Het hele warme weer is een beetje voorbij en dat vinden wij niet erg. Kunnen we weer met wat meer plezier bakken! Bij ons in Brabant gaan de kinderen alweer naar school en veel mensen pakken het normale leven weer een beetje op. Wij hebben grote plannen: we zijn druk bezig met het vernieuwen van onze website. Het zal nog even duren, want daar komt best veel bij kijken, maar als het goed is, hebben we dan binnenkort wel een mooiere website! Maar nu eerst maar even vertellen wat ik dit keer gemaakt heb.
Dit keer heb ik weer eens petit fourtjes gemaakt. Het leuke van het maken van deze ‘laagjes’ gebakjes is dat je zo lekker eindeloos kunt variëren. Ik moet echter wel toegeven dat ik het dit keer vrij eenvoudig heb gehouden, met laagjes jam en laagjes botercrème. Daarvoor heb ik wel een botercrème gemaakt met Bailey’s erdoor, dat is eer eens wat anders. Dit recept is dus vrij eenvoudig en gemakkelijk te maken. Uiteraard kun je natuurlijk zelf wat aanpassingen doen, zoals bijvoorbeeld kiezen voor een andere fruitsoort. Hier volgt het recept:

Ingrediënten
Voor de biscuitlagen:
- 6 eieren
- 120 gram suiker
- 120 gram bloem
- snufje zout
- 20 gram gemalen amandelen
Voor de botercrème:
- 200 gram witte chocolade
- 225 gram boter of margarine
- 100 gram poedersuiker
- 50 ml Bailey’s cream
Extra:
- twee bakplaten met daarop een vel bakpapier
- een paletmes
- een vierkante uitsteker, eventueel met kartelrandje
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Voor de biscuit: Splits de eieren. Doe de eiwitten in de beslagkom en klop ze stijf met de keukenmachine of elektrische mixer. Voeg daar de suiker in één keer aan toe en mix dit door tot een stevig glanzend geheel. Voeg daar dan de eidooiers aan toe en mix nogmaals een paar seconden. Zet dan de mixer uit.
- Zeef de bloem en de amandelmeel met het zout en roer dit door het deeg. Roer dit stevig door, totdat alles goed is opgenomen.
- Spreid het deeg uit over twee bakplaten die met bakpapier bekleed zijn. Smeer het goed uit, zodat de gehele plaat is bedekt met het deeg. Bak de beide plakken om de beurt in de oven op circa 190 graden, ongeveer 10 -12 minuten. Bak vooral niet te lang, want dan wordt de biscuitlaag droog.
- Zodra de plak biscuitdeeg licht en goudbruin kleurt, haal je deze eruit. Strooi wat poedersuiker op een placemat en stort hierop de plak biscuit. Leg deze op zijn kop en haal meteen het bakpapier eraf. Wacht hier niet te lang mee, want anders gaart de biscuit door en wordt het droog en hard. Doe dit voor beide plakken.
- Snijd de beide plakken doormidden, zodat je 4 gelijke plakken hebt. Snijd de randen van de plakken bij, zodat ze mooi recht en even groot zijn.
- Leg één plak op een plank of andere stevige ondergrond.
- Smeer een laagje jam op deze plak. Smeer goed uit.
- Maak de botercrème: klop de boter zacht in een kom, klop zeker 4 minuten zodat de boter romig en licht wordt. Voeg de poedersuiker toe en klop er goed door.
- Smelt de witte chocolade ‘au bain marie’ boven een pannetje heet water. Haal er af en roer goed door, zorg dat de witte chocolade goed is gesmolten.
- Laat dit even, ca 10 minuten, afkoelen.
- Voeg dit dan beetje bij beetje toe aan het botermengsel, klop telkens even goed door. Ga door tot alles is toegevoegd.
- Klop dan de Bailey’s beetje bij beetje toe. Ook telkens even voorzichtig erdoor kloppen op de laagste stand van je mixer.
- Zet de crème in de koelkast zodat deze een beetje steviger wordt.
- Smeer dan een ;aagje crème over de jamlaag.
- Leg de tweede plak biscuit daar op, druk een klein beetje aan.
- smeer weer een laag jam en daarna een laag botercrème.
- Dan weer een plak biscuit.
- Smeer nog een laagje jam en botercrème en leg de laatste, vierde plak er op.
- Zet dit geheel circa 30 minuten in de vriezer.
- Haal er weer uit. Nu kun je met een warm mes de taart in vierkante stukjes snijden. Ik heb gekozen voor stukje van 5 x 5 cm. Maar je kunt ze natuurlijk ook wat kleiner of juist groter maken.
- Rol je witte fondant uit en steek er met een vierkante kartel uitsteker vierkantjes uit. Als je geen vierkante uitsteker hebt, snijd je dit gewoon met een mesje op de juiste maat, zodat het precies op de bovenkant van de petit four past.
- Decoreer met wat rode besjes.
Tip: vries gerust wat van deze petit fourtjes in, zodat je later nog eens wat lekkers bij de koffie hebt!
Liefs, Ria en Laura