Wij hebben voor jullie een heerlijk recept voor een Italiaanse meringue botercrème. Een heerlijke zachte en romige botercrème, waar een stuk minder suiker in gaat dan de klassieke botercrème. Met deze botercrème kun je dus wat makkelijker je taart mee afsmeren, omdat deze wat smeuïger is. Of een heerlijke toef op je cupcake, of voeg er een lekker smaakje aan toe!
Wij hebben een botercrème recept op onze blog staan, die meestal gebruikt wordt voor het afsmeren van je taart alvorens je de taart gaat bekleden met bijvoorbeeld rolfondant. Deze botercrème moet dan ook een beetje stevig zijn. Wij noemen dit de “eenvoudige botercrème“.
Nu is deze botercrème wel heel erg zoet doordat er zoveel suikerbakkerspoeder in zit. Niet iedereen vindt dat altijd even lekker. Er zij natuurlijk ook nog diverse andere recepten om botercrème te maken. Bijvoorbeeld de botercrèmes met als basis een meringue. Je hebt Swiss meringue buttercream en Italian meringue buttercream. Beiden hebben als basis een meringue. Dit keer heb ik een recept van de Italiaanse merengue botercrème gemaakt. Deze is echt heel lekker, minder zoet en erg romig. “Creamy” zeggen de Amerikanen en de Australiërs. Wil je deze ook eens proberen? Hij is lekker smeuïg en zacht van smaak. Voeg er voor nog meer smaak een smaakstof aan toe, maar kijk dan wel welke kleur je botercrème moet hebben.
Ik heb het een en ander uitgeprobeerd, het ging niet meteen helemaal goed. Maar nu heb ik toch een recept wat voor mij in ieder geval werkt. Een paar dingen zijn heel belangrijk bij het maken van deze Italian meringue buttercream:
- Gebruik een keukenmachine. Zorg dat je kom én je garde goed schoon en vetvrij zijn. Maak ze anders voor de zekerheid nog een beetje schoon door er een beetje citroensap in te druppelen, wrijf dit dan met een keukenpapiertje door de kom en de garde.
- Zorg dat je de meringue goed terug brengt op kamertemperatuur voordat je de stukjes boter gaat toevoegen.
- Zorg dat de boter zacht is en in stukjes verdeeld.
- Wacht telkens als je een stukje boter hebt toegevoegd, ongeveer 10 seconden. Dan is de boter goed opgenomen door de meringue.
- Als alle boter is toegevoegd, dan kun je de botercrème nog een tijdje door laten kloppen totdat deze goed is. “Creamy” en “silky”.
Hier volgt het recept:
Ingrediënten
Nodig:
- 4 grote eieren
- 280 gram suiker
- 80 ml water
- 350 gram ongezouten boter
- 2 theelepeltjes vanille extract of citroensmaakstof
Verder:
- Een keukenmachine. Het zou ook wel met een mixer kunnen, maar dan moet je wel goed opletten dat deze niet te heet wordt, want je moet erg lang mixen!
Instructies
- Zorg dat de kom van je keukenmachine of mixer goed schoon en vetvrij is.
- Splitst de eieren, doe de eiwitten in de schone kom.
- Voeg een snufje zout toe en een paar druppeltjes citroensap (echt maar een paar druppeltjes).
- Klop dit vast een beetje door elkaar op een lage tot middelmatige stand, tot het al wat schuimig is. Zet dan even uit.
- Doe 250 gram suiker en het water in een steelpan. Zet op het vuur, eerst op een laag tot middelmatig vuur. Daarna zet je het vuur wat hoger.
- Verwarm de suikersiroop tot 118 graden. Gebruik hiervoor een suikerthermometer. Als je bij ongeveer 100 graden bent, zet je de keukenmachine weer aan en klop de eiwitten op tot stevige pieken. Hij moet mooi wit zijn en witte pieken vormen. Voeg langzaam de 30 gram suiker toe. Laat de machine ondertussen gewoon door kloppen.
- Inmiddels is je suikersiroop wel 118 graden. Zet het vuur dan uit. Wacht een paar seconden zodat het niet al te erg meer borrelt.
- Schenk dit nu voorzichtig bij het eiwitmengsel. Kijk goed uit, want de siroop is erg heet!
- Zet de keukenmachine op een wat lagere stand en giet voorzichtig langs de kant de siroop er langzaam bij. Let er op dat je het wel in het mengsel giet en niet langs de zijkant. Maar ook niet teveel in de mixer, want dan wordt het naar de zijkanten geslingerd. Even goed opletten dus.
- Als je alles hebt toegevoegd, zet je de keukenmachine op de bijna hoogste stand en laat dit zo ongeveer 15 minuten kloppen tot de merengue weer afgekoeld is tot kamertemperatuur. Bij mij was dat tot ongeveer 27 graden.
- Je hebt nu een heerlijke, fluffy meringue gemaakt. Dit kun je ook gebruiken voor het maken van heerlijke crèmes of frostings!
- Ondertussen zorg je ervoor dat je boter zacht is en verdeeld in kleine stukjes.
- Als de meringue dus goed op kamertemperatuur is, voeg je telkens een stukje boter toe, wacht dan ongeveer 10 seconden zodat de boter goed is opgenomen. Voeg dan weer een stukje toe. Ga zo door tot alle boter is toegevoegd.
- Maak je geen zorgen als je mengsel er een beetje inzakt. Dat komt later weer goed als alle boter is toegevoegd en je de botercrème indien nodig nog een tijdje hebt laten draaien.
- Laat de botercrème rustig nog een tijdje flink draaien totdat het een mooie, gladde crème is geworden.
Deze botercrème is echt heel erg lekker en luchtig, en ik zal deze dan ook vaak gaan gebruiken bij diverse gerechten.
Veel succes!
Liefs, Ria