Zin in chocola? Dan ben je hier bij het juiste recept! Deze overheerlijke gebakjes zitten vol chocola! Het moesten eigenlijk petit fours worden, maar ze zijn iets groter uitgevallen! Wat helemaal niet erg is, want hoe meer chocola, hoe beter! Enjoy!
Ria: mijn vader is 94 jaar geworden en ik heb beloofd een taartje voor hem te maken! Hij heeft 2 taarten besteld bij een bakker en dan is mijn taartje nog een extra aanvulling. We zijn met veel kinderen en kleinkinderen, dus er moeten wel aardig wat stukjes taart zijn! De bestelde taarten zijn slagroomtaart en een luxe appelkruimelvlaai, dus ik heb besloten om iets met chocolade te maken. Het zijn petit fours geworden, alleen ze zijn niet zo klein als een petit four normaal is. Eigenlijk zijn het gewoon gebakjes. Maar dan wel met van die laagjes net als petit fours.

Ingrediënten
Voor de biscuitlagen:
- 6 eieren
- 120 gram suiker
- 115 gram bloem
- snufje zout
- 25 gram cacaopoeder
Voor de witte chocoladevulling:
- 100 ml slagroom
- 300 gram witte chocolade
- 50 ml sterke koffie
- 25 ml Choco Divine ( =chocoladelikeur), of een andere koffielikeur
Voor de chocolademousse:
- 150 ml verse slagroom
- 225 gram pure (smelt) chocolade
Voor de decoratie:
- 100 ml verse slagroom
- 150 gram pure (smelt) chocolade
Extra:
- twee bakplaten
- bakpapier
- vierkante bakring van ongeveer 18 cm breed
- 9 witte bakingcups om de gebakjes in te zetten
Instructies
- We beginnen met het maken van het chocoladebiscuitdeeg: Splits de eieren. Doe de eiwitten in de beslagkom en klop ze stijf met de keukenmachine of elektrische mixer. Voeg daar de suiker in één keer aan toe en mix dit door tot een stevig glanzend geheel. Voeg daar dan de eidooiers aan toe en mix nogmaals, héél kort, een paar seconden. Zet dan de mixer uit.Zeef de bloem en de cacaopoeder met het zout en roer dit door het deeg. Roer dit stevig door, totdat alles goed is opgenomen.Spreid het deeg uit over twee bakplaten die met bakpapier bekleed zijn. Smeer het goed uit, zodat de gehele plaat is bedekt met het deeg.
- Bak de beide plakken om de beurt in de oven op circa 190 graden, ongeveer 12 minuten.
- Zodra de plak biscuitdeeg gaar aanvoelt, haal je deze eruit. Strooi wat poedersuiker op een placemat en stort hierop de plak biscuit. Leg deze op zijn kop en haal meteen het bakpapier eraf. Wacht hier niet te lang mee, want anders gaart de biscuit door en wordt het droog en hard. Doe dit voor beide plakken.
- Snijd met de vierkante bakring twee plakken uit elke biscuitplak. Wij kunnen op deze manier totaal vier plakken uitsteken. Laat deze afkoelen.
- Leg de eerste biscuitplak weer terug in de vierkante bakrand of bakring.
- Doe een beetje chocoladelikeur ( of andere likeur) in een kommetje. Doop er dan in met een bakkwastje en bestrijk de chocoladebiscuitplak hiermee.
- Dan maken we de witte chocoladecrème: doe hiervoor de slagroom in een kom. voeg de sterke koffie en de likeur toe. roer dit goed door elkaar. Voeg hier 300 gram witte chocoladecallets (of gewone witte chocolade fijngehakt in stukjes) aan toe.
- Verwarm dit “au bain marie” of in de magnetron. Let dan wel op: het mag niet te heet worden!
- Zodra de witte chocolade is opgelost, roer je dit goed door het slagroommengsel. zorg dat het een homogeen geheel wordt. Zet dit in de koelkast om stevig te worden.
- Maak ook de chocoladebavarois: smelt de pure chocolade “au bain marie” op een pannetje heet water. Zorg dat de chocolade goed is opgelost. Laat dit afkoelen. Klop de slagroom goed stijf (leg je gardes eerst even in de vriezer en zet je beslagkom in de koelkast). Schep een beetje chocolade door de slagroom en meng dit erdoor. Ga zo verder, voeg telkens een deel van de vloeibare chocolade toe aan het slagroommengsel. Op deze manier krijg je een romig mengsel. Zet dit heel even in de koelkast.
- We gaan nu verder met het opbouwen van het taartje: schep een laag van het witte chocolademengsel op de eerste biscuitlaag. Smeer dit goed uit.
