Deze kleine ronde gebakjes zijn gemaakt van Bretons zanddeeg, ofwel sloffendeeg. Dat is een van mijn favoriete deegsoorten. Er zit een vulling in van stukje Mars chocolade, zomerfruit en verder een mascarponecrème en Mars chocolade.
Laatst was ik uit eten bij ons in Oosterhout bij een restaurant met Tapas concept. Ze hadden bij de toetjes een Twix-slofje. Dat was echt heel lekker. Daardoor ben ik geïnspireerd om deze Mars slofjes te maken. Ik had nog een zak minimarsjes liggen, dus die kon ik hier goed voor gebruiken! Zo los lust ik die ook wel, maar ben er niet super dol op. Maar verwerkt in een klein minitaartje smaakt het wel heel erg lekker moet ik zeggen. Ik heb een recept gemaakt voor 10 van deze Mars slofjes. Dat is aardig wat. Als je aan de helft genoeg hebt, kun je ook alle ingrediënten door de helft doen. Gebruik dan ook echt maar de helft van de eidooier. Als het deeg te droog is, kun je altijd nog wat extra toevoegen, maar in principe zou dat niet hoeven.
Als je besluit ze toch alle 10 te maken, vries je er gewoon een paar in. Ik doe ze altijd in bakjes met 2 stuks, dan kan ik af en toe zo’n bakje er uit halen. Bijvoorbeeld als er iemand op bezoek komt.

Ingrediënten
Nodig voor 10 stuks:
- 10 bakringen met een doorsnee van 7 cm (of minder, je kunt ze tussendoor schoonmaken en nog een keer gebruiken)
- een uitsteekring met eenzelfde doorsnee
- drie spuitzakken, waarvan eentje wegwerp omdat je er maar een klein puntje af moet knippen
- een spuitmondje met gladde, ronde opening
- een spuitmond met kleine karteltjes
Voor het sloffendeeg:
- 250 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 180 gram zachte boter of plantaardige margarine
- 90 gram fijne suiker
- 90 gram witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- snufje zout
- een paar druppels citroenaroma of citroensap
Voor de vulling en decoratie:
- een doosje diepvries zomerfruit of bosvruchten
- 4 + 4 mini Marsreepjes
- 30 gram pure chocolade in kleine stukjes
- 40 ml slagroom
- 200 ml mascarpone
- 3 à 4 eetlepels witte basterdsuiker
- 200 ml slagroom
- Beetje poedersuiker
- ½ zakje slagroomversteviger (bijvoorbeeld Klopvast)
- een paar mini Marsjes voor de decoratie
Instructies
- Doe de bloem en het bakpoeder in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Doe de zachte boter, de suiker, de basterdsuiker en de eidooier in het kuiltje. Doe hier nog een snufje zout en 1 tl citroensap bij. Vermeng dit met de bloem tot een homogeen deeg.
- Pak je deegbal in een stuk huishoudfolie en leg deze minimaal een uur in de koelkast.
- Rol het deeg dan uit tussen twee vellen huishoudfolie en steek met behulp van een uitsteekring of een andere ronde metalen uitsteker een rondje uit met een dikte van ongeveer 7 mm. Leg dit plakje deeg met de bakring er omheen op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak zo 5 bodems.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bak deze helft van de slofjes gaar in ongeveer 16 tot 20 minuten (de bodempjes zullen eerst wat omhoog gaan en dan weer zakken).
- Haal ze er uit als ze goudbruin zijn.
- Laat heel even afkoelen, en haal vrij snel de ringen er af, zet de taartbodems voorzichtig op een taartrooster. Laat ze verder afkoelen.
- Snijd de eerste 4 minimarsjes in hele kleine stukjes en verdeel zo wat van deze stukjes op elke taartbodem.
- Doe het diepvriesfruit in een steelpan, breng dit aan de kook en laat het fruit onder regelmatig roeren 30 minuten inkoken. De fruitmoes wordt wat dikker. Laat afkoelen.
- Schep in elke taartbodem, in het kuiltje, op de stukjes Mars, een gelijkmatig hoopje van de fruitmoes.
- Maak de mascarponecrème: doe hiervoor de mascarpone en de basterdssuiker in een kom en roer los.
- Voeg de koude slagroom toe en klop het geheel bijna stijf met de mixer.
- Voeg op het laatst eventueel nog een beetje poedersuiker toe en een half zakje Klopvast.
- Klop nog even heel kort tot er stijve pieken vormen. Zet in de koelkast tot gebruik.
- Doe de 40 ml slagroom in een steelpan en verwarm dit langzaam.
- Doe de 4 marsjes, in kleine stukjes gesneden en de pure chocolade, in stukjes gesneden in een kom.
- Schenk hier de hete, maar niet kokende slagroom overheen en roer door. Zodat de chocolade gaat smelten. Let op: als de slagroom toch aan de kook is gekomen, giet deze dan eerst door een zeef om het vel tegen te houden.
- Als het chocolademengsel niet helemaal vloeibaar wordt, zet dan nog even op “au bain marie” op het vuur en roer telkens even door. Tot dat alle chocolade vloeibaar is geworden.
- Haal van de pan af en laat de chocolade een beetje afkoelen. Doe dan in een wegwerpspuitzak.
- Verdeel de mascarponecrème over twee spuitzakken met de verschillende spuitmondjes.
- Spuit op elk taartje toefjes. Een paar gekartelde toefjes en een aantal ronde toefjes.
- Knip een puntje van de wegwerpspuitzak en spuit in een zigzag beweging sliertjes van de Mars chocolade over de toefjes. Doe lekker royaal, er is genoeg.
- Snijd de overgebleven marsjes in 3 stukjes en leg op elke taartje een klein stukje Mars.
Liefs Ria & Laura
4 comments
Zo dit ziet er heerlijk uit zeg, maar een vraagje kan me dit recept ook een hele slof maken
Hoi Mieke. Ja hoor, dat kan ook!
Bedankt voor je snelle antwoord
Hallo Ria & Laura,
Nou dat ziet er lekker uit hoor heb een vraagje het recept vermeldt dat de ingredienten voor 10 stuks is maar in de uitleg snij je er 5 uit kan het deeg dan nog bewaard / ingevroren worden?
Alvast bedankt,
Vriendelijke groet
Minnie