Als je echt heel weinig tijd hebt, maar toch nog graag iets wil bakken, dan is dit recept echt een aanrader. Super gemakkelijk en toch erg lekker. En wat ook handig is: als de cake uit de oven komt, is ie zo klaar, even een glansje erover met abrikozengelei en je kunt de cake serveren!
Het grote voordeel van het maken van een cake in een groot, laag bakblik is, dat de cake een kortere baktijd nodig heeft en niet zo snel te donker wordt! Ook lijkt het daardoor een taart en heb je voldoende mogelijkheid om er bijvoorbeeld deze perenstukjes op te leggen. Dat maakt de cake lekker zacht en fris.

Ingrediënten
- 300 gram boter of margarine
- 300 gram fijne suiker
- 5 eieren
- 350 gram cakemeel
- snufje zout
- geraspte schil van een citroen
- 2 eetlepels melk
- circa 3 à 4 peren
- beetje kaneel
- schepje suiker
- 3 flinke eetlepels abrikozenjam
- beetje poedersuiker of decoratiesuiker
Extra:
- een groot, maar ondiep bakblik van circa 40×25 cm
- een vel bakpapier om in het bakblik te leggen
Instructies
- Bekleed het bakblik met een vel bakpapier en smeer deze in met een beetje margarine. Vouw het papier een beetje om de buitkant.
- Mix de boter of margarine in een kom zacht. Klop ongeveer twee minuten, zodat de boter romig wordt. Voeg de suiker toe en klop nog even goed door.
- Zeef het cakemeel met het zout. Voeg één voor één de eieren toe aan het botermengsel, schep eventueel telkens een klein schepje van het meel erbij. Dan gaat het botermengsel iets minder schiften.
- Als alle eieren zijn toegevoegd, kun je beetje bij beetje de rest van het meel toevoegen, klop dit telkens heel kort door op de laagste stand. Klop niet langer dan nodig is. Voeg de melk toe en klop ook dit er heel kort door. Alles moet wel goed vermengd zijn.
- Schep het deeg in de bakvorm, strijk het glad met een paletmes.
- Schil de peertjes en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in een kom met een beetje citroensap. Voeg een schepje suiker toe en een beetje kaneel. Verspreid dit over het deeg. Zorg dat overal wat peerstukjes zitten. Strooi nog een heel klein beetje kaneel er over.
- Zet in de, op 170 graden, voorverwarmde oven. Bak de cake gaar in circa 40-45 minuten. De cake moet mooi lichtbruin zijn. En gaar aanvoelen. Haal de cake er uit. Zet deze circa 10 minuutjes op een rooster.
- Haal de cake dan voorzichtig uit het blik. Als het niet lukt door middel van het bakpapier, kun je het beste eerst een snijplank voorzichtig op de cake leggen, dan omdraaien en bakvorm er af. Dan haal je het bakpapier er voorzichtig af. Leg er weer een plankje op en draai dit nogmaals om. Dan ligt de cake, als het goed is, recht op de juiste snijplank.
- Verwarm de jam met een eetlepel water in een steelpannetje. Roer goed door, als het voldoende warm is, zeef je de jam. Dan smeer je de bovenkant van de cake in met de abrikozengelei. Dan gaat ie mooi glanzen.
- Strooi er nog een beetje poedersuiker of decoratiesuiker op en dan is de peertjescake klaar. Snijd de cake voor het serveren in vierkante stukjes.
Notities
Let op bij het bakken dat de cake niet te droog wordt, maar hij mag ook niet te klef zijn (door de peertjes). Dus even goed op de baktijd letten. Bij mij heeft de cake 45 minuten in de oven gezeten en hij was precies goed!
Succes!
Liefs, Ria
2 comments
ook lekker met blik vlaaivulling in dotjes er op! in plaats van de peer.
Klinkt ook goed!