Een gebakje heeft toch iets speciaals. Vroeger hadden we veel meer gebakjes, tegenwoordig zijn het meestal taarten. Ik herinner me nog de schuimgebakjes, vond ik altijd erg lekker! Die wil ik trouwens ook binnenkort gaan maken, maar nu eerst de mokkagebakjes. Ouderwets lekker!

Ingrediënten
Voor het chocoladebiscuitdeeg:
- 5 eieren
- 150 gram suiker
- 75 gram bloem
- 55 gram maizena
- 25 gram cacaopoeder
- snufje zout
- 20 gram boter of margarine
Voor de mokkacreme:
- 150 gram margarine
- 50 gram creme fraiche
- 400 gram suikerbakkerspoeder
- 100 ml sterke koffie
- 2 theelepeltjes Patidess Mokkasmaak
- 50 gram gesmolten chocolade
- een (wegwerp) spuitzak
- spuitmondje 1M
Voor de chocoladelaag:
- 50 gram slagroom
- 100 gram (smelt) chocolade
Voor de garnering:
- aardbeien
Instructies
- Klop de eieren en de suiker “au bain marie” boven een pannetje kokend water, klop dit totdat het mengsel ongeveer 37 graden is. Haal de kom dan weg van de warmtebon en mix het mengsel dan totdat het weer geheel is afgekoeld (circa 8-10 minuten).
- Voeg het gezeefde bloem-maizena-cacaopoeder-zout mengsel toe in delen. Schep het er telkens voorzichtig door, zodat het geheel luchtig blijft. Smelt de boter en voeg dit voorzichtig toe aan het mengsel, schep het in één keer voorzichtig door het beslag.
- Strijk het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de biscuit dan in circa 10-12 minuten op circa 190 graden. Houd het goed in de gaten, iedere oven is anders. Het mag niet te droog worden.
- Haal het dan uit de oven, stort het onmiddellijk op een met poedersuiker bestrooide placemat of plank. Anders gaart de biscuit verder door en wordt deze te droog. Haal het bakpapier eraf. Laat het dan even afkoelen en steek er dan rondjes uit met een ronde bakring of uitsteekring. Per gebakje heb je 3 ronde taartplakjes nodig.
- Voor de mokkacrème klop je de boter zacht. Voeg hier de crème fraiche aan toe en klop nogmaals. Zeef de suikerbakkerspoeder en klop dit in delen door het botermengsel. Voeg dan de 2 theelepels mokkasmaakstof toe en de sterke koffie.
- Smelt dan de 50 gram chocolade in de magnetron of ‘au bain marie’. Voeg dit toe aan het botermengsel en klop het tot een homogeen geheel. Laat heel even opstijven in de koelkast, circa 10 minuutjes.
- Doe spuitmondje 1 M in een spuitzak en vul de zak met de mokkacreme. Leg een plakje mokkabiscuit klaar, spuit daar een rondje toefjes op. Leg daar dan een tweede plak biscuit op. Spuit weer een laagje toefjes. Doop dan het derde plakje biscuit in de gesmolten chocolade en leg deze op de tweede toefjeslaag.
- Laat de chocolade even drogen en spuit dan nog een mooie toef in het midden, leg daar een aardbei op en klaar is je gebakje! Eet smakelijk!
Liefs Ria & Laura
1 comment
Wauw! Echt enorm mooie taartjes dames! Ik wil wel een keertje kijken hoe jullie alles aanpakken ;)