollen. Verder is t ook belangrijk dat je het bakpapier meteen verwijdert als je de biscuitplak uit de oven hebt gehaald. Want ook dan kan hij te droog worden. Verder is t eigenlijk een heel gemakkelijk recept.
Dit heb je nodig:
-
- een bakplaat
- 2 vellen bakpapier
- 4 eieren
- 80 gram suiker
- 100 gram bloem
- 1 theelepeltje Smaakstof citroen (of een beetje geraspte schil van een citroen)
- snufje zout
- 150 ml verse slagroom (minimaal 35% vetgehalte)
- 100 gram mascarpone (op kamertemperatuur)
- blikje perzikschijfjes
- Een (wegwerp) spuitzak
Zo maak je deze heerlijke biscuitrol:
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Vouw een randje omhoog, zodat je later een mooie rechte deeglap krijgt.
- Splits de eieren. Doe de eiwitten in de beslagkom en klop ze stijf met de keukenmachine of elektrische mixer. Voeg dan de suiker in één keer aan toe en mix dit door tot een stevig glanzend geheel. Voeg daar dan de eidooiers aan toe en mix dan nog maar een paar seconden op een lage stand. Zet dan de mixer uit.
- Zeef de bloem met het zout en schep dit door het deeg. Schep dit er goed door, totdat alles goed is opgenomen.
- Spreid het deeg uit over het bakpapier. Smeer het goed en gelijkmatig uit. Bak dit in de oven op circa 200 graden, ongeveer 10 minuten. Het moet licht goudbruin worden. Bak het vooral niet te lang! Dan wordt het moeilijker om de lap zonder scheurtjes op te rollen!
- Zodra de plak biscuitdeeg licht en goudbruin kleurt, haal je deze eruit. Strooi wat poedersuiker op een placemat en stort hierop de plak biscuit. Leg deze op zijn kop en haal meteen het bakpapier eraf. Wacht hier niet te lang mee, want anders gaart de biscuit door en wordt het droog en hard. Rol de lap op met het bakpapier. Leg dit opgerold even in de koelkast.
- Laat de perzikschijfjes vast goed uitlekken.
- Zorg dat de mascarpone op kamertemperatuur is, roer deze los in een kom.
- Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker. (Zorg dat de gardes van te voren goed koud zijn en de kom ook).
- Schep beetje bij beetje de mascarpone bij de slagroom en schep telkens even voorzichtig door.
- Snijd een paar perzikschijfjes in kleine stukjes.
- Meng deze stukjes door de mascarponeroom.
- Haal de rol uit de koelkast en rol deze voorzichtig open.
- Doe de mascarponeroom in een spuitzak, en spuit de room dan in lange repen over de lap.
- Let op dat je niet helemaal tot het eind door spuit, want door het rollen zal de room toch wel verder naar het eind doorschuiven.
- Ga dan voorzichtig oprollen, zorg dat de laag mascarponeroom zoveel mogelijk op z’n plaats blijft zitten. Zodat je overal een gelijkmatige laag vulling krijgt. Pak de rol in met het bakpapier en leg het zo een tijdje in de koelkast op stevig te worden.
- Haal weer uit de koelkast en snijd met een warm mes aan beide zijden een plakje er af, zodat de uiteinden netjes zijn. Doe wat poedersuiker of decoratiesuiker in een zeefje en strooi zo voorzichtig wat over de rol. Garneer met een aantal hele perzikschijfjes.
Zo, dat was erg leuk om te doen! De smaak van deze Swiss roll was erg goed! Én van de grote voordelen van zo’n rol ten opzichte van taart is, dat je een klein plakje kan serveren. Vaak vinden mensen dat al voldoende. Zo niet, dan geef je ze nog een plakje!!
Liefs, Ria & Laura
2 comments
Hallo dames,
Kan ik ook mascarpone vervangen door soja yoghurt
groetjes Cobi.
Hoi Cobi, op zich kan dat wel, alleen kan het zijn dat de soja yoghurt wel wat dunner is en daardoor de crème dunner wordt. Misschien moet je dan wat minder soja yoghurt doen. Gewoon even uitproberen.