Het is weer eens hoog tijd voor een gezond receptje! Zeker voor mij: ik heb deze week twee dagen friet gegeten haha. Moet kunnen natuurlijk, maar laten we er geen gewoonte van maken. Dus daarom deze week speciaal voor degene die iets te veel frietjes, pannenkoeken of pizza hebben gegeten: een gezonde no bake vlaai met Griekse yoghurt en bramen.
Je ziet laatste tijd heel veel van dit soort mooie taartjes voorbij komen op Pinterest en Instagram. Dus wij zeiden al tegen elkaar: dat gaan wij ook maken! Nu is dit een soort simpele versie zonder te veel poespas. De vulling bestaat namelijk uit bramen, Griekse yoghurt, honing en natuurlijk gelatine. De bodem daarentegen is wel weer eens wat anders met allerlei heerlijke ingrediënten. Havermout, cashewnoten, dadels en kokos! Zo lekker!
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 200 gram havermout
- 100 gram dadels (ontpit)
- 40 gram geraspte kokos
- 80 gram cashewnoten
- 1 tl cacaopoeder
- 50 gram boter
Voor de vulling:
- 275 gram Griekse yoghurt (2% vet)
- doosje bevroren bramen (= 125 gram)
- 50 ml water
- 2 eetlepels honing
- 6 blaadjes gelatine
Extra:
- vlaaivorm met uitneembare bodem van 22 cm
- bakpapier
- boter om de vorm mee in te vetten
Instructies
- Doe een stukje bakpapier in de losse bodem van je vlaaivorm en vet de vorm in met een stukje boter.
- Doe voor de bodem de havermout, de kokos, de cashewnoten en de cacao in de keukenmachine. Ik heb zelf de staafmixer met zo’n bakje gebruikt. Maar een keukenmachine werkt waarschijnlijk wat beter, omdat er gewoon weg meer in past. Maal dit totdat het een fijne massa is.
- Voeg er dan de ontpitte dadels er aan toe en mix nogmaals goed fijn.
- Smelt de boter en voeg dit toe aan de bodem. Doe de bodem in de vorm en druk goed aan. Het is voor deze vlaai mooi als je een stevige rand hebt. Dus zet het daar nog even extra aan met je havermoutmengsel. Druk goed aan! Zet je bodem in de koelkast om stevig te worden.
- Ontdooi je bramen. Ik heb ze zelf uit de vriezer gehaald toen ik wist dat ik dit taartje ging maken, maar je kan ze natuurlijk ook in een pannetje op een laag vuurtje laten ontdooien.
- Week ondertussen de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water.
- Doe de Griekse yoghurt met de honing in een kom en mix even kort door elkaar.
- Pureer de ontdooide bramen (zou ongeveer 250 ml bramenpuree moeten geven). Je kan er op dit punt voor kiezen om je puree door een zeef te halen, zodat alle pitjes eruit gaan. Heb ik zelf niet gedaan, omdat ik die kleine pitjes niet zo’n probleem vind!
- Doe de bramenpuree terug in een pannetje en voeg hier 50 ml water aan toe. Breng dit tot net aan het kookpunt. Laat dit even 2 minuutjes staan, zodat je zeker weet dat het niet meer té heet is. Los hier vervolgens één voor één de blaadjes gelatine in op.
- Haal dit van het vuur af en laat dit even zo staan, om het af te laten koelen (ongeveer 5 minuutjes). Voeg het dan beetje bij beetje toe aan het Griekse yoghurt mengsel en mix het er goed door.
- Doe je vulling over de bodem en zet ongeveer 2 tot 3 uur in de koelkast om op te laten stijven.
- Als je taart stevig is geworden, haal je hem uit de vlaaivorm. Versier met vers fruit, chocoladestukjes, cashew noten en kokos!
Ik had zelf bij dit recept wat over van de bodem en de vulling, maar heb dit toch zo gelaten. Dit omdat mijn eigen vlaaivorm uitzonderlijk laag is. De meeste vlaaivormen zijn iets hoger, dus dat moet voor jullie precies goed uitkomen. Mocht je nou toch wat overhouden, doe het dan in een klein mini springvormpje. Dan heb je nog een mini ontbijttaartje voor jezelf!
Liefs Laura
1 comment
Hoi Laura, Kun je voor de no bake bramenvlaai ook ander fruit gebruiken? Bijvoorbeeld aardbeien? Blijven de hoeveelheden dan hetzelfde? Groeten, Simone