De marmercake is een echte klassieker. Hij staat in vrijwel alle, wat oudere bakboeken. Het is een heerlijke cake! En hij is dan ook nog steeds erg populair!
Als je goed kijkt op onze blog, dan vind je eerder recepten van een marmercake, ook in meerdere kleuren. Zie bijvoorbeeld het recept van deze 3 kleuren cake. Maar toch had ik zin om nog eens een recept van zo’n lekkere cake te plaatsen. Dus vandaar. Ik heb dit keer het deeg verdeeld over twee spuitzakken. En dan repen gespoten in de lengte van het bakblik. Dat leek met we een leuk effect geven. En het grappige is dan, dat het effect toch wat verandert. Door het rijzen van het deeg worden de strepen vervormd en gaan de kleuren in het midden sterk omhoog. Daardoor worden het mooie kronkels. Dat geeft een leuk effect! Als je geen spuitzakken hebt, of dit teveel werk vindt, kun je natuurlijk ook gewoon het deeg om en om in de vorm scheppen. Zo deed ik het ook altijd. Maar ik vind het wel mooi. Echt een ‘marmer’ effect.

Ingrediënten
- Een langwerpig cakeblik van ongeveer 30 cm
Voor het deeg:
- 250 gram boter of plantaardige margarine
- 250 gram fijne suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 5 eieren
- 275 gram cakemeel
- Snufje zout
- 30 gram cacaopoeder
- 20 gram fijne suiker
- 35 ml water
Instructies
- Vet het bakblik in met wat margarine en bestuif deze met wat bloem, zet opzij.
- Doe de boter of margarine in een kom met de fijne suiker en de vanillesuiker en klop dit luchtig met een handmixer in 3 minuten.
- Voeg dan één voor één de eieren toe, klop telkens minimaal een halve minuut, zodat het ei helemaal is opgenomen voordat je weer een nieuw ei toevoegt. Ga door tot alle eieren zijn toegevoegd, blijf dan nog zeker 3 minuten doorkloppen.
- Zeef het cakemeel met het zout en voeg dit in delen toe aan het deeg. Schep dit er telkens door met een spatel, zodat het deeg luchtig blijft.
- Verdeel het deeg in twee delen.
- Doe de cacao, fijne suiker en het water in een kommetje en roer dit tot een glad papje. Voeg dit toe aan de ene helft van het deeg, schep erdoor.
- Doe beide deeghelften in een spuitzak.
- Verwarm de oven vast voor tot 160 graden.
- Spuit dan met het chocoladedeeg repen deeg in de lengte van het blik.
- Spuit daarop een laagje repen gewoon deeg. Dan weer een laagje chocoladedeeg.
- Ga zo door tot alle deeg op is. Als het goed is, eindig je met chocoladedeeg, want daar heb je iets meer van door de toevoeging van de cacao.
- Strijk het voorzichtig een beetje glad. En zet het dan in de oven.
- Bak de cake gaar in ongeveer 70 à 75 minuten. Prik even met een satéprikker om te kijken of de cake van binnen droog is.
- Haal de cake uit de oven en laat eerst ongeveer een kwartier afkoelen. Haal dan voorzichtig uit de vorm. Laat verder afkoelen op een taartrooster.
Notities
Liefdevoorbakkentip: als je alleen of met z’n tweeën bent, is de cake waarschijnlijk wat te groot, vries de helft in, dan heb je een andere keer ook nog een lekker stukje cake.
Liefs Ria & Laura