Dit taartje zit echt heel vol met aardbeien, op de bodem een laagje chocolade, dan een laagje aardbeienmoes, heerlijk frisse mascarponecrème en bovenop heel veel heerlijke aardbeien.
Wij zijn er lekker op uit geweest, lekker naar de camping! Met een aantal van mijn kinderen. Het was heel mooi weer, dus we hebben er heerlijk van genoten. Kleinzoon, van anderhalf, had de dagen van zijn leven! Lekker rondstruinen, naar de zandbak en weer terug. Met andere kindjes spelen en achter de bal aan rennen. En daar krijg je honger van, dus dan weer boterhammetjes eten. “btram” riep hij dan. Liefst met “apfstrp” . Appelstroop. Maar ook aardbeien waren favoriet. Het waren fijne dagen, heerlijk om dit te doen met elkaar. Ik kijk alweer uit naar de volgende vakantie! Dit taartje had ik van te voren gemaakt en een stukje daarvan meegenomen naar de camping. En dat viel goed in de smaak!

Ingrediënten
- Een langwerpige vlaaivorm
- Beetje boter of margarine om in te vetten
- Beetje bloem om te bestuiven
- Steunvulling en een stukje bakpapier
- Spuitzak en spuitmondje St Honoré om de mascarponecrème op te spuiten
Voor het deeg:
- 175 gram bloem
- 65 gram poedersuiker
- 20 gram amandelmeel
- 20 gram cacaopoeder
- Snufje zout
- Ongeveer ¾ ei
- 125 gram boter of margarine van een goede kwaliteit
Voor de eerste laag:
- 60 gram pure chocolade
- 40 ml slagroom
Voor de tweede laag:
- 3 blaadjes gelatine
- Ongeveer 300 gram verse aardbeien
- 3 eetlepels witte basterdsuiker
Voor de mascarponecrème:
- 250 gram mascarpone
- 3 eetlepels witte basterdsuiker
- 250 gram verse slagroom (minstens 35 % vetgehalte)
- Beetje poedersuiker
- 1 zakje slagroomversteviger
Voor de decoratie:
- Ongeveer 300 gram verse aardbeien, afgespoeld en uitgelekt.
- Stukje witte rolfondant voor de bloemetjes
Instructies
- Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Hiervoor doe je de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de cacaopoeder, de poedersuiker, de amandelen, het zout, de vanillesuiker, het ei en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.
- Vet dan de vorm in en bestrooi met een klein beetje bloem. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het net wat groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg dat overal voldoende deeg zit en werk de randen ook mooi bij.
- Leg een vel bakpapier op de bodem, strijk mooi glad en strooi dan de bakbonen op het bakpapier.
- Bak de bodem dan in een voorverwarmde oven op 190 graden, ongeveer 15 minuten.
- Spoel ondertussen de aardbeien af en laat ze uitlekken (eventueel op keukenpapier).
- Haal de vorm uit de oven, haal de bak bonen en het bakpapier er af. Zet nog circa 5 minuten terug in de oven. Op die manier kan de bodem ook nog een beetje afgebakken worden.
- Haal dan de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Haal de bodem voorzichtig uit de vorm en zet op een taartrooster.
Doe de chocolade en de slagroom hittebestendige kom en verwarm dit ‘au bain marie’. - Laat de ganache iets afkoelen, en schenk deze dan op de afgekoelde tartbodem. Smeer eventueel wat uit, zodat het mooi glad is. Laat stevig worden.
- Week de 3 blaadjes gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
- Doe de aardbeien en de basterdsuiker in een steelpan en laat dit op een laag vuur warm worden.
- Haal van het vuur en maal het tot een moes met de staafmixer. Roer goed door, zorg dat er geen stukjes meer in zitten.
- De aardbeienmoes moet nog goed warm zijn, zo niet, dan verwarm je het nog even. Niet laten koken.
- Los hier één voor één de blaadjes gelatine in op. Laat het geheel wat afkoelen
- Schenk de aardbeienmoes, als het afgekoeld is, over de, stevig geworden chocolade laag.
- Zet in de koelkast om op te stijven. Dit kan wel even duren, ongeveer 1 ½ à 2 uur.
- Maak de mascarponecrème: doe de mascarpone met de suiker in een kom, klop dit even los met de mixer.
- Voeg de slagroom toe en klop het tot het bijna stijf is.
- Voeg eventueel nog wat poedersuiker toe naar smaak, en het zakje slagroomversteviger en klop het geheel tot er stijve pieken vormen.
- Doe dit in een spuitzak met het spuitmondje. Spuit in een zigzagbeweging de crème op de vlaai. Zodat de hele vlaai bedekt is met de crème.
- Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd ze doormidden.
- Verspreid ze over de mascarponecrème.
- Rol de witte fondant uit en steek hier kleine bloemetjes uit. Leg ze op de aardbeienstukjes.
Liefs Ria & Laura