Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Vlaaien

Appelvlaai met vanilleroom

by Liefde voor bakken 12/03/201724/09/2018
written by Liefde voor bakken 12/03/201724/09/2018
Appelvlaai met vanilleroom

Deze vlaai had ik al een tijdje in mijn hoofd, zoals zoveel andere ideeën natuurlijk. Maar eindelijk is het ervan gekomen. Het is een vlaai geworden met een banketbakkersroom en appeltjes. Heerlijk!! Binnenkort maak ik hier ook nog weer een variatie op met peer.

Ik heb de taart gemaakt voor de verjaardag van mijn man afgelopen maandag. Ik weet niet of ik mag vertellen hoe oud hij is geworden, dus dat doe ik dan ook maar niet. Haha. Maar de taart was lekker. Dit is echt weer zo’n taartje waar je nog een stukje van wilt. Dus als je deze taart gaat maken kun je beter een hoop visite uitnodigen, want dan gaat hij in één keer op!

Appelvlaai met vanilleroom

Appelvlaai met vanilleroom

Liefde voor bakken Deze vlaai had ik al een tijdje in mijn hoofd, zoals zoveel andere ideeën natuurlijk. Maar eindelijk is het ervan gekomen. Het… Printen
Cijfer 4.7/5
( 3 gestemd )

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 375 gram bloem
  • 190 gram boter of margarine
  • 130 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 snufje zout

Voor de vanillecremè:

  • 250 ml melk
  • 1/2 vanillestokje
  • 2 stuks eigeel
  • 60 gram fijne suiker
  • 20 gram maizena

Voor de appelvulling:

  • ongeveer 1 kilo appeltjes (ik heb Elstar gebruikt, omdat ik die in huis had)
  • 100 gram suiker
  • een beetje citroensap

Voor de bovenlaag:

  • 50 gram marsepein
  • 2 eieren
  • 20 ml slagroom
  • 40 gram suiker
  • circa 30-40 gram pistachenootjes

Extra:

  • een vlaaivorm van circa 26 cm (ik heb eentje van 24 cm gebruikt, maar had dus wat deeg over)
  • wat boter en bloem om de vorm in te vetten.
  • een beetje paneermeel of een beschuitje voor op de bodem (voordat de vanillecrème er in gaat)

Instructies

  1. Vet de vlaaivorm in met wat boter en bestrooi dan met wat bloem. Schud de overtollige bloem er weer uit. Zet opzij.
  2. Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje en doe daar de volgende ingrediënten in: de boter in stukjes, het ei, de poedersuiker en het zout. Kneed dit tot een egale massa. Kneed niet langer dan nodig is. Doe wat huishoudfolie om de deegbal en laat circa twee uur rusten in de koelkast.
  3. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het net wat groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg voor een randje dat iets hoger is dan de vorm (voor als het deeg een beetje krimpt) en werk de randen ook mooi bij. Maak met een mes kleine inkepinkjes in de rand.
  4. Bestrooi de bodem met een beetje paneermeel of een fijngemaakt beschuitje, zodat de bodem niet nattig wordt.
  5. De vanillecrème: verwarm de melk met het vanillestokje tot bijna aan de kook. Haal het stokje er uit, schraap het merg er uit en voeg dat weer toe aan de melk. Maak een papje van de eigeel, de suiker en de maizena. Voeg hier een beetje van de hete melk aan toe, meng dit goed door en giet dan alles bij de rest van de melk in het pannetje. Laat even nèt aan de kook komen (zodat het ‘blub’ zegt), dan gaat het binden. Haal dan van het vuur en doe de vla door een zeef , vang het op  en giet het uit op een bord. Bedek dit met plasticfolie en laat afkoelen.
  6. Boor de appeltjes, schil ze en snijd ze dan in twee delen. Kook ze 5 minuutjes in een beetje water met citroensap en de suiker.
  7. Giet de appeltjes af en laat ze goed uitlekken.
  8. Zet de oven vast aan en verwarm deze voor op 180-190 graden (hete lucht, op circa 170 graden)
  9. Voor de topping meng je de marsepein, eerst met één ei. Zorg dat dit goed vermengd wordt, kan even duren. Daarna het tweede ei erdoor, en de slagroom en de suiker. Maak er een glad papje van.
  10. Dan gaan we de vlaai opvullen: giet de vanillecrème op de bodem. Strijk mooi glad.
  11. Leg de halve appeltjes op de crème.
  12. Ik had nog wat deeg over, deze heb ik verkruimeld en tussen de appeltjes gelegd.
  13. Giet dan de marsepein-topping er overheen, tussen de appeltjes en de kruimels deeg.
  14. Bak deze taart in het midden van de voorverwarmde oven in circa 40-45 minuten gaar. De taart moet mooi goudbruin worden.
  15. Laat de aart afkoelen en bestrooi dan met wat fijngemalen pistachenootjes en een klein beetje snowdecoratiepoeder (of poedersuiker).
Appelvlaai met vanilleroom
Appelvlaai met vanilleroom
Appelvlaai met vanilleroom

Succes met bakken!

Liefs Ria

appelvanillevanilleroomvlaai
2 comments
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Kwark pannenkoekjes met banaan en bosbessen
next post
Champignonragout in bladerdeeg

You may also like

Advocaatvlaai voor Pasen

17/03/2016

Chocoladevlaai voor Pasen

02/04/2017

Chocolade taartje “Tarte au chocolat”

02/10/2016

Chocoladevlaai met mascarpone crème en veel aardbeien

22/05/2022

No bake peanut butter vlaai

12/11/2017

Pompoen vlaai

29/10/2017

Chocoladetaartje met Monchou crème

09/06/2019

Roomvlaai met peertjes

15/10/2017

Appel kruimelvlaai

29/01/2017

Peren vlaaitjes

27/09/2020

2 comments

Bols 5 14/03/2017 - 17:13

Superlekkere taart!!!
Dank je wel voor het recept en zeker voor de tip om het deeg uit te rollen tussen plasticfolie gaat supergoed. Hadden in het verleden toch wat moeite bij het uitrollen van deeg.Dank je wel????

Reply
Liefde voor bakken 14/03/2017 - 17:21

Wat super leuk om te horen! :)

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
  • 6

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....