Het is zondag, dus tijd voor taart! Of in dit geval tijd voor vlaai! En we zijn gewoon nog een keertje aan de slag gegaan met pompoen! Omdat het zo lekker herfstig weer is. Dit keer een recept voor een pompoenvlaai. Heerlijk van smaak en het ziet er ook nog eens heel gezellig uit dat oranje. De chocolade er bovenop is ook erg lekker!
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- 85 gram poedersuiker
- 20 gram gemalen amandelen
- snufje zout
- 1 zakje vanille suiker
- 1 ei
- 125 gram zachte boter
Voor de pompoenvulling:
- 700 gram pompoenblokjes
- 2 eieren
- 100 gram fijne suiker
- 50 gram bloem
- snufje zout
- 60 gram crème fraiche
Voor de decoratie:
- 150 gram pure chocolade
- wegwerp spuitzak
Extra:
- vlaaivorm van 24 cm doorsnee
- beetje margarine om de vorm mee in te vetten
- beetje bloem om de vorm mee te bestrooien
Instructies
- Doe je de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de poedersuiker, de gemalen amandelen, het zout, de vanillesuiker, het ei en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast om wat steviger te worden.
- Vet dan de vorm in en bestrooi met een klein beetje bloem. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het net wat groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg dat overal voldoende deeg zit en werk de randen mooi bij. Gebruik de deegroller om het deeg mooi over de rand te rollen. Haal het overtollige deeg weg. Je kunt de restjes eventueel nog gebruiken om wat dunnere plekjes op de bodem bij te vullen.
- Prik gaatjes in de bodem, leg er bakpapier in en strooi dan de bak bonen op het bakpapier. Bak de bodem dan in een voorverwarmde oven op 190 graden, ongeveer 15 minuten.
- Haal de vorm uit de oven, haal de bak bonen en het bakpapier er af.
- Kook de blokjes pompoen in een gesloten pan zonder water gaar. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Maak de pompoen fijn met een staafmixer. Doe de eieren, de bloem en de suiker in een kom en roer dit tot een glad papje. Voeg de crème fraîche toe en meng dit erdoor met een garde. Voeg dan circa 450 gram ( mag ook iets meer) van de pompoenmoes toe, meng dit er goed door.
- Giet dit op de vlaaibodem. Kijk even hoeveel er in past. Je moet er natuurlijk voor zorgen dat de vlaairand mooi zichtbaar blijft. Zet de vlaai weer terug in de oven. Bak deze nog ongeveer 35-40 minuten op 175 graden.
- Haal dan weer uit de oven en laat een beetje afkoelen. Smelt de chocolade ‘au bain marie’ op een pannetje met heet water. Laat heel even afkoelen en schenk de choclade in een spuitzak en knip hier een puntje vanaf. Hoe groter de opening van je spuitzak, hoe dikker de chocolade strepen op je vlaai! Maak een zigzag beweging over je taart en maak een ruitpatroon.
Laat ons weten als jullie onze baksels hebben gemaakt? Wij vinden het altijd super leuk om foto’s van jullie baksels te zien! Dus mail ons, of tag ons op social media @liefdevoorbakken.nl! Vinden we leuk!
Liefs Ria & Laura