Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Vlaaien

Chocoladevlaai met mascarpone crème en veel aardbeien

by Liefde voor bakken 22/05/202222/05/2022
written by Liefde voor bakken 22/05/202222/05/2022
Chocoladevlaai met mascarpone crème en veel aardbeien

Dit taartje zit echt heel vol met aardbeien, op de bodem een laagje chocolade, dan een laagje aardbeienmoes, heerlijk frisse mascarponecrème en bovenop heel veel heerlijke aardbeien.

 

Wij zijn er lekker op uit geweest, lekker naar de camping! Met een aantal van mijn kinderen. Het was heel mooi weer, dus we hebben er heerlijk van genoten. Kleinzoon, van anderhalf, had de dagen van zijn leven! Lekker rondstruinen, naar de zandbak en weer terug. Met andere kindjes spelen en achter de bal aan rennen. En daar krijg je honger van, dus dan weer boterhammetjes eten. “btram” riep hij dan. Liefst met “apfstrp” . Appelstroop. Maar ook aardbeien waren favoriet. Het waren fijne dagen, heerlijk om dit te doen met elkaar. Ik kijk alweer uit naar de volgende vakantie! Dit taartje had ik van te voren gemaakt en een stukje daarvan meegenomen naar de camping. En dat viel goed in de smaak!

Chocoladevlaai met mascarpone crème en veel aardbeien

Chocoladevlaai met mascarpone crème en veel aardbeien

Liefde voor bakken Dit taartje zit echt heel vol met aardbeien, op de bodem een laagje chocolade, dan een laagje aardbeienmoes, heerlijk frisse mascarponecrème en… Printen
Cijfer 5.0/5
( 1 gestemd )

Ingrediënten

  • Een langwerpige vlaaivorm
  • Beetje boter of margarine om in te vetten
  • Beetje bloem om te bestuiven
  • Steunvulling en een stukje bakpapier
  • Spuitzak en spuitmondje St Honoré om de mascarponecrème op te spuiten

Voor het deeg:

  • 175 gram bloem
  • 65 gram poedersuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • 20 gram cacaopoeder
  • Snufje zout
  • Ongeveer ¾ ei
  • 125 gram boter of margarine van een goede kwaliteit

Voor de eerste laag:

  • 60 gram pure chocolade
  • 40 ml slagroom

Voor de tweede laag:

  • 3 blaadjes gelatine
  • Ongeveer 300 gram verse aardbeien
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker

Voor de mascarponecrème:

  • 250 gram mascarpone
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker
  • 250 gram verse slagroom (minstens 35 % vetgehalte)
  • Beetje poedersuiker
  • 1 zakje slagroomversteviger

Voor de decoratie:

  • Ongeveer 300 gram verse aardbeien, afgespoeld en uitgelekt.
  • Stukje witte rolfondant voor de bloemetjes
• Uitsteker plunger margerite om de bloemetjes mee te maken.

Instructies

  1. Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Hiervoor doe je de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de cacaopoeder, de poedersuiker, de amandelen, het zout, de vanillesuiker, het ei en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.
  2. Vet dan de vorm in en bestrooi met een klein beetje bloem. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het net wat groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg dat overal voldoende deeg zit en werk de randen ook mooi bij.
  3. Leg een vel bakpapier op de bodem, strijk mooi glad en strooi dan de bakbonen op het bakpapier.
  4. Bak de bodem dan in een voorverwarmde oven op 190 graden, ongeveer 15 minuten.
  5. Spoel ondertussen de aardbeien af en laat ze uitlekken (eventueel op keukenpapier).
  6. Haal de vorm uit de oven, haal de bak bonen en het bakpapier er af. Zet nog circa 5 minuten terug in de oven. Op die manier kan de bodem ook nog een beetje afgebakken worden.
  7. Haal dan de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Haal de bodem voorzichtig uit de vorm en zet op een taartrooster.
    Doe de chocolade en de slagroom hittebestendige kom en verwarm dit ‘au bain marie’.
  8. Laat de ganache iets afkoelen, en schenk deze dan  op de afgekoelde tartbodem. Smeer eventueel wat uit, zodat het mooi glad is. Laat stevig worden.
  9. Week de 3 blaadjes gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
  10. Doe de aardbeien en de basterdsuiker in een steelpan en laat dit op een laag vuur warm worden.
  11. Haal van het vuur en maal het tot een moes met de staafmixer. Roer goed door, zorg dat er geen stukjes meer in zitten.
  12. De aardbeienmoes moet nog goed warm zijn, zo niet, dan verwarm je het nog even. Niet laten koken.
  13. Los hier één voor één de blaadjes gelatine in op. Laat het geheel wat afkoelen
  14. Schenk de aardbeienmoes, als het afgekoeld is, over de, stevig geworden chocolade laag.
  15. Zet in de koelkast om op te stijven. Dit kan wel even duren, ongeveer 1 ½ à 2 uur.
  16. Maak de mascarponecrème: doe de mascarpone met de suiker in een kom, klop dit even los met de mixer.
  17. Voeg de slagroom toe en klop het tot het bijna stijf is.
  18. Voeg eventueel nog wat poedersuiker toe naar smaak, en het zakje slagroomversteviger en klop het geheel tot er stijve pieken vormen.
  19. Doe dit in een spuitzak met het spuitmondje. Spuit in een zigzagbeweging de crème op de vlaai. Zodat de hele vlaai bedekt is met de crème.
  20. Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd ze doormidden.
  21. Verspreid ze over de mascarponecrème.
  22. Rol de witte fondant uit en steek hier kleine bloemetjes uit. Leg ze op de aardbeienstukjes.

Liefs Ria & Laura

0 comment
1
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Bastogne kwarktaart met frambozen en mango
next post
Mars slofjes

You may also like

Triple chocolate vlaai

24/09/2017

Chocolade frambozen taartjes

21/05/2017

Sinterklaasvlaai met mandarijntjes en pepernoten

27/11/2016

Aardbeienvlaai met chocolade bodem

11/06/2017

Citroenvlaaitje met frambozen

22/07/2018

Rolo chocolade taartje

28/07/2019

Stroopwafel karamel taartje

09/02/2020

Monchou Vlaai

19/09/2021

Chocoladevlaai met mascarponecrème

27/08/2017

Video: Vruchtenvlaai !

08/03/2016

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
  • 6

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....