- Leg de tweede biscuitlaag er op. Smeer hier weer wat likeur op met een kwastje.
- Dan komt er een flinke laag van de chocomousse op. dit mag een wat dikker laagje zijn. Smeer gelijkmatig uit. Dan weer een plak biscuit er op. Druk de biscuitplakken telkens een beetje aan. Dan weer een beetje insmeren met de likeur. Dan weer een laagje van de witte chocoladecrème er op. Dan de laatste biscuitplak er bovenop.
- Als het goed is, komt het taartje nu precies tot de rand. Zet dit zo een tijdje in de koelkast om stevig te worden.
- Voor de decoratie verwarm je de slagroom tot bijna aan de kook. Doe de pure chocolade in een kom en schenk de hete slagroom er overheen. Laat dit heel even staan en roer de chocolade dan goed door met een siliconen spatel. Zorg dat alle chocolade goed is opgelost. Is dit niet het geval, dan kun je het geheel nog even “au bain marie”‘ verwarmen tot het helemaal is opgelost. Laat dit weer even ietsje afkoelen.
- Smeer de chocolade uit over de bovenste biscuitlaag. Smeer de heel gelijkmatig uit met een paletmes. Neem dan een gekartelde deegkam en strijk daarmee over de chocolade. Daardoor krijg je mooie strepen. Laat dit zo stevig worden.
- Als de chocolade stevig is geworden, kun je de taartrand voorzichtig losmaken van de taart.
- Snijd het taartje mooi bij als de zijkanten niet zo mooi zijn. Doe dit het liefst met een warm mes, dat snijdt beter. Maak het mes telkens even schoon, zodat de snijranden ook mooi blijven. Snijd het taartje dan in 9 mooie vierkante gebakjes.
- Heb je nog een klein chocolade versierseltje, dan kun je dat nog op elk gebakje leggen. Ik vind nog wat koekrolletjes, die heb ik in kleine stukjes gesneden. Maar ook leuk is: wat geschaafde witte chocolade.
Notities
Tip: Doe je gebakjes in witte bakingcups! Trek de witte bakingcups een beetje uit elkaar, zodat je ze een beetje groter maakt en een beetje vierkanter maakt. Zet dan elk gebakje in zo’n vierkant bakingcupje. Handig om zo te serveren, hoef je niet met je handen telkens het gebakje vast te houden. Scheelt een hoop geklieder!
De familie was weer enthousiast over de chocolade gebakjes, hopelijk vinden jullie ze net zo lekker!
Liefs Ria
10 comments
Waar kan ik een vierkante ring kopen?
Hoi Louis, die kun je o.a. Kopen in mijn winkeltje. Alleen moet ik deze wel bestellen, want is niet meer op voorraad. Als je deze wilt, neem dan even contact op. Mijn website: http://www.theeentaartspulletjes.nl.
Dank voor je snelle antwoord maar ik dacht dat een ring, behalve een boksring, altijd rond was! Als je van “ring” – vorm maakt klopt ’t wel. De petit fourtjes waren heerlijk.
Fijn om te horen. Een “rand” zonder bodem wordt toch een bakring genoemd. Ook al is deze vierkant. Een vierkante bakvorm is toch weer iets anders. Misschien klinkt “bakrand” beter.
Ok!
Hoi,
Hoe dik moeten de plakken deeg zijn?
Hallo Peter, de biscuitlagen hoeven niet zo dik te zijn. Ik schat ongeveer 5 á 6 mm. Maar als je het deeg verdeelt over twee bakplaten kom je goed uit.
Dankje!
De beschrijving van 7-9 begrijpen wij niet helemaal. Er wordt 2x gesproken over ‘slagroom’ toevoegen, terwijl bij de ingrediënten voor de witte chocoladevulling maar één hoeveelheid slagroom wordt genoemd.
Bovendien wordt het geen witte chocoladevulling, want door het toevoegen van de koffie en de likeur wordt het onvermijdelijk bruin.
Jullie hebben gelijk. Er staat een foutje in. Punt 9 moet eigenlijk gewoon weg, want de slagroom zit er al doorheen. Ik ga dat aanpassen. Voor wat betreft de kleur van de vulling: die is niet wit, dat is ook niet de bedoeling. Hij is gemaakt met o.a. Witte chocolade en daarom noem ik het zo. Ik zal het aan elkaar zetten: wittechocoladevulling. Echt donker was ie ook niet, ik heb een crèmekleurige likeur gebruikt. Hopelijk hebben jullie hier wat aan. Succes verder en bedankt voor jullie oplettendheid! Gr Ria