We hebben weer een flink aantal kerstrecepten dit jaar! Het is ook echt een tijd om veel te bakken en daarvan te genieten met je familie of je vrienden. Een tulband hoort gewoon bij de kerst, dus vandaar dit recept van een kersttulband.
We bakken vaak cakes, maar deze cake wordt een beetje een traditionele kerstcake. Een kersttulband. Mijn moeder maakte deze ook altijd met de kerst. Er zaten dan ook veel krenten en rozijnen in, maar ook de bigarreau vruchtjes en sukade. Van sukade hield ik niet van dus dan peuterde ik altijd deze kleine, bitterestukjes er uit.
Ik heb nu een soort gelijke tulband gemaakt, maar je begrijpt het al: zonder de sukade. Hou je daar wel van, dan voeg je deze gewoon toe.

Ingrediënten
- 300 gram boter of margarine
- 275 gram fijne suiker
- 6 eieren
- 340 gram cakemeel
- snufje zout
- 1 theelepel citroenrasp
- 40 ml slagroom
- 150 gram rozijnen
- 2 bakjes à 100 gram bigarreaux
Voor de glazuur:
- 15 gram eiwit
- circa 100 gram suikerbakkerspoeder of poedersuiker
- circa 30 à 40 ml citroen/sinaasappelsap
Voor de decoratie:
- een beetje groene en rode rolfondant
- een uitstekertje voor hulstblaadjes
- restje bigarreauxvruchtjes
Instructies
- Vet de tulbandvorm in met een beetje margarine en bestuif dan met wat bloem. Doe dit goed, want dan komt je cake er mooi uit.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Was de rozijnen en laat ze uitlekken in een zeef.
- Doe de boter in een kom en klop deze luchtig in circa 2 minuten.
- Voeg de fijne suiker toe en klop deze er goed door.
- Voeg dan één voor één de eieren toe. Klop telkens het ei erdoor tot het goed is opgenomen, en dan het volgende ei erbij. Ga door tot alle eieren zijn toegevoegd.
- Zeef de cakemeel met het zout.
- Voeg dit beetje bij beetje toe aan het mengsel, klop hierbij rustig op de laagste stand.
- Voeg de citroenrasp toe en de slagroom, klop ook dit er voorzichtig door.
- Voeg de uitgelekte rozijnen toe. Roer erdoor.
- Houd een aantal bigarreaux vruchtjes apart voor de decoratie. Snijd de rest in kleine stukjes en voeg toe aan het deeg. Roer deze erdoor.
- Vul de tulbandvorm net het deeg, strijk een beetje glad.
- Zet in de oven en bak de cake gaar in circa 1 uur en 10 minuten. Let wel op, iedere oven is anders, dus kijk of de cake gaar is. Prik met een houten prikker in de cake, deze moet er droog uitkomen.
- Bedek de cake tijdens het bakken meteen stukje aluminiumfolie als de cake bruin is. Dan voorkom je dat de cake te donker wordt.
- Haal de cake uit de oven, laat zo circa 10 minuutjes staan. Voel even met een bot mes of de zijkanten van de cake loslaten.
- Leg dan een plank op de cakevorm en draai de cake om. Als het goed is komt de cake er mooi uit.
- Laat verder afkoelen op een rooster.
- Maak de glazuur: Zeef de suikerbakkerspoeder. Pers een beetje citroensap uit en een beetje sinaasappelsap. Voeg dit bij elkaar en meet ca 30 ml sap af. Doe ca 15 gram eiwit in een kom. Voeg de suikerbakkerspoeder toe en de 30 ml sap. Roer dit goed door, met een garde, zodat het een mooie gladde glazuur wordt. Is hij te dik, voeg dan nog wat sap toe. Is de glazuur te dun, voeg dan nog wat suikerbakkerspoeder toe.
- Schenk de glazuur over de cake. Laat dit een beetje stevig worden. Hoe dunner je glazuur is, hoe langer je moet wachten tot het een beetje stevig is.
- Steek met de groene fondant hulstblaadjes uit. Als je de groene fondant te licht vindt voor de hulstblaadjes, kun je deze een beetje donkerder maken met wat zwarte en blauwe fondant. Zo heb ik het gedaan. Dan wordt je groen wat meer kerstgroen.
- Leg de hulstblaadjes een beetje te drogen over een rol, zodat ze een beetje vorm krijgen.
- Als de glazuur wat stevig is, kun je de blaadjes er op plakken, ze mogen niet weg zakken, dan is je glazuur nog te zacht.
- Maak met de rode fondant nog wat kleine balletjes en leg die in het midden van de hulstblaadjes.
- Verdeel de overgebleven bigarreauxkersjes ook nog over de cake.


Geniet van het maken van deze tulband, en geniet vooral van het uitdelen van de plakjes cake aan je visite.
Liefs, Ria