Dit keer heb ik een klein taartje gemaakt. Een klein chocoladetaartje met monchou crème. Heel geschikt om cadeau te doen, het is namelijk een minivlaaitje. Deze vlaaivorm had ik eens een keer gekocht bij Dille & Kamille. Maar nog nauwelijks gebruikt!
Het is en chocoladebodem geworden. Ik had wel wat deeg over, dus mocht je een vorm hebben die net ietsje groter is, dan kun je die waarschijnlijk ook wel gebruiken. Voor de vulling heb ik Monchou gebruikt, altijd lekker, net als andere soorten roomkaas. Maar Monchou is toch wel mijn favoriet. Normaal doe ik daar meestal iets met kersen bij, maar dit keer voeg ik wat advocaat toe. En voor de decoratie mango. Dit blijkt uiteindelijk een prima combinatie te zijn!

Ingrediënten
Voor het deeg:
- 150 gram bloem
- 20 gram cacaopoeder
- snufje zout
- 40 gram lichtbruine basterdsuiker
- 90 gram koude boter
- 1 grote eidooier met twee eetlepels water
Voor de vulling:
- 1 pakje Monchou
- 30 gram witte basterdsuiker
- 200 ml verse slagroom
- beetje poedersuiker
- 25 ml advocaat
Voor de decoratie:
- 250 ml slagroom
- beetje poedersuiker en een half zakje Klopvast.
- 1 mango
- crispy pearls
Extra:
- kleine vlaaivorm net een doorsnee van 20 cm, met uitneembare bodem.
- beetje boter en bloem om de vorm in te vetten
- een vel bakpapier
- bakbonen
Instructies
-
- Vet de vlaaivorm in met de boter.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Dan maken we het deeg: zeef de bloem met het cacaopoeder, doe dit in een kom. Voeg dan het zout en de basterdsuiker toe.
- Voeg de boter toe en snijd dit met twee messen in kleine stukjes.
- Klop het ei los met het water en schenk erbij.
- Mand dan alles door elkaar. Wrijf de boter tussen je vingers verder fijn. Kneed dan alles toch een soepel deeg. Kneed niet langer dan nodig is.
- Doe het deeg in plastic folie en leg het dan minimaal een half uur in de koelkast.
- Rol het daarna uit tussen twee stukken plastic folie. Zorg dat het iets groter is dan de vorm, zodat je ook de opstaande rand kunt bedekken met het deeg.
- Haal er één laag folie af, probeer het nu om te draaien en in de vlaaivorm te leggen.
- Werk het bij zodat overal voldoende deeg zit. Maak de zijrand iets hoger dan de vorm, want het deeg krimp soms een beetje.
- Zet de vorm met het deeg een half uur in de koelkast. Haal het er dan weer uit.
- Leg een stuk bakpapier op het deeg. Strooi daar bakbonen in.
- Bak de bodem ongeveer 10 – 12 minuten.
- Haal de vorm uit de oven, verwijder de bonen en het bakpapier.
- Zet de vorm nog ongeveer 3-5 minuten terug.
- Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.
- Voor de vulling: doe de Monchou in een kom en laat deze op kamertemperatuur komen.
- Klop ondertussen de slagroom stijf met een beetje poedersuiker.
- Voeg de basterdsuiker toe aan de Monchou. klop dit erdoor.
- Voeg de slagroom beetje bij beetje toe aan het Monchoumengsel. Klop voorzichtig en niet langer dan nodig is.
- Voeg dan de advocaat toe en schep erdoor.
- Schep de vulling in de taartbodem. Strijk mooi glad met een paletmes.
- Zet in de koelkast zodat het een beetje stevig wordt.
- Voor de decoratie: klop de slagroom stijf met de poedersuiker.
- Doe dit in een spuitzak en spuit rozetten langs de rand van de bovenkant van de taart.
- Snijd de mango in stukjes. Vul de binnenkant met de mangostukjes.
- Strooi dan de crispy pearls over de slagroomtoeven.
Liefs, Ria