Chocolade taart met zachte, beetje fudge achtige chocolade vulling. Een chocoladeheaven. Wat wil je nog meer?
We zitten allemaal al een flink aantal weken binnen. Dat is niet gemakkelijk. Ik wil het liefst er lekker op uit, maar ik ben vast niet de enige. We moeten geduld hebben en ons binnen vermaken. Voor mij betekent dat veel bakken en van alles uitproberen. Dat doe ik dus. Ik ben flink aan t oefenen met Donuts en krentenbrood. Heb er al meerdere gemaakt, maar ben nog niet helemaal tevreden. Tijdens het rijzen heb ik dan niks te doen, dus ik heb besloten om toch maar even een klein chocoladetaartje te maken. Met een bodem van zandtaartdeeg ook wel korstdeeg genoemd, maar dan met cacaopoeder, dan is het een chocoladedeeg. Daar op een koffie fudge-achtige vulling. Dan nog wat framboosjes er op en je hebt een lekker chocolade taartje.
Ingrediënten
Nodig:
- springvorm van 22 cm
- Beetje margarine om in te vetten
- Beetje bloem om mee te bestuiven
- Bakbonen of andere steunvulling.
Voor de bodem:
- 210 gram bloem
- 20 gram amandelmeel
- 20 gram cacaopoeder
- snufje zout
- 80 gram poedersuiker
- 120 gram koude boter.
Voor de vulling en decoratie:
- 150 gram pure chocolade
- 75 gram boter of margarine
- 3 eieren
- 100 gram fijne suiker
- 50 ml sterke koffie
- 25 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- Een bakje verse frambozen
Instructies
- Vet de springvorm in met wat margarine en bestuif dan met wat bloem.
- Maak het deeg: doe de bloem, het amandelmeel, de cacaopoeder en het szout in een kom, zeef het.
- Snijd de koude boter of margarine in blokjes en voeg dit toe aan het meel.
- Wrijf dit met je vinger door het meel tot het fijne kruimels zijn geworden.
- Klop het ei los en voeg het toe aan het deeg.
- Spoel je handen een beetje af met koud water. en kneed het deeg dan tot het soepel is. Als het echt te plakkerig is, voeg je een heel klein beetje bloem toe, niet te veel anders wordt het deeg te droog.
- Verpak dit dan in plastic folie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.
- Haal het dan uit de koelkast, prik gaatjes in de bodem.
- Leg een vel bakpapier op de bodem en vul met steunvulling.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Zet de vorm in de oven en bak dit 8 minuten.
- Haal de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier.
- Zet de vorm dan weer terug in de oven en bak deze nog 8 minuten.
- Haal de taart dan weer uit de oven.
- Zet de oven dan iets lager, op 165 graden.
- Maak de vulling: Verwarm de chocolade met de boter “aubainmarie” tot het helemaal goed vloeibaar is.
- Splits de eieren.
- Klop de dooier met de suiker tot een lichte massa. Klop ongeveer twee minuten.
- Voeg dan de bloem met het bakpoeder toe, roer erdoor.
- Voeg ook de koffie en het chocolademengsel toe, roer erdoor met een spatel.
- Klop de eiwitten stijf en schep deze beetje bij beetje door het chocolademengsel.
- Ga door tot alles is opgenomen en je een mooie egale massa hebt.
- Schep dit op de taartbodem.
- Bak het taartje dan nog 25 minuten.
- Haal het uit de oven, de vulling zal nog redelijk zacht zijn, maar daardoor krijg je wel een smeuige vulling.
- Laat het taart afkoelen, eerst even in de vorm.
- Deze haal je er na een tijdje af, laat dan nog verder afkoelen op een taartrooster.
- Decoreer het daarna met de frambozen.
Liefs Ria