We zijn nu anderhalf jaar bezig met onze blog en hebben inmiddels al heel wat lekkernijen gemaakt! Veel koekjes, kleine taartjes, grote taarten, veel cheesecakes, kwarktaarten en nog veel meer! Nu is het eens tijd voor een kruimelvlaai, deze willen we in de toekomst verder ontwikkelen. We beginnen met een vrij eenvoudige appelkruimelvlaai, gemaakt met een bodem van cakedeeg.
Kruimelvlaai is altijd erg lekker! Misschien wel de meest gegeten taart op verjaardagen. Wij willen al een tijdje een nieuwe maken. Er zijn heel veel soorten kruimelvlaaien, gemaakt van verschillende deegsoorten. Je kunt bijvoorbeeld een bodem maken van een cakedeeg, van zanddeeg, of, zoals ze in Limburg doen, van een gistdeeg. Deze appelkruimelvlaai heeft een bodem van cakedeeg!
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 175 gram boter of margarine
- 150 gram fijne suiker
- snufje zout
- 4 eieren
- 400 gram bloem
- 2 theelepel bakpoeder
- 100 ml melk
Voor de vulling:
- 1 kilo appels
- sap van 1 citroen
- 3 el maizena
- 2 zakjes vanillesuiker
Voor de kruimellaag:
- 150 gram bloem
- 50 gram gemalen amandelen
- 75 gram boter of margarine
- klein snufje zout
- 50 gram fijne suiker
- 100 ml advocaat
En verder:
- Een rechthoekige bakvorm of bakblik van ca 35×25 cm.
- Vetvrij bakpapier
Instructies
- Begin met het kloppen van de boter en de suiker en het snufje zout. Klop dit goed door tot het licht en romig is geworden. Voeg dan één voor één de eieren toe, klop telkens even door tot het ei is opgenomen. Voeg dan de gezeefde bloem en bakpoeder toe. Mix dit op de laagste stand door het deeg.
- Vet de bakvorm in, leg er een recht stuk bakpapier in, zodat het papier aan twee kanten een flink stuk uitsteekt. Dan kun je de vlaai er later zo uittillen.
- Vul dan met het deeg, strijk het goed glad, dat gaat heel handig met een klein paletmes.
- Pers de citroen uit en doe het sap in een kom. Schil en snijd de appeltjes in schijfjes. Doe ze in de kom met het citroensap. Voeg de maizena en de vanillesuiker toe. Schep dit goed om. Giet het daarna even goed af. En leg de appelschijfjes dan op het deeg. Zorg dat het goed vol komt te liggen met lekker veel appeltjes!
- Nu gaan we het kruimeldeeg maken. Doe hiervoor de gezeefde bloem en de suiker en een klein snufje zout, in een kom. Meng dit door elkaar. Voeg dan de boter toe in kleine stukjes en de advocaat. Meng dit met twee messen goed door elkaar. Snijd eventueel de boter nog wat in kleinere stukjes.
- Meng alles nog verder door elkaar, eventueel met je vingertoppen. Het moet een fijn kruimelige massa worden.
- Schep dit dan rijkelijk over de appeltjes. Zorg dat het goed verdeeld wordt. Zet dan in een op 175 graden voorverwarmde oven. Laat het mooi goudbruin worden in circa 45 minuten.
Liefs Ria & Laura
4 comments
wat doe uk met de maizena en vanillesuiker ?? dat staat niet bescheven..
ik weet het wel maar iemand die nooit bakt weet dat niet
Bedankt voor de tip Jolanda, ben ik er inderdaad vergeten bij te zetten. Ik heb het aangepast!
Ik vind het geen vlaai maar meer appelcake. Wel heel smakelijk en leuk om te maken!
Hoi Cornelieke, het is wel en soort “cakedeeg”, maar doordat er veel meer bloem in zit, is het echt veel steviger dan een normaal cakedeeg. Daardoor smaakt het ook echt andere dan cake. Ook is het maar een dun laagje waarop dan een vulling zit en een kruimellaag. Vandaar dat wij het toch een vlaai noemen.