Een van mijn dochters gaat voor een tijdje naar Frankrijk. We geven daarom een klein afscheidsfeestje en natuurlijk moeten we dan een Frans taartje voor maken. Het wordt een “tarte” met appeltjes. Ik noem het daarom maar een “tarte au pommes”.
Bij ons heet dat gewoon een appelvlaai. Ik heb een ‘zandtaartdeeg’ gemaakt voor de bodem. Dan een banketbakkersroom gemaakt van vanillepudding. die vind ik altijd erg lekker. En dan natuurlijk appeltjes er in. Ik heb de appel gesneden in 4 delen, en dan heel veel inkepingen er in.

Ingrediënten
Voor het deeg:
- 235 gram bloem
- 125 gram boter of margarine
- 65 gram poedersuiker
- 20 gram fijngemalen amandelen
- 1 ei
- snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
Vulling:
- circa 800 gram appelen
- 1 pakje vanille kookpudding
- 500 ml verse melk
- 20 gram fijne suiker
Extra:
- 1 vel bakpapier
- 1 pot met steunvulling
Instructies
- Begin met het invetten van de vlaaivorm.
- Dan maak je het deeg: doe de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de poedersuiker, de amandelen, het zout, de vanillesuiker, het ei en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast. Laat het ca een uurtje rusten.
- Haal het weer uit de koelkast en rol het deeg uit tot een lap die net wat groter is dan je bakvorm. Is het deeg erg plakkerig, dan kun je nog een heel klein beetje bloem toevoegen. Rol het deeg het liefst uit tussen twee vellen plastic huishoudfolie, anders blijft het deeg plakken aan de rol.
- Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg dat overal voldoende deeg zit en werk de randen ook mooi bij.
- Zet de vorm nog een half uurtje in de koelkast, dan kan het deeg weer wat steviger worden.
- Maak ondertussen de banketbakkersroom:
- Haal de vorm weer uit de koelkast. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Leg er een vel bakpapier op en vul met bakbonen.
- Bak de bodem dan 10 minuten in een op 185 graden voorverwarmde oven.
- Haal de vorm er uit, til het bakppaier met de bakbonen er uit. Zet de vorm dan weer terug in de ovenen bak nog 10 minuten. Dan wordt de bodem ook wat steviger.
- Haal de vorm weer uit de oven.
- Giet wat paneermeel over de bodem, zodat de bodem niet te klef wordt.
- Schenk de banketbakkersroom in een kom en roer deze goed door met een garde, zodat een mooie gladde room ontstaat.
- Giet de banketbakkersroom over de bodem, smeer gelijkmatig uit.
- Schil en snijd de appeltjes in vier delen. Snijd allemaal inkepingen in de bolle kant van de appelparten. Druk ze voorzichtig in de pudding, zodat je een mooie ring van appelstukjes krijgt. In het midden ook nog een paar stukjes en dan is het klaar.
- Zet de taart weer in de oven, en bak deze nog ongeveer 30 à 40 minuten. to dat de vlaai mooi goudbruin is.
- Haal uit de oven, laat een tijdje afkoelen op een taartrooster.
- Strooi er dan wat decoratiesuiker of poedersuiker over.
Ik hoop dat mijn dochter er heel blij mee is, we hebben er een Frans feestje van gemaakt, met Franse vlaggen, Franse servetten, prikkertjes en nog meer! Zelf Franse muziek! uiteraard is deze taart ook heel geschikt voor een Hollands verjaardagsfeestje! Geniet ervan!
Liefs, Ria