Dit heb je nodig:
- een bakvorm voor cupcakes
- papieren bakingcups
- 90 gram melk chocolade
- 60 gram pure chocolade
- 150 gram margarine
- 180 gram licht bruine basterd suiker
- 2 tl vanille extract
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren
- 1/2 tl zout
- 15 gram cacaopoeder
- een flinke eetlepel Nutella
Voor de caramel:
- 100 gram suiker
- twee eetlepels water
- 20 gram margarine
- 50 ml slagroom
Voor de ganache:
- 100 ml slagroom
- 150 gram pure chocolade
- 1 wegwerpspuitzak
- spuitmondje 1 M
Verdere decoratie:
- mini caramelblokjes
We gaan beginnen:
1. Doe de papieren bakingcups in de bakvorm. Je kunt ongeveer 12 à 16 bakingcups hiermee vullen. Verwarm de oven voor op 165 graden.
2. Smelt de boter en de chocolade ‘au bain marie’ (dus met een kom op een pannetje kokend water) of in de magnetron. Belangrijk is dat de chocolade en de boter volledig met elkaar vermengd zijn tot één substantie.
3. Meng in een andere kom de droge producten met een lepel: dus de cacao, het zelfrijzend bakmeel en de zout.
4. Mix weer in een andere kom de eieren, de suiker en de vanille.
5. Voeg hier al mixend steeds beetje bij beetje de droge producten aan toe.
6. Voeg hier dan je chocolademengsel aan toe, en roer dit goed door met een lepel.
7. Laat een flinke eetlepel Nutella in een kommetje in de magnetron een klein beetje zachter worden. Voeg de Nutella dan bij het mengsel en roer dit goed door.
8. Vul de papieren vormpjes dan met het deeg. Bak dit in de oven op circa 165 graden in ongeveer 15-20 minuten gaar.
9. Haal dan uit de oven en laat afkoelen.
10. Haal dan de papieren vormpjes er af.
11. Maak dan de caramel: doe de suiker in een steelpan met de twee eetlepels water. Breng dit aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan, Dit kan even duren (bij mij was dat ongeveer 5 à 6 minuten). Dan gaat de suiker caramelliseren. Wacht dan nog heel even, tot de caramel mooi lichtbruin is, maar niet te lang wachten. Anders wordt de caramel wat bitter. Haal dan de pan van het vuur. Roer er de boter en vervolgens de slagroom door. Laat dit wat afkoelen. Giet dan in een kannetje en laat het in de koelkast nog wat dikker worden. Giet op elke brownie een laagje caramel. Laat dit een beetje afkoelen.
12. Voor de ganache: doe de chocolade in een kom. Breng de slagroom, al roerende in een steelpannetje aan de kook. Zorg dat het nèt niet kookt, maar wel goed heet is. Giet dit over de chocolade. Laat dit zo een paar minuten staan. Ga dan pas roeren. roer met een siliconen spatel tot alles goed vermengd is tot een homogeen geheel. Laat dit goed afkoelen. Daardoor wordt het stevig. Als het stevig genoeg is, klop je de ganache op met een mixer. Mocht de ganache toch wat te droog en stevig zijn geworden, dan kun je deze altijd weer een heel klein beetje ‘aubainmarie’ opwarmen. Maar let op , niet teveel, want dan wordt het te zacht en kun je t niet spuiten. Doe de ganache in een spuitzak met een spuitmondje 1M.
Spuit dan op elke brownie een toefje chocolade. Strooi er dan nog wat mini caramelblokjes overheen.
Klaar zijn deze overheerlijke brownies met caramelsaus!!!
Geniet ervan!
Liefs Ria & Laura!