Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

BasisreceptenVullingen, toppings & sauzen

Italiaanse meringue botercrème

by Liefde voor bakken 10/02/201903/03/2019
written by Liefde voor bakken 10/02/201903/03/2019
Italiaanse meringue botercrème

Wij hebben voor jullie een heerlijk recept voor een Italiaanse meringue botercrème. Een heerlijke zachte en romige botercrème, waar een stuk minder suiker in gaat dan de klassieke botercrème. Met deze botercrème kun je dus wat makkelijker je taart mee afsmeren, omdat deze wat smeuïger is. Of een heerlijke toef op je cupcake, of voeg er een lekker smaakje aan toe!

Wij hebben een botercrème recept op onze blog staan, die meestal gebruikt wordt voor het afsmeren van je taart alvorens je de taart gaat bekleden met bijvoorbeeld rolfondant.  Deze botercrème moet dan ook een beetje stevig zijn. Wij noemen dit de  “eenvoudige botercrème“.

Nu is deze botercrème wel heel erg zoet doordat er zoveel suikerbakkerspoeder in zit. Niet iedereen vindt dat altijd even lekker. Er zij natuurlijk ook nog diverse andere recepten om botercrème te maken. Bijvoorbeeld de botercrèmes met als basis een meringue. Je hebt Swiss meringue buttercream en Italian meringue buttercream. Beiden hebben als basis een meringue. Dit keer heb ik een recept van de Italiaanse merengue botercrème gemaakt. Deze is echt heel lekker, minder zoet en erg romig. “Creamy” zeggen de Amerikanen en de Australiërs.  Wil je deze ook eens proberen? Hij is lekker smeuïg en zacht van smaak. Voeg er voor nog meer smaak een smaakstof aan toe, maar kijk dan wel welke kleur je botercrème moet hebben.

Dit is de fluffy meringue nog voordat de boter erbij gaat.

Ik heb het een en ander uitgeprobeerd, het ging niet meteen helemaal goed. Maar nu heb ik toch een recept wat voor mij in ieder geval werkt.  Een paar dingen zijn heel belangrijk bij het maken van deze Italian meringue buttercream:

  • Gebruik een keukenmachine. Zorg dat je kom én je garde goed schoon en vetvrij zijn. Maak ze anders voor de zekerheid nog een beetje schoon door er een beetje citroensap in te druppelen, wrijf dit dan met een keukenpapiertje door de kom en de garde.
  • Zorg dat je de meringue goed terug brengt op kamertemperatuur voordat je de stukjes boter gaat toevoegen.
  • Zorg dat de boter zacht is en in stukjes verdeeld.
  • Wacht telkens als je een stukje boter hebt toegevoegd, ongeveer 10 seconden. Dan is de boter goed opgenomen door de meringue.
  • Als alle boter is toegevoegd, dan kun je de botercrème nog een tijdje door laten kloppen totdat deze goed is. “Creamy” en “silky”.

Hier volgt het recept:

Italiaanse meringue botercrème

Italiaanse meringue botercrème

Liefde voor bakken Wij hebben voor jullie een heerlijk recept voor een Italiaanse meringue botercrème. Een heerlijke zachte en romige botercrème, waar een stuk minder… Printen
Cijfer 3.5/5
( 6 gestemd )

Ingrediënten

Nodig:

  • 4 grote eieren
  • 280 gram suiker
  • 80 ml water
  • 350 gram ongezouten boter
  • 2 theelepeltjes vanille extract of citroensmaakstof

Verder:

  • Een keukenmachine. Het zou ook wel met een mixer kunnen, maar dan moet je wel goed opletten dat deze niet te heet wordt, want je moet erg lang mixen!

Instructies

  1. Zorg dat de kom van je keukenmachine of mixer goed schoon en vetvrij is.
  2. Splitst de eieren, doe de eiwitten in de schone kom.
  3. Voeg een snufje zout toe en een paar druppeltjes citroensap (echt maar een paar druppeltjes).
  4. Klop dit vast een beetje door elkaar op een lage tot middelmatige stand, tot het al wat schuimig is. Zet dan even uit.
  5. Doe 250 gram suiker en het water in een steelpan. Zet op het vuur, eerst op een laag tot middelmatig vuur. Daarna zet je het vuur wat hoger.
  6. Verwarm de suikersiroop  tot 118 graden. Gebruik hiervoor een suikerthermometer. Als je bij ongeveer 100 graden bent, zet je de keukenmachine weer aan en klop de eiwitten op tot stevige pieken. Hij moet mooi wit zijn en witte pieken vormen. Voeg langzaam de 30 gram suiker toe. Laat de machine ondertussen gewoon door kloppen.
  7. Inmiddels is je suikersiroop wel 118 graden. Zet het vuur dan uit. Wacht een paar seconden zodat het niet al te erg meer borrelt.
  8. Schenk dit nu voorzichtig bij het eiwitmengsel. Kijk goed uit, want de siroop is erg heet!
  9. Zet de keukenmachine op een wat lagere stand en giet voorzichtig langs de kant de siroop er langzaam bij. Let er op dat je het wel in het mengsel giet en niet langs de zijkant. Maar ook niet teveel in de mixer, want dan wordt het naar de zijkanten geslingerd. Even goed opletten dus.
  10. Als je alles hebt toegevoegd, zet je de keukenmachine op de bijna hoogste stand en laat dit zo ongeveer 15 minuten kloppen tot de merengue weer afgekoeld is tot kamertemperatuur. Bij mij was dat tot ongeveer 27 graden.
  11. Je hebt nu een heerlijke, fluffy meringue gemaakt. Dit kun je ook gebruiken voor het maken van  heerlijke crèmes of frostings!
  12. Ondertussen zorg je ervoor dat je boter zacht is en verdeeld in kleine stukjes.
  13. Als de meringue dus goed op kamertemperatuur is, voeg je telkens een stukje boter toe, wacht dan ongeveer 10 seconden zodat de boter goed is opgenomen. Voeg dan weer een stukje toe. Ga zo door tot alle boter is toegevoegd.
  14. Maak je geen zorgen als je mengsel er een beetje inzakt. Dat komt later weer goed als alle boter is toegevoegd en je de botercrème indien nodig nog een tijdje hebt laten draaien.
  15. Laat de botercrème rustig nog een tijdje flink draaien totdat het een mooie, gladde crème is geworden.

Deze botercrème is echt heel erg lekker en luchtig, en ik zal deze dan ook vaak gaan gebruiken bij diverse gerechten.

Veel succes!

Liefs, Ria

vullingen
0 comment
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Best bekeken artikelen januari 2019
next post
Hartentaart voor Valentijn

You may also like

Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren...

15/12/2015

Basisrecept voor Bretons zandtaartdeeg

19/08/2016

Basisrecept voor een eenvoudige botercrème

06/01/2016

Zelf amandelspijs maken

29/11/2017

Basisrecept voor biscuittaart

24/01/2016

Chocolademousse

30/01/2019

Amandelcrème

24/01/2021

Basisrecept Meringues maken

11/03/2016

Basisrecept voor zandkoekjes + variaties

13/01/2017

Basisrecept voor Royal Icing

06/02/2016

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
  • 6

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....