Een tijdje geleden hebben we kleine taartjes gemaakt van Bretons zandtaartdeeg, ofwel sloffendeeg. Die waren echt heel lekker. dit deeg behoort wel tot onze favorieten! Dus we hebben besloten om hier wat vaker mee te werken. Vorige keer hadden we ze gebakken in een Whoopie bakvorm, dat is een vorm met ondiepe, ronde vormpjes en dus heel geschikt hiervoor.
Aangezien karamel ook favoriet is bij ons, hebben we gekozen voor een karamelvulling, maar dan met pecannoten en wat pure chocolade. Daardoor krijgt het taartje een lekkere warme, bijna winterse smaak! Lekker met dit herfstweer! Heb je geen pecannoten, maar bijvoorbeeld wel walnoten of ongezouten cashewnoten of pinda’s, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken!

Ingrediënten
- een bakvorm voor whoopies
- een uitsteekring van circa 8 à 9 cm
Voor het Bretons zanddeeg:
- 250 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- 180 gram zachte boter
- 90 gram suiker
- 90 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- snufje zout
- 1 tl citroensap of citroensmaakstof
Voor de vulling:
- 100 gram suiker
- 2 eetlepels water
- 100 ml slagroom
- 20 gram boter of margarine
- 40 gram pure (smelt) chocolade
- circa 80 gram pecannoten
Instructies
- Doe de bloem en het bakpoeder in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Doe de zachte boter, de suiker, de basterdsuiker en de eidooier in het kuiltje. Doe hier nog een snufje zout en 1 theelepel citroensap bij.
- Meng de ingrediënten met je vingers tot een homogeen deeg. Kneed hier een soepel deeg van, maar kneed niet te lang.
- Doe de deegbal in een stuk huishoudfolie en leg deze minimaal een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de rondjes van de bakvorm in met een beetje margarine en bestuif ze met een beetje bloem.
- Rol het deeg uit tussen twee lagen huishoudfolie. Tot een plak van circa 0,5 cm dikte.
- Steek hier met de uitsteekring rondjes uit. Leg de rondjes in de whoopie bakvorm. Druk indien nodig een klein beetje aan.
- Bak de taartjes gaar in circa 15 minuten.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.
- Voor de vulling: Snijd de pecannoten in kleine stukjes en bak dit heel even in een droge koekenpan. Let op: niet te lang anders verbranden de noten.
- Doe de suiker en het water in een steelpan met een dikke bodem.
- Breng de suiker met het water aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker karamelliseren. Dit kan even duren (bij ons was dat ongeveer 5 à 6 minuten). Wacht dan nog heel even, tot de karamel mooi goudbruin is. Let nu heel goed op: het mag niet te donker worden, want dan wordt het bitter, maar probeer wel om het mooi bruin te laten worden. Dan heeft t meer karamelsmaak.
- Schenk dan de slagroom in kleine scheutjes bij de karamel. Doe dit voorzichtig! Zet het vuur wat lager. Het mengsel gaat bruisen. Roer telkens goed door, dan weer een beetje slagroom erbij. Ga door tot alle slagroom is toegevoegd.
- Voeg het klontje boter toe en roer dit er ook goed door. De karamelsaus moet nu goed vloeibaar zijn en vooral niet te dik.
- Zet nu het vuur uit. Voeg de stukjes noot toe en roer erdoor.
- Voeg dan de pure chocoladestukjes erdoor. Roer tot deze zijn opgelost.
- Mocht de saus nu toch veel te dik zijn geworden, dan zou ik een beetje slagroom verwarmen en dan toevoegen aan het mengsel, maar doe dit alleen als de saus te dik is om in de bakvormpjes te doen. Bij mij is het nog redelijk vloeibaar, en dus laat ik het even een beetje afkoelen.
- Nu is het al iets steviger, dan kun je het in de bakvormpjes gieten. Laat dit weer een tijdje staan.
- De vulling wordt nu nog iets steviger, maar zeker nog smeuïg.
- Als de vulling te vloeibaar blijft, dan kun je deze opnieuw verwarmen en nog at extra chocolade toevoegen, wees hier wel zuinig mee, want anders wordt het hard. Dat is zeker niet de bedoeling.
Karamel maken is even een gedoe, maar hoe vaker je het maakt, des te beter gaat het. Het is heerlijk en je kunt er echt veel lekkers mee maken!
Veel succes!
Liefs, Ria en Laura
2 comments
Dat ziet er erg lekker uit! Een whoopievorm heb ik niet, maar misschien lukt het ook met bakringen – hoe groot is een whoopie? En hoe kun je deze taartjes bewaren: in de koelkast of wordt da het deeg te zacht?
Hoi Marina, sorry dat ik niet eerder heb gereageerd. Had de vraag niet gezien. Heb he het nog geprobeerd? De afmeting van de whoopievorm is ongeveer 8 cm.