Deze heerlijke aardbeien gebakjes heb ik gemaakt voor de verjaardag van Laura. Ze heeft zelf een tafel vol met lekkere hapjes gemaakt, waarvan natuurlijk een flink aantal zoete hapjes. Ik heb de merengue gebakjes voor mijn rekening genomen!
Het voordeel van deze schuimgebakjes is, dat ze lekker zacht en licht zijn. Het smelt zo in je mond! Lekker fris, en dus aantrekkelijk op een tafel met meerdere lekkernijen. Een nadeel is wel, dat de merengue weer een beetje zacht kan worden als je er ‘natte’ vullingen op doet. Belangrijk is het dan ook om de decoratie er pas zo laat mogelijk op te doen, dan blijft het langer lekker!

Ingrediënten
Voor de merengue:
- 6 eiwitten
- 200 gram fijne tafelsuiker
- 200 gram poedersuiker
- 1 of 2 theelepes Patidess citroen smaakstof (of een ander smaakje)
Voor de decoratie:
- 250 ml verse slagroom (minimaal 35% vet)
- beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten
- bakje verse aardbeien
- bakje rode besjes
Verder:
- 2 bakplaten met bakpapier
- 1 spuitzak
- 1 spuitmondje 1M
Instructies
- Maak het merenguedeeg. Deze hoeveelheid is vrij groot, je kunt er dus best aardig wat merengues mee maken. Best handig, want je kunt ze goed bewaren in een trommel. Wil je maar één tot anderhalve bakplaat maken, dan kun je het recept ook halveren.
- Verwarm de oven voor op 90 – 100 graden.
- Klop de eiwitten stijf in een kom en met de keukenmachine (stand 6), of op de hoogste stand met een handmixer.
- Voeg de fijne tafelsuiker toe en klop 5 minuten, met een gewone mixer op de hoogste stand, of met de keukenmachine (Kitchen Aid) op stand 6.
- Zeef de poedersuiker en schep deze met een siliconen pannenlikker door de stijf geklopte eiwitten.
- Voeg nu eventueel een smaakje toe, bijvoorbeeld een theelepel Patidess citroensmaak.
- Voeg wat lichtroze gelkleurstof toe. Niet teveel, want dan wordt de merengue te donker van kleur.
- Doe de merengue in een spuitzak met een kartelmondje.
- Spuit de merengue in de gewenste vorm op een met bakpapier beklede bakplaat. Spuit in een rondje. Begin in het midden en spuit dan zoals je de letter “e” schrijft.
- Bak de meringue circa 2 uur in de oven op 100 graden. Zorg wel dat ze niet gaan kleuren.
- Laat de meringues afkoelen voor je ze van het bakpapier afneemt.
- Doe ze in en luchtdicht af te sluiten bak en je kunt ze circa 10 dagen bewaren
- Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker en een half zakje slagroomversteviger (leg van te voren je gardes even in de vriezer).
- Spoel het fruit af met een zeef, haal kroontjes en takjes er af. Laat ze goed uitlekken. (eventueel op keukenpapier)
- Doe de slagroom in een spuitzak met spuitmondje 1M (sterspuitmond).
- Spuit mooie toeven op elke merenguekrans.
- Garneer met wat vers fruit.
Eenvoudig, maar erg lekker! Ideaal voor op je High Tea of andere zoete tafel!
Tip: decoreer de merenguekransjes pas op het laatst met de slagroom en het fruit, omdat de merengue na een tijdje weer zacht wordt van ‘vochtige’ decoratie zoals bijvoorbeeld slagroom.
Liefs, Ria
2 comments
Ik heb de meringue gebakjes gemaakt en ze waren super lekker! Ook weinig werk als je de gebakjes een dag op voorhand maakt en pas later decoreert. Voor herhaling vatbaar!
Leuk om te horen Adeline!